時事熱話

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

佢哋唔咁樣做,下次仲點會有傻仔出去衝?

yuyueng    發表於 19-10-3 13:20

大宅

幸福花 發表於 19-10-2 21:59
現在香港人反政府反到黑白是非都分不清!

而家好多香港人唔知中咗咩病毒感染,有圖有真相唔信,人吔講嗰d傳下傳下就係真.
昨天有個friend 話一早警察已經準備好鎗,除時準備殺人,而且警察係無生命危險威脅.仲要話自己鋤強扶弱,所以要去支持學生,我問佢係咪啱啱放監出來,之前無睇過新聞

大宅

回覆樓主:

犯人都頭聲援? 已經無咁好氣同班昆蟲講道理

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

成班智障撞左邪一樣,盲目支持暴徒。

男爵府

荃灣何傳耀紀念中學
謝潤明校長:
令到這個18歲青年中槍的,你以為是那警察嗎?

還是你校長、校內負責的教師、社工? 你們不斷地鼓動那些連思想都未準備的青少年人上街,戴全副武裝去近距離襲警。

當他們襲警的時候,他們知道與否,他們正在攻擊的是活生生的執法人員?同時地,他們知不知道自己已經犯下彌天大罪?是可以監禁十年的暴動罪?可惜的是,他們那單薄的腦裏只盛載著那些反修例革命歌曲、那些表面溫馨的人鏈、那些「兄弟爬山」的謊言。 還有你們做老師,從來沒有應該給予嘅指導同埋教導!

他們每一分每一秒也從手機裏接收著這鋪天蓋地轟炸式的反修例信息,被灌輸至滿腦子仇恨,對執法人員叫嚷著「黑警」,幻想著比殺父仇人更痛!

身邊每一個老師,既沒有教導他上街的人都是共犯,更甚者,校長、老師更鼓勵學生罷課、戴口罩、扮爆眼女!再加以在邪惡網路上認識的兄弟,拉著人鏈身邊的同學仔,連儂牆那鋪天蓋地啲歪理,和那班立場偏頗的網絡記者,當然和他的老大哥毒果日報等,但此種種,都是推佢一步一步去死,都是將子彈射去佢嘅心口!

你知道嗎,堅持要罷課的中學生和那些所謂師兄的大學生,在9月30號下午,幹了什麼?他們在愛丁堡紀念公園舉辦了一個名為「香江學校」的誓師大會,鼓動了他們今天上街,暗示要瘋狂廝殺,當中亦有現任老師。你作為校長有阻止及教育學生嗎?

瘋狂又殘忍的香港反對派,以學生為棋子!其實他們自己也只是美國的一隻棋子,掉在地上也沒有人有興趣知道他們的名字。 學生的受傷,對泛民/反對派來說,祇不過是多了一個攻擊警方的icon,也是香港、臺灣、世界各地的無良傳媒的一份美味食糧吧。他們就在等待學生犧牲的那一刻,在閃光燈下,在文宣上,得到絕對的優勢,從而得到他們自己的利益吧!可憐的傻仔。

記住,推這個學生去死的,不是警察,是你們以上所有以為自己行正義,其實,應該受到天誅地滅,滅絕人性, 喪盡天良的政棍、老師、校長、爬山兄弟、社工!
你們自己反省吧!不要再指責任何警察!

如同意請廣發,而且一人一信寫給去教育署及這個校長!

男爵府

呢個校長都離晒罩,依家依個18歲學生攞住支鐵通襲擊差人,佢仲話要保護佢,咩世界啊?如果個學生咁都可以冇事,不用接受法律制裁,香港真係真真正正冇了,所以一定要廣傳,仲要向教育局投訴!唔理佢教育局係唔係偏幫自己人都要投訴!如果每個小市民做返少少微不足道嘅嘢,集腋成裘,希望可以救救香港

男爵府

愛和平沉默的一群,請廣傳

男爵府

回覆 nama 的帖子

下方? 做公公不如死咗去啦啲人真冇腦

大宅

尋日睇新聞見到該校校友到校聲援,要校長投訴警方。但其實事發當日係假日,個男仔又無着校服,示威活動又唔係校方舉辦,校方無責任去負責同承受學生係假日做左咩事而帶黎既後果,責任係在於其父母。啲市民好似無呢個意識,仲帶政治入校園而且影片明顯見到佢用白色管打警察,係襲警,係其父母有責任去教育好自己既仔女,唔係有訴求就去搵警察尋仇。

大宅

kuku1125 發表於 19-10-3 10:04
呢個校長都離晒罩,依家依個18歲學生攞住支鐵通襲擊差人,佢仲話要保護佢,咩世界啊?如果個學生咁 ...

真係離普(emoji)(emoji)

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

犯左法仲聲援, 不知所謂!!

大宅

Bigtaoc123 發表於 19-10-2 21:50
依個垃圾學生,著曬成身黑衣裝,有眼罩防毒面具,有預謀襲警,佢唔係話咁啱經過行街買野呀!

依個學生要叫 ...

個暴徒學生,無單止full gear, 影片看到還有行動主動追住去襲警,其實可想而知,過去的日子,該暴徒做咗幾多違法野?可能唔止一次襲警,可能唔止一次暴打無辜平民,可能唔只一次刑事毀壞。

男爵府

FW 莫樹錦醫生的敢言
Well said👍🏻👍🏻👍🏻

給撤回條例後仲盲撐暴徒的人:

如果有天,你坐車去處理一件好重要既事,或者見工,或者睇病,或者見親人最後一面,但被暴徒堵路,最後遲大到,甚至去唔到。
《不要憤怒,是你支持的》

如果有天,你的子女因為你不答應佢既訴求,就唔比你返工,打爛你家中傢俬電器玻璃窗等死物,仲在屋企門口縱火。
《不要嗟嘆,是你教育的》

如果有天,你趕住要搭飛機去外國工作、旅行或者探屋企人,但機場被堵塞佔領,暴徒還阻你上機,點解釋請求都只係涼薄地恥笑你。
《不要徬徨,是你助長的》

如果有天,你在港鐵上趕往辦要事,但車門開了又關關了又開總不開車,前面鐵路還有車出軌,廣播卻壞了,站也關閉了,燃燒彈由地面不停掟落月台,電纜上還掛著架單車。
《不要著急,是你慫恿的》

如果有天,你只是在拍照,但卻被暴徒圍繞,話要檢查你拍咗咩相片,唔俾就搶你手機,你保護自己財物,佢哋就當你係死物,打到你危殆仲被所謂醫護虐待多幾吓。
《不要害怕,是你默許的》

如果有天,社會不安,治安敗壞,經濟不景,外商不敢投資,遊客不敢訪港,結果你公司倒閉,或者你被公司栽員,你的子女大學一畢業就失業。
《不要哀傷,是你造成的》

如果有天,香港基建停頓,經濟發展被攬炒成功,不進反而急退,眼白白睇住深圳超越香港成為大灣區龍頭金融中心,你的仔女繼續上樓唔到,又上唔到車,日日失業在家鬧你癈老阻住地球轉。
《不要慨嘆,是你縱容的》

撤回條例後仲盲撐暴徒的人:
《將來不要後悔,全都是你們一手造成的》

不要跟我說不會,這些事其實已經在發生了。

個人覺得完全支持!
不要讓歪理助長,要保持清醒!

ikioma    發表於 19-10-4 02:24
大妹妹    發表於 19-10-3 14:45

大宅

yybee 發表於 19-10-2 22:18
人地父母講左想低調處理,係啲黃C想借佢攪事,完全無人性

黃人話當事人父母被警察禁言。你話黃人還有救嗎?

男爵府

陪月勳章

我同事仲話被打警察都即時起身,邊有事姐,使咩開槍。
我心諗吾開槍,暴徒點會散開。
學生就可以犯化咩,想爆粗

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

這學生襲警在先,警察自衞。
甘都聲援個學生,真冇敵!!

大宅

回覆 kuku1125 的帖子

唔好只怪其他人,年輕人有自己思想,家長都責務旁貸!!

不如您地都上一上"LI 登" 爬下過去數月既POST,站在現今後生仔既角度去代入角色,他們的恐懼是什麼。

此POST 睇既人多,回覆既少......不用討論啦吧!?

(各人有各人既想法,不需再爭辯了。)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Tigerfufu 發表於 19-10-2 22:20
而家人啲價值觀好奇怪 地鐵輕鐵 比錢個機壞左 就理所當然咁唔比錢搭車
人地支持一啲同佢地相反的意見就打 ...

呢d 行為同文革,紅衛兵冇分別!
難為班癈柴口口聲聲講民主!只要唔同佢地意見,就破壞他人財物同資產,打人!究竟呢d 係民主定專制,一目了然。

不過又好難怪,一班冇讀過書,唔知歷史,忘記八國聯軍打中國,自認叫契爺,拿住美國英國支旗在香港搞事!人地睇到都笑緊你地,忘記當年的恥辱,竟然自認契弟!美國英國冇咁蠢,幫你地?!只會利用暴徒繼續達到自身的目的!!

ikioma    發表於 19-10-4 02:26

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

之前警察向天開槍都有阻嚇作用暴徒識散開,但用左幾次知道警察唔會開槍,所以暴徒唔怕照追住警察打,其實當時個警察如果把槍比暴徒打跌左,個警察同其他同事隨時死幾個。

大宅

回覆樓主:

昨日睇警察記招,個低能記者問開槍警察有兩支槍,點解唔用橡膠子彈果支射。

係唔係應該同個中學暴徒講,停一停先,我而家拎住支實彈槍,我轉另一支橡膠槍射你。

首頁

尾頁

跳至