懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我同左個英國人結婚,下年2月頭生,呢兩日有個好大嘅問題糾結中。。。

我本來諗住我阿媽會係我生之前就黎英國幫手,但我c6啱啱講原來佢無諗過我阿媽會係我生之前就黎,佢話想有一個星期時間淨係得我同佢同bb

我自己想阿媽係我生之前黎,但c6話英國人唔係咁,最初係得父母同bb一齊,唔會有其他人

c6話如果我阿媽係度望住佢做野佢會好緊張。。。但問題係佢都唔識做。。。佢話佢阿媽會幫手,話同我阿媽係度幫手完全唔同!

大宅

bubujew 發表於 19-10-1 05:42
我同左個英國人結婚,下年2月頭生,呢兩日有個好大嘅問題糾結中。。。

我本來諗住我阿媽會係我生之前就黎 ...

但如果得c6同佢阿媽陪我始終唔同,到底又係我自己一個。。。我為左生呢個b已經辛苦左4年! 終於都ivf有左! 我成家人都係香港,得自己一個,呢幾年已經好孤獨。。。唔通到我生果日都係要自己一個? 雖然c6會係度。。。但佢哋嘅做法同想法完全都唔同,得佢哋係度都唔會明我想點。。。但又難得c6一開始就想參與,我本來以為佢係會抽身唔理。。。我唔想打擊佢。。。

我好煩惱。。。唔知可以點。。。講救救我!

到底我阿媽應該幾時黎英國先好?。。。

大宅

會考慮番香港生嗎?我朋友同佢老公都係英藉,見佢坐完哂月先番英國既,所以唔怕 bb 國藉問題。如果呢個方法唔想,唯有同老公再溝通下喇

大宅

health.com 發表於 19-10-1 05:47
會考慮番香港生嗎?我朋友同佢老公都係英藉,見佢坐完哂月先番英國既,所以唔怕 bb 國藉問題。如果呢個方法 ...

番唔到,簽證問題。。。一定要係英國生。。。我老公好stubborn, 佢覺得自己已經退讓左。。。佢本身就唔想我阿媽過黎,佢而家接受左我阿媽過黎幾個月,佢已經做出好大退讓。。。

複式洋房

咁其實佢地係咪無坐月呢樣野?咁咪遲一星期到囉.你c6話想獨處一星期.都好快姐!

大宅

嫁雞隨雞,我覺得你有必要尊重你同你老公之間既文化差異。只係一星期啫,就讓下佢,婆婆遲一星期先嚟幫手囉。

我聽過唔少個案係婆婆或奶奶幫手坐月會有磨擦添

複式洋房

bubujew 發表於 19-10-1 06:02
番唔到,簽證問題。。。一定要係英國生。。。我老公好stubborn, 佢覺得自己已經退讓左。。。佢本身就唔想 ...

我在英國生活六年,同英國人一齊住,也明白佢地好需要自己的空間同埋比較獨立,你先生的要求也是正常
不過我覺得始終要同佢傾,佢地既生活方式係甘樣,而你原本既生活方式又係甘樣,大家要互相配合,其實外國人真係唔明坐月有幾重要,由細到大我父母都同我講,坐月係女人重生既機會,補得好身體可以好過以前,所以我一有左就好注意坐月部份,仲決定生完會返娘家住兩個月,雖然我老公都唔想係我娘家住,但係我不斷同佢強調呢樣野係為左我既身體,唔只係BB
雖然奶奶頭一星期會幫手,但係佢未必識幫你坐月,可能佢會覺得你唔沖涼好奇怪,或者唔明點解要用姜水洗 ,更唔會煲炒茶

男爵府

睇左一半,同你老公講同得你結婚生仔就要接受另一半文化,互相尊重才可行下去

大宅

如果你老公一星期都請假唔返工陪你,都冇問題既,加油

男爵府

生完留院住都無左幾日,一星期好快過,而且你老公又嚮身邊幫你唔洗太擔心

子爵府

點解佢媽幫手就得,你媽幫手就唔得?

我會同佢講... 而家生嘅係我,你唔知道有幾辛苦,我都唔知!但我剩係知道我好需要你同我媽媽係身邊比support我,精神上及生理上!

男爵府

你係咪一直冇洗佢腦咩叫「坐月」?而家解釋得唔得?不過好似樓上咁多人話齋,延遲一星期啫,又唔係好大不了既。一係就叫媽咪照過黎英國但住酒店/airbnb先,可唔可以照煲野俾你食攞過黎?你又可以同佢傾吓偈。等老公comfortable 既時候先叫外母過黎一齊住。

別墅

你甘辛苦又孤獨,甘都唔讓步,果然是文化差異,洗佢腦啦

大宅

LoPinky 發表於 19-10-1 08:54
咁其實佢地係咪無坐月呢樣野?咁咪遲一星期到囉.你c6話想獨處一星期.都好快姐!
...

我知好快,係我心理問題。。。好想阿媽係身邊,其實我黎左英國咁多年,真係覺得咩都得自己一個,我本身比較重視人親人家庭關係,好想可以同屋企人一齊,而家生仔,阿爸已經唔會過黎,只係阿媽。。。真係好想有個自己香港嘅家人陪自己。。。

大宅

jwingbb 發表於 19-10-1 09:03
嫁雞隨雞,我覺得你有必要尊重你同你老公之間既文化差異。只係一星期啫,就讓下佢,婆婆遲一星期先嚟幫手囉 ...

我老公唔太鐘意我阿媽,但好彩佢哋言語不通溝通唔到,會少左好多問題! 我知我老公已經忍讓左! 但我自己心理上有d難過。。。

大宅

minibsmum 發表於 19-10-1 09:25
我在英國生活六年,同英國人一齊住,也明白佢地好需要自己的空間同埋比較獨立,你先生的要求也是正常
不過 ...

我奶奶一定唔會識坐月嘅嘢啦!你可以番去2個月同阿媽住好好呀!我走唔到! 撞正要攪續簽。。。唔可以離開。。。

我可以pm你慢慢傾嘛?

大宅

moksamuel 發表於 19-10-1 09:28
睇左一半,同你老公講同得你結婚生仔就要接受另一半文化,互相尊重才可行下去
...

其實另一個問題係我自己理障礙。。。太想有香港家人陪自己。。。我呢幾年經歷左太多。。。好想係最後呢個重要日子,有香港家人係度。。。之前小產,人工,試管,每樣野都係自己,雖然有老公,但感覺真係好唔同。。。雖然嫁左,但仍然好想念屋企人。。。

大宅

ayako 發表於 19-10-1 10:41
生完留院住都無左幾日,一星期好快過,而且你老公又嚮身邊幫你唔洗太擔心
...

呢邊英國。。。以我所知,如果唔係有咩大問題,會即日要你出院。。。唔會住幾日架。。。所以一開始就係要自己攪掂。。。

大宅

健康乖乖豬 發表於 19-10-1 12:47
你甘辛苦又孤獨,甘都唔讓步,果然是文化差異,洗佢腦啦

佢覺得已經讓左步,因佢本身就唔想我阿媽過黎。。。佢明白我需要我阿媽,所以佢讓步俾佢黎,但就想生完第一星期之後先黎。。。但我就想阿媽可以係我生果日陪我。。。

大宅

sakurawings85 發表於 19-10-1 10:00
如果你老公一星期都請假唔返工陪你,都冇問題既,加油

佢會請假,照顧bb我唔擔心。。。主要係我本人自己。。。第一心理上需要,第二坐月要靠阿媽。。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至