少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

manpigchris 發表於 19-12-6 19:46

係好心痛,但無能為力,佢話反叛期知我地關心佢。但這 ...
我都有心理準備,阿仔識左女朋友會變晒,所以我搵返D中學同學,老左同朋友一齊吾靠個個仔,但你仔的女朋友。。。。。唉!!!

男爵府

2020勳章

manpigchris 發表於 19-12-6 19:46

係好心痛,但無能為力,佢話反叛期知我地關心佢。但這 ...

你一定要盡力叫佢同呢個女仔分手。唔係你會無左個仔。我哥就係好例子。我阿媽唔鍾意個女仔覺得佢好有問題,但心軟無stop 佢地。個女仔之後又要我父母俾20 萬佢做禮金,唔係就唔俾個孫叫我父母做阿爺阿嫲。d 家姐細佬重對我父母講粗口,又因家庭事報警捉我阿哥(唔係家暴,係個bb 女唔關,我哥打佢一下就報警).

我哥而家後悔但已為人父,所以你要信女人直覺,唔好既女仔一定要阻止唔係你同無生過無分別。

hksarhksar    發表於 19-12-8 08:02

洋房

readymama 發表於 19-12-7 12:51
你一定要盡力叫佢同呢個女仔分手。唔係你會無左個仔。我哥就係好例子。我阿媽唔鍾意個女仔覺得佢好有問題 ...

我都想,但可以點阻止,而家佢覺得女朋友係寶,我只有叫佢吾好攪出人命,講多2句佢己經唔鐘意。一句唔鐘意就話有壓力屋企都吾返,人又揾吾到。揾學校社工點知個社工同個仔傾完之後個社工都吾多理。

洋房

hksarhksar 發表於 19-12-6 20:09
我都有心理準備,阿仔識左女朋友會變晒,所以我搵返D中學同學,老左同朋友一齊吾靠個個仔,但你仔的女朋友 ...

有次同個仔D同學仔食飯,佢女朋友第一次見我同我老公都吾多尊重。反而其他同學就好好,有個好耐之前都食過飯,好識做人,我仔吾返屋企仲有同我地聯絡幇我地揾仔,其實我都吾多鐘意佢女朋友,知係佢教我仔食煙飲酒之後,更加吾鐘意

男爵府

2020勳章

manpigchris 發表於 19-12-8 16:47
有次同個仔D同學仔食飯,佢女朋友第一次見我同我老公都吾多尊重。反而其他同學就好好,有個好耐之前都食過 ...
找其他社工幫手??
我知突破中心有平平地的輔導員

洋房

hksarhksar 發表於 19-12-8 21:38
找其他社工幫手??
我知突破中心有平平地的輔導員

福利署社工都有揾過,我老公開擴音畀我聽佢同社工電話,傾完我地都覺得個社工係深黃,溝通唔到,仲話個仔就算格硬出去我亦無得阻止(我個仔果時就黎15歲),好似唔太願意幫我地,我記得我細個時D社工好有責任感,而家D社工直程溝通吾到,突破中心我無聽過哦

男爵府

2020勳章

manpigchris 發表於 19-12-9 04:03

福利署社工都有揾過,我老公開擴音畀我聽佢同社工電話 ...
禁女朋友的事佢幫到嗎?

大宅

Appleching123 發表於 19-10-6 16:37
我啱啱先同個女鬧交,佢話我 盲撐警察。
佢猛咁話個警察根本上想殺人,我講所有前因後果佢完全唔聽入耳。 ...

唔怪得之你個女咁憎你 佢好正常

複式洋房

2020勳章

happyapple 發表於 19-10-5 16:59
其實請想問樓主家人是否黃絲,所以孩子也激進起來?
本人無意挑戰政治立場,不過想知道家庭的政治立場是否 ...

我覺得朋輩影響更嚴重!
怕被排斥,朋輩係黃就跟住黃,父母係藍就鬧到自己父母X街!
現在年青人太激進,好似唔諗後果咁!
但又口口聲聲我預咗坐十年監,但真係拉到又驚又後悔!

複式洋房

2020勳章

坦言現在網上資訊太發達,年青人又覺得自己係成年人,事實入世未深。
同自己不同政見嘅人,就視對方係敵人,只懂用暴力去發洩不滿。
別人幫襯自己唔喜歡嘅商鋪,食肆,就火滾,去裝修,其實行為好自私又自我。
我只能說他們太激進了,年紀亦帶點反叛,總之同佢哋政見不合,就反!
就算你趕佢出家門,都大把人收留佢。
呢個問題無可否認不易解決。
所以今年大量家長都跳船轉讀IS/直私,免卻朋輩影響,讀IS甚至出現退學潮,返家鄉/送去外國讀boarding school.

hksarhksar    發表於 20-1-7 22:38

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊