懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

bubujew 發表於 19-10-2 00:20
我阿媽堅持會生之前過黎,我想好想佢係度,我係完全信唔過我老公。。。
...
如果你信唔過老公而且你媽媽也打算早點到,咁如果花多一點錢可以解決也是方法。另外不要告訴老公你對他沒信心也提你媽到時盡量放手俾老公湊b她主力照顧同陪你。

複式洋房

alannmama 發表於 19-10-2 07:00
如果你信唔過老公而且你媽媽也打算早點到,咁如果花多一點錢可以解決也是方法。另外不要告訴老公你對他沒信 ...

十分認同

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

bubujew 發表於 19-10-1 17:51
但第一個星期坐月唔係好重要咩?我想好好攪番好身體。。。呢幾年放多太多西藥係身體,應該要好好執一執。 ...

第一個星期係唔洗補 14朝之後先要補。你search 定有咩唔食得 日日煲水沖涼 唔好掂生水 瞓多d就得。我係醫院住左4日三夜 之後三日都係泵奶餵奶換片 時間過得好快。最緊要你老公係會幫手,等你有時間休息同有飯食。

BB出左世仲有大把野會鬧交,特別你講到你老公咁唔想你阿媽黎。一個星期就由佢啦。我阿媽黎我度陪我坐月,我老公日日um對我阿媽有咩唔滿意,聽到仲煩。

大宅

vcsummer 發表於 19-10-2 00:40
我覺得佢應該要明白,你媽媽嘅存在係你心理上嘅需要,你需要多D家人嘅支持,唔係淨係BB重要,產婦心理都好 ...

無錯 d男人諗得太簡單
湊BB有幾辛苦 瞓都無得瞓。生之前佢地會覺得自己handle 到。最後發現搞唔掂 唔夠瞓 發脾氣都似,我老公就係咁既人。
佢唔想我阿媽係度,叫奶奶黎幫手。咁就由佢,我都唔想我阿媽係度辛苦做,仲要比人話。

別墅

人在他鄕好孤單,生仔當然想媽媽在

男爵府

咁佢話想開頭得你地三個,又話佢媽會黎?
佢媽就黎得,你媽就唔黎得?

複式洋房

真係唔知文化差異定自私.我老公反而想我媽夜晚通宵幫我.佢情願訓地下.因為出院佢都要返工.雖然有陪月.但都驚自己同我搞唔掂.又驚我唔夠休息

子爵府

bubujew 發表於 19-10-1 05:42
我同左個英國人結婚,下年2月頭生,呢兩日有個好大嘅問題糾結中。。。

我本來諗住我阿媽會係我生之前就黎 ...

其實你老公同你媽之前發生咩事?搞到咁唔鍾意外母呢?你成個人搬左去外國,係咪真係咁忍唔到外母兩個月? 我覺得你老公好似好唔體諒你,文化差異唔係藉口,點解係你去遷就佢,而佢唔去體諒你嘅需要?

大宅

2019新春慶豚圓

其實外國啲屋唔係應該好大,真係咁在意個外母係屋企

大宅

2019勳章

sabsab122 發表於 19-10-2 03:39
回覆 bubujew 的帖子

咁當你好討厭一個人嘅時候,又真係對佢一日都嫌多嘅⋯

而家我奶奶轉軚,一個星期唔夠,佢想我阿媽直情住酒店,係英國呢段時間要佢自己住酒店。。。

大宅

2019勳章

我做媽媽了 發表於 19-10-2 06:43
你亞媽慘D過到黎住酒店想陪產又話唔得、之後重要一星期先可以同住、到一齊住到時你c6又話唔仲意你亞媽叫你 ...

我老公根本完全無嘗試過去了解到底生完係點。。。佢淨係覺得好少事。。。我阿媽想留3個月, 好過份咩?我已經勁少番香港,呢6,7年都無咩機會同自己父母一齊。。。今次生仔我真係好想自己阿媽係身邊,一個係睇住我大嘅阿媽,一個只係結左婚幾年嘅老公,仲要係外國人,邊個會更加識照顧我? 答案好明顯啦?!

大宅

2019勳章

喊包媽媽 發表於 19-10-2 12:34
其實外國啲屋唔係應該好大,真係咁在意個外母係屋企

我屋企好細!! 得700呎左右。。。我地唔係有錢人。。。普通平民。。。

大宅

2019勳章

Happybabyhbb 發表於 19-10-2 12:17
其實你老公同你媽之前發生咩事?搞到咁唔鍾意外母呢?你成個人搬左去外國,係咪真係咁忍唔到外母兩個月? ...

我都唔明,我老公同我阿媽完全溝通唔到,如果要講問題,可能係我阿媽要求比較多,同埋會要佢做某d野。。。不過係正常嘢! 只係佢自己一向都亂七八糟,所以唔慣! 例如食完飯執好d野,自己用完嘅嘢收好,幫下手執下間屋,唔好成日對住個電腦。。。我老公俾佢自己阿媽寵到已經病入膏肓。。。我初期結婚超辛苦!!!!

大宅

2019勳章

LoPinky 發表於 19-10-2 10:47
真係唔知文化差異定自私.我老公反而想我媽夜晚通宵幫我.佢情願訓地下.因為出院佢都要返工.雖然有陪月.但都 ...

我有同佢講過,多個人係度照顧差好遠! 佢自己都要番工,夜晚我多個人幫手起碼可以訓下。。。唔明點解我奶奶都覺得可以得我地2個。。。佢明知自己個仔根本上係咩都攪唔掂。。。最後咪又係我奶奶黎執個難攤子。。。我叫左我阿媽黎,起碼已經有人幫,有咩事都可以有照應。。。

大宅

2019勳章

Daisywong313 發表於 19-10-2 10:24
咁佢話想開頭得你地三個,又話佢媽會黎?
佢媽就黎得,你媽就唔黎得?

簡單黎講。。。佢就係唔想我阿媽黎。。。

大宅

2019勳章

Pollyismyname 發表於 19-10-2 09:58
人在他鄕好孤單,生仔當然想媽媽在

我老公話明,我奶奶話明。。。但明又要不停阻止我? 我想我阿媽黎4個月真係好過份?? 我之後長期都要係英國,我已經個女已經無得同婆婆建立關係。。。而家我只係想最初幾個月可以同自己阿媽見多d...好過份咩?

大宅

2019勳章

s_for_samantha 發表於 19-10-2 08:04
無錯 d男人諗得太簡單
湊BB有幾辛苦 瞓都無得瞓。生之前佢地會覺得自己handle 到。最後發現搞唔掂 唔夠瞓 ...

d男人根本就唔識得好好計劃一下。。。煮到黎先食。。。叻嘅男人就得囉。。。我果個??唔覺佢有能力。。。

別墅

bubujew 發表於 19-10-2 18:13
我老公話明,我奶奶話明。。。但明又要不停阻止我? 我想我阿媽黎4個月真係好過份?? 我之後長期都要係英國 ...

一句講曬你老公奶奶自私

大宅

2019勳章

s_for_samantha 發表於 19-10-2 07:56
第一個星期係唔洗補 14朝之後先要補。你search 定有咩唔食得 日日煲水沖涼 唔好掂生水 瞓多d就得。我係醫 ...

我阿媽係堅持會過黎。。。但我奶奶想佢住酒店。。。但我想佢係我度住。。。佢話自己個仔要私人空間。。。講真。。。生左之後,初期一定唔會有私人空間架啦。。。

大宅

2019勳章

alannmama 發表於 19-10-2 07:00
如果你信唔過老公而且你媽媽也打算早點到,咁如果花多一點錢可以解決也是方法。另外不要告訴老公你對他沒信 ...

已經講過我阿媽係主要黎陪我,佢要湊b我地唔會阻佢。。。但而家連我奶奶都覺得一齊住有問題。。。佢話自己個會好大壓力。。。我都唔知點。。。我淨係想有個人可以識照顧我,唔駛我咩都要解釋一大餐。。。生完咁攰我淨係想休息。。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊