家事百科

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

de粉

大宅

Happy83 發表於 19-10-27 23:36
床蝨會出現既地方,包括床褥(邊同褥芯都有可能),床架(特別係木既材質,床板,床架d縫隙),床附近既地磚/地 ...

屋企有衣櫃,基本上所有家居都是木,請問要掉嗎?

複式洋房

我家姐都試過, 佢仲一個3歲一個岩岩出世, 佢最後都係搵左清潔公司黎搞, 如果淨係床鋪被果D發現清潔極都唔得可以搵公司黎做高溫蒸氣消毒, 聽佢講無再有,佢依家都定期搵人蒸下, 佢驚果D正式殺蟲藥會殘留影響小朋友

大宅

幾天沒有被咬,沒有見到蝨,以為可以安心少少,點知今晚又發現兩隻中型的蝨,天啊!好像沒完沒了!最唔開心就係家人執嘢清潔的速度很慢,掛住睇電視,得我自己急,但唔趕緊處理只會繁殖越多越難搞!

複式洋房

回覆 小菊花 的帖子

我屋企都係得我1個執咋,一個人執3個人嘅野。老公主要幫我攞垃圾去垃圾站掉,佢仲覺得我誇張浪費掉咁多野,所以我廢事佢煩,吼佢唔係到先執和包好什物入垃圾袋。 如果佢睇住我執,咩都唔比掉。

大宅

我屋企之前有,冇比錢比人捉,試過掉好多嘢,但最後覺得唔掉其實都可以。天氣熱會易處理一啲,長時間唔開冷氣都有機會可以熱死啲蝨。但依家天氣開始凍好難處理。首先不可以用煙霧蛋,因為會走到周圍都係仲麻煩。要有皺紋膠紙用嚟捉蝨用,見到立即貼實佢整死佢,用酒精噴佢會暫時唔動,要一隻隻捉一隻都不能放過,因為一隻都可能可以變好多。如果依家唔係全屋都係,用雙面膠紙貼一貼個地下,同門的周圍(我哋用咗皺紋膠紙貼咗個地再用雙面膠紙貼面,方便更換),好奇怪佢哋會自己避開唔會去㬵紙貼的地方。細床褥細心檢查一下有冇白色細細粒的虫蛋,有或者懷疑的都用膠紙貼走佢,檢查兩次肯定安全後用保鮮紙(包貨果啲)包住佢咁用(目的係唔想啲蝨走入去,要日日檢查多一樣野,如果有蝨在入面都走唔到出嚟)。如果係大床褥都係一樣細心檢查一下邊位,有冇蝨及蛋,冇的就在淘寶買個床套成個包住方便每日處理及清洗。有問題的衣服用熱水洗浸半至一小時後才清洗,洗完放入抽真空袋。把每日著過的衫及袋全部分別放入膠袋內,廢事啲蝨走入去。

大宅

我屋企之前有,冇比錢比人捉,試過掉好多嘢,但最後覺得唔掉其實都可以。天氣熱會易處理一啲,長時間唔開冷氣都有機會可以熱死啲蝨。但依家天氣開始凍好難處理。首先不可以用煙霧蛋,因為會走到周圍都係仲麻煩。要有皺紋膠紙用嚟捉蝨用,見到立即貼實佢整死佢,用酒精噴佢會暫時唔動,要一隻隻捉一隻都不能放過,因為一隻都可能可以變好多。如果依家唔係全屋都係,用雙面膠紙貼一貼個地下,同門的周圍(我哋用咗皺紋膠紙貼咗個地再用雙面膠紙貼面,方便更換),好奇怪佢哋會自己避開唔會去㬵紙貼的地方。細床褥細心檢查一下有冇白色細細粒的虫蛋,有或者懷疑的都用膠紙貼走佢,檢查兩次肯定安全後用保鮮紙(包貨果啲)包住佢咁用(目的係唔想啲蝨走入去,要日日檢查多一樣野,如果有蝨在入面都走唔到出嚟)。如果係大床褥都係一樣細心檢查一下邊位,有冇蝨及蛋,冇的就在淘寶買個床套成個包住方便每日處理及清洗。有問題的衣服用熱水洗浸半至一小時後才清洗,洗完放入抽真空袋。把每日著過的衫及袋全部分別放入膠袋內,廢事啲蝨走入去。待續...

大宅

跟住就要每樣嘢都檢查,要有非常良好眼力,每個細節位床單及枕頭邊位都睇一下要搵佢個巢穴出來,留意一下黑色係佢啲bu, 越多黑色就可能在附近,清理咗佢一隻都唔好方過留意白色蛋都不能放過,留意床單可能有好多黑色點,但我建議唔好立即掉,熱水洗後先用返,到一段時間冇晒先掉,因為一隻都可以變出好多,同埋掉咗可能又有掉唔到咁多。起初啲蝨咬開果個就只係咬果個,啲蝨唔死啲皮膚都唔會好。一開始咬咗痕就立即用泰國青草膏,好快就會退,啲蝨嚴重會好似濕疹咁痕發,一痕就用潤膚膏唔好R。 待續...

大宅

如果你成功搵到佢的巢穴及清理唔好開心住,因為到半夜佢哋都唔知在那裏死出嚟,前文講到搵嘢包住晒啲床褥,係為咗方便你每日起身每件被及床上用品立即檢查一下有冇蝨,檢查完放入大膠袋,訓前再檢查一下。如果你晚上有被咬過,基本上佢哋唔會走得遠而且啲蝨好鬼懶一定在食物附近,你早上檢查一定可以搵到佢哋。如果早上唔得閑檢查,就盡量檢查啲邊位先,但一定要放膠袋。市面上的de粉,其實花園街可以買到相似品,但我唔記得個名,只係記得$50左右就買到,但如果屋企係嚴重只係有啲幫助唔理夠完全清理,因為真係要倒好多好大量先有用(做過實驗)。而市面上話殺蝨的噴劑(唔記得叫咩),藥房已經買到相似品,但冇咩用(做過實驗)。至於點解要放膠袋,係因為啲蝨其實爬唔到上啲光滑表面,如果啲床單太多,或者雜物太多,建議到淘寶買大膠袋,放入去慢慢檢查再每件解封。比較長氣,希望有幫助。

大宅

tanBma 發表於 19-10-19 17:06
家人屋企上月都面對同一問題,初時唔識只係買滅蝨蛋➠當然對木蝨係無用。 上網睇左2日,揀左"千赤x" ...原 ...

想知道邊度有得買?謝謝!

別墅

Montreal 發表於 19-11-30 09:56
想知道邊度有得買?謝謝!

可網上買or我係銷售點買細包試的。
https://zh.chinchex.com/pages/store-locator

大宅

回覆樓主:

我都試過床虱咬,晚晚都訓唔到,簡直生不如死!最終都係要用DE粉另加每晚用熨斗熨床同被鋪,開始都仲有少少野咬,但連續幾日熨床後,跟住就無野啦!佢地好怕熱,如你有蒸氣熨斗,每晚蒸下張床啲虱就好快死架啦!

複式洋房

幾年前屋企發現有牀蝨, 上網搵資料發現了親子王國有一討論關於牀蝨。
討論後學會很多關如牀蝨的特性,作戰了三四過月才搞掂。

第一件事是要搵個蝨竇。

清除懷疑有蝨的傢俬及雜物。
搵滅蝨公司滅蝨(要幾千元,每星期滅一次,滅三次,滅蝨後要撤離數小時)
買大膠袋密封洗淨的衣服,牀辱要買膠袋封密,免被蝨躲藏。
要落DE 粉係懷疑有蝨經過的地放。
用高溫蒸氣機蒸牀及傢俬。

希望幫到你們。

民房

有專家對市面幾款滅蟲藥做評測,唔係款款有效,好多都唔得...

https://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/bedbug1/2019/11/de粉千赤士無敵士天鹽清/

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

wong2323 發表於 19-10-17 09:42
床蝨怕高溫,在超過攝氏60度的空間就難以生存,您家中有bb,要小心用殺蟲藥,我覺得最好用蒸汽機滅蝨,可以用蒸 ...

我呢兩星期都比蝨咬 ,請問有貓,用DE粉同千赤土怕唔怕 ,係咪要買熱槍

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

vivian0919 發表於 20-7-1 10:10
我呢兩星期都比蝨咬 ,請問有貓,用DE粉同千赤土怕唔怕 ,係咪要買熱槍
...

De粉係食用級,好安全

你而家咩情況呀?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Mrs周 發表於 20-7-27 02:57
De粉係食用級,好安全

你而家咩情況呀?

D粉加淘宝買左支水噴,d蝨死左,但係咪雖然死,都會仲有蛋?我d敏感未好

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

vivian0919 發表於 20-7-28 00:15
D粉加淘宝買左支水噴,d蝨死左,但係咪雖然死,都會仲有蛋?我d敏感未好
...

淘寶邊款?有相或link嗎?

我買咗de粉三寶,好似仲有。

幫娘家搞,我媽就快搞到精神崩潰

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Mrs周 發表於 20-7-28 00:42
淘寶邊款?有相或link嗎?

我買咗de粉三寶,好似仲有。

我覺得仲有,不過可斬草除根
fu置内容₴ncFRcaKk3wT₴到(emoji)τao寶(emoji)或點击链街https://m.tb.cn/h.VHgiQoX?sm=99f3f1 至瀏lan嘂..【床虱臭虫专用药无毒床垫虱子防叮咬卫生间杀菌体外吸血虫衣物无味】

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

小菊花 發表於 19-11-6 02:34
幾天沒有被咬,沒有見到蝨,以為可以安心少少,點知今晚又發現兩隻中型的蝨,天啊!好像沒完沒了!最唔開心 ...

請問大家最後點?我諗緊應該掉左張床(廿年)定係掉埋d床褥?好煩呀,去睇專科醫生就話我唔係蝨咬係風癩,我覺得係蝨咬,好煩

首頁

尾頁

跳至