夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公搵得多d, 約22K人工, 我少d, 約14K人工。

家庭開支: 老公只負責每月供樓, 約12K一個月, 放假出街既飲食費, 加佢自己既洗費(車費, 早餐同買鍾意食既水果之類)..
我就負責工人, 小朋友學費,奶粉尿片, 書簿費旅行費, 水電媒, 買餸, 管理費, 差餉等等

其實以前佢有比約3.5K我做家用... 但上年年尾時無啦啦買份保險, 話每個月要用多$3-4000,所以無錢比我做家用喇...
咁我果陣都算, 一個家庭, 你有能力就比, 多有多, 少有少食啦。
但無比錢我之後, 竟然更加乜都唔理, 仲好不滿同我講, 佢依家每個月都負增長...

咁我同佢了解點解以前都無事, 依家就變負? 佢講完, 其實我都唔知點解會無錢淨... 因為我計完, 佢每月其實都起碼可以淨到$1-2000....但我當然無追問佢, 仲有咩洗費無講, 所以攪到明明有錢淨都變無錢淨, 仲要用D積蓄去填數...
佢都埋怨過放假出街食野好貴, 其實一般放假出去都只係用$2-300食一餐...我只能講, 咁我地可以留多D屋企食, 或者只食下午茶...當然在家食係比較難, 因為佢放假唔願留在家。
當然問題根源不在放假食得貴定平, 始終會令佢負增長, 佢說法係因為份保險負擔, 我都有勸過, 如果咁大壓力, 不如唔好再供份保險, 佢話唔CUT得, 會盡量頂住。

相反, 我14K人工, 其實我都一樣個個月在負增長, 但我無埋怨...覺得大家唔好計咁多, 小朋友出世到依家, 支出我頂晒咁滯... 同埋以前食2個餸一餐, 但近月佢嫌我晚晚2個餸好少...咁我又唯有買多個餸, 結果負擔又再重左....

昨日去完街回家前拜託佢去幫我去買一買姐姐既早餐, 因為要先帶小朋友回家及放低東西, 我話回家比返錢佢所以託佢買, 但回家後一直處理小朋友既事同晚餐就忘記左, 然後我洗碗時佢叫我記得比返錢佢....我先醒起件事同即刻比返佢。

我見佢近來悶悶不樂咁樣, 我問下佢係咪有野唔開心, 然後佢話覺得我成日搵佢笨...
我心裡驚左一下...我果下係連『搵笨』呢個字既意思係咩都唔知...
只覺得, 即使我默默付出, 唔同佢抱怨同講錢的事時, 但原來我對佢黎講我係一個咁衰既人....
我唔係刻意走數, 我真係生完記性差了好多, 好多事轉頭就唔記得, 我同佢講, 我真係唔記得,家中真係好多鎖碎事, 我絕對唔係要搵你笨, 亦話佢知可以提我的。

當然, 我今後都唔敢拜託佢去買野了... 我唔想我的無記性令佢又再唔開心...

有時我真係寧願每個月同佢SHARE返供樓既錢.... 然後佢SHARE返我所有家庭支出...可能我唔駛咁辛苦...

伯爵府

回覆樓主:

你哋搵埋得36k,仲要12k供樓,得返24k用,扣埋嗰4k保險得返20k用,仲要請工人,仲要養個細路, 其實20k兩個人用都係啱啱好咋,咁樣唔負增長就有鬼囉

子爵府

bbchu15 發表於 19-10-2 11:50

家庭開支: 老公只負責每月供樓, 約12K一個月, 放假出街既飲 ...

其實生個仔要老婆比錢養係說不通的,希望你們大家好快揾多D,減少爭吵的機會。

揾对方笨我和太太都成日互說,不過都係講笑性質,耍花槍,其實大家自己人,唔洗咁計較和上心。。。

伯爵府

Xmas吸收勳章

bbchu15 發表於 19-10-2 11:50

家庭開支: 老公只負責每月供樓, 約12K一個月, 放假出街既飲 ...
太計較了, 姐姐早餐十幾二十蚊都要計 , 咁樣好難維持個家庭.

cathngai    發表於 19-10-24 13:45

別墅

樓主試下搵過第二份多少少錢既工? 一講錢就傷感情, 好明白

大宅

肥肥寶 發表於 19-10-2 11:58
你哋搵埋得36k,仲要12k供樓,得返24k用,扣埋嗰4k保險得返20k用,仲要請工人,仲要養個細路, 其實20k兩個 ...

其實份保險出現之前, 都無咁既問題...
我有D奇怪就係覺得... 明明我份家用都係同佢份保險差唔多, 依家唔洗佢比家用, 拎去供保險.
其實應該無分別...點解反而買左保險就出晒事咁姐...

大宅

PTMCYS 發表於 19-10-2 11:59
其實生個仔要老婆比錢養係說不通的,希望你們大家好快揾多D,減少爭吵的機會。

揾对方笨我和太太都成日互 ...

如果平日有講開, 我當然覺得係耍花槍..
但佢呢個字眼係第一次咁對我講, 仲要係我真誠咁關心佢時, 佢咁答...
然後又講左好多我點搵佢笨既野.

所以果下我真係個人空白左...原來我咁差的。

大宅

HAPPYBOBB 發表於 19-10-2 12:23
太計較了, 姐姐早餐十幾二十蚊都要計 , 咁樣好難維持個家庭.

係, 所以其實我都好辛苦.

伯爵府

bbchu15 發表於 19-10-2 12:34
其實份保險出現之前, 都無咁既問題...
我有D奇怪就係覺得... 明明我份家用都係同佢份保險差唔多, 依家唔洗 ...

其實之前都應該係勒緊褲頭, 再加上你冇咗4k養細路同工人大壓力咗,可能佢感覺到都大壓力咗, 例如伙食差

大宅

JS0331 發表於 19-10-2 12:27
樓主試下搵過第二份多少少錢既工? 一講錢就傷感情, 好明白

其實我都好想轉工, 不過依家呢份工做左好耐, 人工雖然係低少少, 但真係好有人情味.
有小孩好困身, 時不時都會有突發事, 呢份工比到我彈性去照顧小朋友. 所以我唔捨得放棄.
而且我學歷唔高, 無錢進修了, 出去搵份人工高少少既或者可以, 咁樣其實無乜意思好轉.
如果要人工再高D, 其實唔容易...因為我無乜學歷。
以前我未有小孩, 會晚上做兼職, 久唔久幫補返D, 但現在, 真係無時間無能力了...

大宅

肥肥寶 發表於 19-10-2 12:41
其實之前都應該係勒緊褲頭, 再加上你冇咗4k養細路同工人大壓力咗,可能佢感覺到都大壓力咗, 例如伙食差
...

伙食其實一直無變, 一直都兩個餸大大碟, 但近來佢話覺得唔夠食, 咁我都要加餸啦...唉

大宅

肥肥寶 發表於 19-10-2 12:41
...

一直都以為佢明白咩叫多有多食, 少有少食...
大家環境係點佢好似唔理解我...依家無家用, 仲要加餸, 心裡有D覺得佢無為我諗過

伯爵府

bbchu15 發表於 19-10-2 12:48
一直都以為佢明白咩叫多有多食, 少有少食...
大家環境係點佢好似唔理解我...依家無家用, 仲要加餸, 心裡有 ...

都只為有慨嘆一句貧賤夫妻百事哀,加油

男爵府

我第一個感覺:點解唔計清楚自己能力先決定買幾多錢保險?
4k保費一個月,對某d人黎講唔算高但對你地既家庭就係一個佔幾高既支出比例
簡單d,試下減少保費開支,否則日日為錢而傷感情,唔值得

大宅

Heman2001 發表於 19-10-2 12:58
我第一個感覺:點解唔計清楚自己能力先決定買幾多錢保險?
4k保費一個月,對某d人黎講唔算高但對你地既家庭 ...

我知道時佢已經買左...我唔知佢點計數。
我已經無嘈佢,不過自己唔開心想搵個地方訴苦。
我本以為一啲小數目,大家唔會同大家計較,但原來對方唔係咁諗。

大宅

肥肥寶 發表於 19-10-2 12:57
都只為有慨嘆一句貧賤夫妻百事哀,加油

謝謝你

珍珠宮

36K, 冇仔女應該 OK

複式洋房

回覆 bbchu15 的帖子

買保險之前應該諗清楚,量力而為,保險係保障我們的生活,無人會連生活都唔夠時去買保險。況且係咪真係拎去買保險都唔知,同埋聽你講買保險同俾你份家用都差唔多,點解突然會唔夠洗?

買少少野都計住你出錢定我出錢有時都好心淡。
不過點都好,建議兩公婆攤開黎傾,重新分配各項支出吧!長此落去,大家都辛苦,講清楚好d!

男爵府

bbchu15 發表於 19-10-2 13:07
我知道時佢已經買左...我唔知佢點計數。
我已經無嘈佢,不過自己唔開心想搵個地方訴苦。
我本以為一啲小數 ...

sell保險既人當然想人買得越大越好,佢哋分多d錢,但重點唔係唔買保險,只係考慮減少供款

要記住香港經濟變數好大,我唔識理財,只識盡量保留可隨時動用既資金,其次食得健康d常做運動睇少d醫生,保險就可以供少d… 但當你哋既保險開支損壞左家人感情,得不償失

至於工作,明白樓主妳好鍾意而家呢份工,但家庭開支只會有升無跌,妳都要為將來打算,收入唔可能養尊處優而停滯不前

加油!

大宅

anna59 發表於 19-10-2 13:15
36K, 冇仔女應該 OK

一個小朋友都OK既, 如果真係只集中用黎投放喺家庭支出上

首頁

尾頁

跳至