家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人好似我咁正面對床蝨問題?好辛苦,希望搵個地方,互相支持一吓,分享吓心得。
唉,清潔已經好辛苦,但搞完1大輪,夜晚仲有野咬,好沮喪,又担心咬埋個b, 佢忍唔到唔歐,一歐就好難好,日頭要返工,b要去阿媽到湊,又驚惹埋人。 唔敢同朋友講,驚比人崎視。心情跌到落谷底。

複式洋房

bibitsui2212 發表於 19-10-1 11:47
請問有無人好似我咁正面對床蝨問題?好辛苦,希望搵個地方,互相支持一吓,分享吓心得。
唉,清潔已經好辛苦 ...

唔知滅蝨蛋幫唔幫到你,不過可能bb要去你媽媽屋企住一排先,因為炸完個蛋都要留啲時間比佢散⋯ 再唔係,搵滅蟲公司一了百了?

加油呀媽媽 p(• o •)p

複式洋房

回覆 Ida.w 的帖子

謝謝你的鼓勵。

大宅

bibitsui2212 發表於 19-10-1 11:47

用Johnxxx公司滅虱。一次搞掂

大宅

你試下上網搵隻de粉呀,之後每個星期大清洗,再整d粉落去,我講明我唔係打手,我只係之前經歷過,明白呢種痛苦,有排搞,加油

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主:

我都試過,一了百了揾滅虫公司攪,隔星期滅一次,前後滅了三次

加油!

大宅

我家姐屋企剛經歷這個情況,用咗de粉和水劑同防蝨床冚已两個多月後都一樣有蝨咬,不過比未用嘅時候好。
我幫佢喺華強北買支熱風槍用完後十多天都沒乜蝨咬,我姐夫係連續隔晚吹床褥和窿窿罅罅。
如你想試用這方法要留意家具能否抵受熱力。

複式洋房

回覆 Sandy_lcy 的帖子

請問邊間滅蟲公司好?

複式洋房

回覆 yy.wing 的帖子

謝謝我又試吓呢個方法先

禁止訪問

大宅

NLWK 發表於 19-10-14 21:08
大约幾錢一次?

我當時係要做三次,所以我直情搬咗出去住一陣,共$8000-$9000……

因為係好難攪定,我當時快要生,又有一個小的。要快快攪定……全家只有我同阿女被咬……最嚴重係我……

大宅

NLWK 發表於 19-10-14 21:08
大约幾錢一次?

可以請他們上來報價的,因為屋有大小,而且情況不同

禁止訪問

男爵府

用DE粉,跟住勤力吸塵!我既經驗

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

床蝨怕高溫,在超過攝氏60度的空間就難以生存,您家中有bb,要小心用殺蟲藥,我覺得最好用蒸汽機滅蝨,可以用蒸氣燙斗/蒸汽機/蒸汽槍噴出蒸汽,集中處理床和梳化。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

複式洋房

回覆 豆豆B 的帖子

我唔敢用吸塵機呀!我怕吸蝨入吸塵機之後又走返出嚟。我掃把咋,唔知啱唔啱

複式洋房

回覆 wong2323 的帖子

謝謝,我用緊蒸氣機和熱風槍希望快點滅到

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bibitsui2212 發表於 19-10-17 11:20
回覆 wong2323 的帖子

謝謝,我用緊蒸氣機和熱風槍希望快點滅到
用蒸氣機和熱風槍的好處,是可以連蟲卵都熱熟。
記得蒸床舖角邊位(床褥要翻開邊緣),窗簾要留意摺位,牆角要留意電線位
衣物,毛巾,被,全部要用熱水洗
留意床蝨聚集的地方,會有排泄物的黑點污漬,如下圖

預祝滅蝨成功

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

家人屋企上月都面對同一問題,初時唔識只係買滅蝨蛋➠當然對木蝨係無用。 上網睇左2日,揀左"千赤x" ...原因係附近有得買❨即去,其實有online❩唔使等,另一重要原因係快見效。
工人姐姐用左2-3次❨大概2-3wk❩,已經再無被咬了。希望幫到大家。

伯爵府

wong2323 發表於 19-10-17 12:46
用蒸氣機和熱風槍的好處,是可以連蟲卵都熱熟。
記得蒸床舖角邊位(床褥要翻開邊緣),窗簾要留意摺位,牆角要留 ...

最初以為我仔比蚊咬,買左蚊帳仲有嘢咬,後來先見到係床蝨,捉左4隻,全間屋只係得仔房有。昨日放左一次煙霧蛋,蒸左床褥,今早床上發見細細隻死在床上,但依然有咬,要攪幾耐

首頁

尾頁

跳至