夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

其實22K, 俾12K供樓, 再俾家用, 仲要出埋外出食飯既錢, 真係自己都唔夠駛, 如果要顧埋長老就更加唔掂

份保險又真係貴左少少, 係咪當中有投資/儲蓄? 其實投資/儲蓄搵保險公司回報好低, 睇下可唔可以cut左佢, 寧願買基本住院同意外保險, 年紀唔大應該千零蚊攪得掂。

但你地長遠黎計真係要諗下點搵多D錢

複式洋房

bbchu15 發表於 19-10-2 11:50
老公搵得多d, 約22K人工, 我少d, 約14K人工。

家庭開支: 老公只負責每月供樓, 約12K一個月, 放假出街既飲 ...

保險每個月3-4千太多啦 叫你老公減少少

男爵府

2020勳章

洗費又確係緊張左D

大宅

bbchu15 發表於 19-10-2 11:50
老公搵得多d, 約22K人工, 我少d, 約14K人工。

家庭開支: 老公只負責每月供樓, 約12K一個月, 放假出街既飲 ...

好奇一問,買樓唔係有壓力測試嗎?點解可以用一半人工來供樓?

複式洋房

bbchu15 發表於 19-10-2 12:43
其實我都好想轉工, 不過依家呢份工做左好耐, 人工雖然係低少少, 但真係好有人情味.
有小孩好困身, 時不時 ...

不如你resign全職讀健康助理員,全職讀唔洗錢又易揾工!私家頂薪可以去到26000,而且佢唔係好要求學歷!

大宅

唯有一方面搵多D錢,另一方面慳下錢。
加油!

大宅

2020勳章

認真講你老公月入先22k, 供一份每月4K既保險實在太高,正常唔係當客係水魚既agent,個客收入後都唔會要個客買咁高額
比個例子你,我agent幫我計哂買人壽、醫療、意外、危疾,每個月供款都唔過2.5k, agent已經話好足夠,而我個人月入over 40k

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

睇完只得一個感覺,你老公都幾肉酸!

別墅

2020勳章

bbchu15 發表於 19-10-2 12:34
其實份保險出現之前, 都無咁既問題...
我有D奇怪就係覺得... 明明我份家用都係同佢份保險差唔多, 依家唔洗 ...

甘個份保險係必需?之前唔洗買?

大宅

做個靚太 發表於 19-10-11 00:24
睇完只得一個感覺,你老公都幾肉酸!

大宅

ArieYi 發表於 19-10-18 10:56
甘個份保險係必需?之前唔洗買?
份保險話係留比小朋友第時既教育基金...

我知道我咁樣做係唔岩, 自從佢無家用我後, 我叫佢每個月比個bank statement我睇, 因為佢有打機課金呢D前科, 當時課到無節制的...結果佢話佢答應我唔再課, 咁我相信佢, 然後仲話比埋提款卡我, 話想我幫佢理財(但我唔想理....本身已經好多鎖碎事煩同湊小朋友, 已經好大壓力唔想再理多一樣), 我拒絕, 我話你係有心戒除課金的話, 不用我去管你的卡...後來家裡亦無再出現D腳本機, 我就算(高峰期時有3部腳本機)

近來佢無比STATEMENT我了, 結果我偷偷去DOWNLOAD
發覺每個月真係提款提得有點誇張....每兩三日提款4-800蚊...難怪一個月要提款千過5千元?

我無出聲了....近兩星期更見到佢的腳本機回家了. 有成2部咁多....
我唔清楚那兩部機是以前那兩部, 定係新的兩部....反正就係又出現在家了

小朋友4歲了, 4年前知道佢背著我課金一年有多, 那時差點就產後抑鬱(因為臨滿月前發現呢件事), 那時候日日夜夜都係我一手一腳去照顧BB, 每一個晚上, 他繼續安安落落訓天光, 如果嘈醒左, 第二天或放假時就會感受到佢抱怨話攰話唔夠訓....
好的, 現在竟然有能力半夜起身, 去設定GAME, 花一兩小時去設定....然後再訓.

心淡了, 也明白了, 有心做的事, 永遠都不覺累, 有心做的事, 即使再累都會做得到。

大宅

jaymanson 發表於 19-10-3 14:54
其實我是你說那種成日話冇錢的老公, 事實是, 真的沒錢不夠洗, 當仔女越來越大, 要支出的洗費只會越來越多, ...
也多謝你的分享同鼓勵, 但近來真係身心疲累...
愈黎愈不理家事和育兒的事了, 所有事所有責任都掉比我

甚至乎, 佢會覺得我如果叫工人做多一些事, 令工人遲一點回房休息就唔人道
但卻可以要求我小朋友未訓前咩都唔好做, 要做就留返小朋友訓左先做啦...

我現在連一個工人都不如

大宅

BbKanJan18 發表於 19-10-7 00:58
不如你resign全職讀健康助理員,全職讀唔洗錢又易揾工!私家頂薪可以去到26000,而且佢唔係好要求學歷!
...

真的嗎, 多謝你給我這提示, 我去搵D資料看看

大宅

yukimother 發表於 19-10-6 22:25
好奇一問,買樓唔係有壓力測試嗎?點解可以用一半人工來供樓?

可能因為物業係聯名買卦, 銀行睇二人收入總和去計算.
不過詳情不太熟, 反正就係批到

子爵府

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實買保險係除晒所有家庭洗費開支,用淨餘嘅一半,輕輕鬆鬆去做,唔係勒緊褲頭咁去供

男爵府

2020勳章

你老公好小家,一個早餐錢都咁計較

男爵府

bbchu15 發表於 19-10-2 12:39
係, 所以其實我都好辛苦.

你應該將你嘅開支寫一條數畀佢, 畀佢知道你嘅負擔係幾多, 唔好等佢以為你係好多錢淨

男爵府

bbchu15 發表於 19-10-24 11:41

我知道我咁樣做係唔岩, 自從佢無家用我後, 我叫佢每個月比個bank ...

教育基金最搵笨

別墅

2020勳章

bbchu15 發表於 19-10-24 11:41

我知道我咁樣做係唔岩, 自從佢無家用我後, 我叫佢每個月比個bank ...

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊