時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛看見一大班黑衣人去學校話静坐,校長又比那班自稱係舊生的人入晒學校,痴線!又帶口罩、又無查証,乜野舊生,唔比暴徒咩,隨便比入學校,點保護學生!

校長唔係要是其是、非其非咩,要溝點解學校會出左個暴徒,點解唔譴責暴徒行為,不要讓人以為你支持暴力!!!

一人一信要求校長嚴正處理,非其非!

[email protected]

校長:Mr. TSE Yun Ming

補充內容 (19-10-2 14:08):
信辦在#31

男爵府

推一下

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我想寫信話佢知,學校應發出訊息俾學生知,唔會支持學生參與非法集會。更何況個位中槍學生手持武器襲警?誰對誰錯,不用解釋。如果佢受壓跪低譴責警方, 會對學生發出錯誤訊息,就係佢哋會以為自己係啱嘅,變相鼓勵更多學生繼續參與。 有良心嘅教育工作者 應該堅持 理念 ,好似香港大學校長一樣 ,義正辭嚴, 無懼惡勢力威迫, 先係真正守護學生 嘅做法。

大宅

校長,你知唔知其實你是殺人凶手啊

作為一名校長,你有義務教育好學生,凡事不可以訴諸暴力。現在你的學生成為暴徒,全身武裝上街搞破壞,還因為襲警而受傷。如果學校沒有反思,繼續鼓吹學生上街遊行,將暴力行為英雄化,你會成為更多學生的殺人凶手。

希望教育工作者早日覺醒。

侯爵府

bibi2013 發表於 19-10-2 10:04
我想寫信話佢知,學校應發出訊息俾學生知,唔會支持學生參與非法集會。更何況個位中槍學生手持武器襲警?誰 ...

如可以,請出信版,我地一人一信寫過去,謝謝

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

有冇內容sample? 我都想send

男爵府

-定要send, 學生做暴徒,仲點可以 包庇,應該即時開除!

大宅

Up

男爵府

俏黃容 發表於 19-10-2 09:32
剛看見一大班黑衣人去學校話静坐,校長又比那班自稱係舊生的人入晒學校,痴線!又帶口罩、又無查証,乜野舊 ...
你的Email唔啱,我send過去但話錯,學校網址搵唔到email

子爵府

ask him to see his student with mask
https://m.facebook.com/groups/55 ... ;id=635309163542948

大宅

elderberry 發表於 19-10-2 11:35
你的Email唔啱,我send過去但話錯,學校網址搵唔到email

荃灣公立何傳耀紀念中學
電話:24966000
傳真:24158686
Email: [email protected]

Principal校長:Tse Yun Ming

伯爵府

up

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

DONE!!!

男爵府

PY1 發表於 19-10-2 11:39
荃灣公立何傳耀紀念中學
電話:24966000
傳真:24158686
Sorry, 你啱,係我打錯左

水晶宮

up

大宅

梁生做野(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

已send郵件投訴!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

Up

男爵府

子爵府

(友壇借過來)

何傳耀紀念中學校長
教育局局長

致何傳耀紀念中學校長謝潤明先生

謝校長你好,

本人是一名普通香港市民, 在昨日(10月1日)的電視畫面上 ,看見 貴校一名中五學生在暴動中被警察槍傷。本人對此不幸事件深感痛心。然而,本人看見今天早上閣下對事件之回應,卻令本人同時感到十分擔憂,理由如下:

1. 昨天的事件,我們在網絡上已流出的片段當中,清晰可見 貴校該名中五學生手持鐵棍襲擊警員。請問校長,這情況是否仍能將之淡化為"參與公衆活動"?

2. 閣下說希望學生能"遠離危險"。然而,我們所有香港市民昨天在直播中皆可看到,大量暴徒包括 貴校該名中五學生皆是手持武器,主動襲擊警員,故此並非"危險主動接近學生",而是學生就是"危險的製造者"。請問校長,是否有教導學生正確的價值觀,絕不能做違法行為,並且需要為自己的行為負責?

3. 今天(10月2日)早上,我們從媒體報道中看見一大群人在校外聚集,本人絕對相信並非所有人皆是 貴校學生或舊生,在大量閒雜人等於校門聚集情況下,請問校長有何措施能保障其餘學生能專心上課,又如何能保障校園寧靜,不受政治勢力干擾?

4. 無人希望學生受到傷害。但是對學生違法行為視而不見, 發放錯誤訊息,以為受傷就會得到同情,卻不思考造成受傷的原因,美化暴力違法行為,只會對其餘學生造成更大傷害,將他們推向違法的深淵。

謝校長,本人衷心希望 閣下能拿出真正勇氣,對抗暴力,切勿灌輸錯誤思想學生,以自由之名包裝暴力違法行為, 以任何理由包裝之暴力違法行為皆不能接受。否則我們下一代之違法暴力行為將會無日無之。

敬祝 教安

一名香港市民上

副本同時抄送教育局局長楊潤雄先生

俏黃容    發表於 19-10-2 15:20

首頁

尾頁

跳至