1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡呢期又唔肯食飯,食粉(emoji)唔知做咩事,成日要飲飲!
回覆 idaidaho 的帖子

Hello idaidaho, 明白囡囡唔肯食飯媽媽會好煩惱,囡囡幾大? 最近精神如何?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-2 16:13
回覆 idaidaho 的帖子

Hello idaidaho, 明白囡囡唔肯食飯媽媽會好煩惱,囡囡幾大? 最近精神如何? ...

2歲!好精神呀~由細到大食嘢都係麻麻,又唔為食

大宅

最關心BB問題熱投勳章

idaidaho 發表於 19-10-3 09:31

一日幾餐?鐘意飲奶/湯嗎?

idaidaho 發表於 19-10-3 09:31

小朋友大左會有自己主意,如果未有餓意、進食環境/食物唔能夠提引佢興趣,都可能會影響胃口 如果排除左唔舒服,媽媽嘗試多D唔同煮食/進食方式,用D顏色鮮艷同味道突出食材黎配飯/粉/麵,好似肉碎菠菜湯或者肉碎西蘭花湯配穀類食物,刺激下食慾,將瓜/菜/肉類放入飯團、壽司,都可以增加佢食飯興趣,媽媽有試過嗎? 每日30分鐘運動時間,每餐都提供3-4種食物,煮成2-3個餸俾BB選擇,一家人開開心心咁進食,都可以令小朋友開心進食架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-3 14:03
小朋友大左會有自己主意,如果未有餓意、進食環境/食物唔能夠提引佢興趣,都可能會影響胃口 ...

因為係嫲嫲湊,所以唔會煮到呢d ! 有時我老公會整好所有飯,菜,魚或肉,用飯煲保溫俾嫲嫲!
湯可以試下煲你提意既種類

複式洋房

icingz 發表於 19-10-3 13:34
一日幾餐?鐘意飲奶/湯嗎?

2餐飯!會有3餐奶左右
idaidaho 發表於 19-10-4 08:30
因為係嫲嫲湊,所以唔會煮到呢d ! 有時我老公會整好所有飯,菜,魚或肉,用飯煲保溫俾嫲嫲!
湯可以試下煲 ...

一歲/以上小朋友通常3餐固體(正餐),奶份量360-480ml 就OK,如果係先生預先煮定,濃湯會比較方便和容易處理,例如豆腐青豆濃湯+雞肉絲、豬肉碎+菠菜濃湯、牛肉碎+西蘭花濃湯,甜椒+三文魚濃湯都好簡單易烹調,食用時嫲嫲可以加入少量牛奶或芝士,增加營養和味道架。佢地專注力有限,通常係進食首15分鐘係佢最專心時間,顏色鮮艷食材餐具都可以吸引小朋友興趣架。

首頁

尾頁

跳至