少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我個仔有一日同老師有啲爭執,話老師濫權,然后冇返屋企冇返學,同學校社工同老師傾過。想等學校跟進一下。點知呢幾日又停課。搵咗一日半終於搵到佢,佢已經好似變咗另一個人咁,噉我地坐低大家平心靜氣慢慢溝通問題所在,嗰日傾完都好地地,第二日朝早都有同我哋交代,到夜晚唔知係咪又受到同輩影響又出左去,跟住我同老公去奶奶附近接佢返屋企再進一步溝通一下,第二日都係無事,但第三日即係尋日又失蹤咗唔返屋企,完全唔聽電話。我而家都唔知點算。

複式洋房

回覆樓主:

但係其實我哋都冇乜點管佢,由得佢自由發揮,由細到大教佢讀書叻唔叻唔緊要,問心無愧盡力就好,最緊要人品好吾好,上一個月仲係好地地,好多時放學自己好早就返屋企,但近呢半個月,佢突然之間變咗另一個人咁,性格亦都完全唔同曬,
佢又話知道我哋擔心關心佢。但係佢話唔知點解,佢覺得我哋嘅關心反而係煩,
佢仲講而家淨係覺得朋友講嘅嘢先啱聽。

洋房

呢幾日停課,個仔更加攞正牌去示威,全身黑衫,黑口罩,有冇人教我點做? 要我支持佢嗎? 街坊都知個仔係前線份子,話個仔係暴徒

侯爵府

. 與對方辯論或爭論政治立場
2. 牽涉任何人身攻撃
3. 與對方的日常表現掛鈎作評論 (e.g. 學習欠佳 = 不明白、無主見)
4. 與對方年紀掛鈎作評論 (e.g. 年紀還小,有很多事情自然也不會明白)
5. 表達個人政治立場
6. 批評對方的看法
7. 否定對方的情緒

侯爵府

父母篇: Q & A
1. 我孩子(中學/大專)出去示威,我很擔心 (與孩子立場不一),我可以如何阻止他?
明白每人對示威事情上有不同意見和立場,也明白你對孩子參與示威的擔心。你可先以冷靜及
開放的態度去聆聽孩子的想法和背後的理念,切忌以批評的態度去回應,有機會可分享作為父
母的擔心,一起尋求既可尊重孩子個人意願,同時令父母安心的方法。
達意見,肯定每人對事情也可持不同的
3. 我孩子被警方拘捕了,現已被釋放,有沒有什麼影響?會否留案底或任何紀錄?
明白家長的擔心,可先留意孩子被拘捕所帶來的身體影響 (例如:會否很累?有沒有於拘捕時身
體受了傷等等) 及其情緒反應,讓孩子先表達,先陪伴孩子,讓大家先定神下來。其實警方如何
處理我們也預計不到,若有需要,可致電有關法律團體以提供協助。

5. 我孩子整天也在談理想,說堅持。天天走去示威,我已經整個星期也沒有見過他一面。我好像
沒有了孩子一樣,怎算好?
明白和認同家長的感受,可放心在社工/中心這裡抒發。你對孩子的「理想」及「堅持」有怎樣
的看法﹖你很擔心但又願意尊重孩子的決定,值得欣賞。鼓勵他用不同方式關心孩子;例如:
發短訊、煲湯水、留言、探望、送物資、陪伴等,並適時表達自己掛念之情、邀請孩子定期

侯爵府

唯有重覆網上資料
我同個仔講如我明天吾史返工就去搬走D磚
佢清楚知道我立場

但大家吾會爭㘭

侯爵府

manpigchris 發表於 19-11-17 13:57
我個仔有一日同老師有啲爭執,話老師濫權,然后冇返屋企冇返學,同學校社工同老師傾過。想等學校跟進一下。 ...
失縱?考慮報警???

用戶要求終止服務

回覆 happyapple 的帖子

好多藍絲既下一代都係黃, 唔關屋企人事, 總之同佢分析吓萬一比捉既後果會點, 等佢自己諗, 如果都係要出去既話, 我會出埋去保護佢.

侯爵府

filicity 發表於 19-11-18 14:38
回覆 happyapple 的帖子

好多藍絲既下一代都係黃, 唔關屋企人事, 總之同佢分析吓萬一比捉既後果會點, 等佢 ...
我昨天都同個仔講,要廢老幫手?

用戶要求終止服務

回覆 hksarhksar 的帖子

自己生既仔女, 就算佢地做得幾錯, 做父母都會原諒佢地, 唔通好想個仔被跳樓, 女既變浮屍?

侯爵府

主佑香港!!

侯爵府

剛電阿仔,叫佢吾好令我擔心

伯爵府

bbbusy 發表於 19-10-6 19:12
揾個中立或藍社工都可能有難度

而家大部分社工都深黃

洋房

我有個女中六,成長同一般青少年無異,自少開朗活潑,我家是從小不講政治話題, 無乜深入留意政治新聞,六月期間她正忙著考試, 佢連什麼是徒犯條例是什麼也不知, 佢好似乜政治新聞都吾知, 但我覺得無所謂, 反正我們一家開開心心,假日平時去下街, 到郊外逛逛, 每年暑假飛去旅行, 我吾係藍, 但最怕個女變黃,一變黃, 個女就漸漸會無左, 事實上有好多家庭因政治而破碎, 所以我家庭會遠離政治, 不談政治, 最緊要係一家齊齊整整, 開開心心.

hksarhksar    發表於 19-11-19 23:13

侯爵府

民主派大勝,希望青年人不要再傷害自己!!!

子爵府

manpigchris 發表於 19-11-17 14:06
但係其實我哋都冇乜點管佢,由得佢自由發揮,由細到大教佢讀書叻唔叻唔緊要,問心無愧盡力就好,最緊要人品 ...

我處境跟你一樣, 我好心痛, 點解, 點解, 唔問佢 又話唔關心佢, 問佢又話你煩, 我真係唔知點算 真係成日忍唔著自己

侯爵府

AWma 發表於 19-11-30 10:03
我處境跟你一樣, 我好心痛, 點解, 點解, 唔問佢 又話唔關心佢, 問佢又話你煩, 我真係唔知點算 ...
不要灰心,狹逄裡找辦法

侯爵府

.婦女人生自在計劃有青少年心理,如觉得很 難找社工、唯有自己讀1

複式洋房

AWma 發表於 19-11-30 10:03
我處境跟你一樣, 我好心痛, 點解, 點解, 唔問佢 又話唔關心佢, 問佢又話你煩, 我真係唔知點算 ...

係好心痛,但無能為力,佢話反叛期知我地關心佢。但這種關心佢反而覺得煩。近排知道原來佢識咗女朋友。先開始對我哋嘅態度360度轉變係有原因,我試著同我個仔好似朋友咁傾偈,佢同我講咗好多心底事,先知道個女朋友仲教佢食煙。飲酒。最好笑個女朋友同佢講食大麻對個肺好。但我個仔就話佢冇食大麻。剩係食煙同飲酒。佢識左女朋友之後開始唔聽我講野,近排成日都忍唔住自己喊咗出嚟。我真係唔知可以點做。淨係想佢哋兩個快啲分手。咁樣可能仲有彎轉。唉,而家同佢講野,成日都搬曬啲政治出嚟用黃絲思想同我講道理。我只可以做嘅係盡我嘅能力去矯正佢哋嘅思想。

複式洋房

kbabby 發表於 19-11-19 21:42
我有個女中六,成長同一般青少年無異,自少開朗活潑,我家是從小不講政治話題, 無乜深入留意政治新聞,六月期間 ...

我地屋企由細到大都從來唔講政治。唔理政治嘅嘢,但我個仔一班朋輩都係黃,終於變到呢個地步。

首頁

尾頁

跳至