自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

afterall 發表於 19-10-2 23:44
其實佢本身咁玻璃心,你仲咁惡鬧佢,佢只會越來越無自信

我就係唔想佢咁玻璃心。倒瀉水,好簡單講句對不起我唔小心,唔明點解咁都講唔到。細妹叻過佢好多。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己論盡/衰咗, 預計阿媽會發火會惡, 佢反應咪有2泡眼淚浪浪下; 你期望佢即時講對唔住, 降下度火, 咁佢真係無咁好反應ma!!! 將來就算操到佢咁快反應, 佢都係因你惡咋!! 有咩意思!!

bettylovingbb    發表於 19-10-3 05:24

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:48

我就係唔想佢咁玻璃心。倒瀉水,好簡單講句對不起我唔 ...

每個小朋友都唔同性格唔同教法,唔好將佢哋比較,尤其話邊個叻D 邊個無咁叻。

男爵府

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:48

我女兒k2,我明白你說的情景。真的要看女兒的性格。比如她已經是膽小性格,打翻東西對她來說已經是好大件事,媽媽需要做的是告訴她,沒關係,但以後要注意,幫助她減少負罪感。
還有一點要留意,你最後一句話,細女比她做得好,這個是大忌諱。每個小朋友都有自己個性和不同,細女可能這方面做得好,但其他方面差,所以不能單比較這個。我明白很難做到不比較,但你要時時刻刻提醒自己。加油

男爵府

eleven123 發表於 19-10-2 23:59
我女兒k2,我明白你說的情景。真的要看女兒的性格。比如她已經是膽小性格,打翻東西對她來說已經是好大件 ...

我明,我本身最錫係大囡,但真係好忟點解咁易既嘢都做不到?氹又氹過,道理又講過,下年都小一了。
細女細2年,睇人眉頭真係醒好多,做錯事一黎就大大聲對唔住媽咪,咀我一啖,兩個都係咁教,點解咁大分別。

子爵府

Poo得好勳章

小朋友做錯事,唔係惡就有用,佢地唔懂事,係需要大人教佢分辨是非,同比機會改過,自己放輕鬆D啦

大宅

回覆 fukuoka_saga 的帖子

你有偏心

大宅

每個人性格都唔同,唔可以咁比較,佢亦唔會比你鬧兩句就忽然變到內心強大,我諗最起碼你接納左佢係有呢個弱點先而唔係去忟佢點解會咁,你係佢媽咪都唔接受佢你叫佢可以點

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

好簡單咋嘛,你攞碗湯俾你老公,點知唔小心倒瀉左,你老公第一句唔係問你有冇淥親,而係喝你做乜倒瀉野?你會點呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:46
我唔係特登悪佢,佢倒瀉水,我第一反應咪就係話佢倒瀉水喇,當然不會時溫柔聲。我想像不到倒瀉嘢,仲可以慢 ...

其實你會唔會學下點樣好好控制自己既情緒?
倒瀉水咪抹囉,叫佢下次唔好

我抱住呀b佢響我身度嘔奶,我只會盡快放佢去安全既地方,唔好嘔落床,跟住幫佢換衫,沖涼,到自己沖涼

發洩情緒係無助解決問題

伯爵府

個個小朋友都係咁,太惡驚媽媽咪喊。

侯爵府

卓楠媽媽 發表於 19-10-2 23:42
回覆 fukuoka_saga 的帖子

你女長大就不愛你,會反叛。我相信你錫他是不會鬧他,你有壓力情緖。 ...

有壓力情緖可以點處理?

子爵府

fukuoka_saga 發表於 19-10-3 00:04
我明,我本身最錫係大囡,但真係好忟點解咁易既嘢都做不到?氹又氹過,道理又講過,下年都小一了。
細女細 ...

每個小朋友都係獨立個體...唔會同樣教法就一樣

我睇唔出你點最鍚係大囡...我剩係見到你對佢嘅不滿...不滿佢唔識睇人眉頭...不滿佢唔夠細囡叻

作為一個媽媽跟本唔應該將自己仔女比較,要做到公平,因應個性去教

你講倒瀉水,顏料印左上牆,跟本好少事...點解要火要惡?
大囡跟本已經驚左你...仲點會有反應講對唔住?

你話細囡叻?每反而認為細囡係世界囡,有家姐一個人板...知媽媽會好惡...由細睇到大,當然自保...媽媽話講對唔住就得...
所以由一開始佢就講,你都無/好少對佢咁惡...咁細囡又點會驚你?
係佢口中嘅對唔住可能只係一個習慣...一句說話...一句可以得到媽媽嘅唔惡同讚賞嘅說話...跟本未必係真心講

我反而覺得你要控制自己情緒...
學識用咩方法/語氣去教大囡,仲細可以修保感情,提升返佢自信
再留意下細囡...咁細個就世界囡,又識睇人眉頭去做人...長遠唔太好

bettylovingbb    發表於 19-10-3 05:27

男爵府

回覆樓主:

我小朋友同你個囡一樣大。
倒瀉水真係好少事,經常發生。
我囡唔小心倒瀉水/ 飲品, 我一d 都唔嬲亦唔需要佢同我道歉, 因為佢知道倒瀉水係要自己抹返,自己負返責任就得。 有時倒濕d衫褲添, 我叫佢除出黎拎過套換左佢, 咁咪得囉。
你個囡會喊, 好大機會係因為佢知道自己做錯又驚被鬧。所以喊定先。

大宅

回覆樓主:

你自己都分析到問題係你度,唔係阿女度,唔係佢易哭,係你太 兇狠,同佢身邊所有人都唔同,小朋友覺得佢做咩都係錯,你2個溝通唔到
唔係想話你,你情況同我ADHD個女差唔多,你再唔調節下,阿女會有情緒病

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢得嗰幾歲,又唔高,你高佢幾尺向佢大叫,唔嚇親都幾難。你試下跪係地下向上望,想像下自己高度嘅人鬧自己,你都會覺得唔舒服,害怕。佢又係容易喊嘅人,你就更加要控制自己。

小朋友做錯野/打瀉野,好多時候都唔識反應,俾你再嚇一嚇就即刻喊。做長輩,尤其家長一定要冷靜,唔可以失去理智同情緒失控。有意外時,必須先同小朋友講點處理事件 (攞毛巾抹乾淨、攞掃把清理碎片、攞膠紙貼返好佢、行開先、除左套衫換乾淨嘅),然後先再道歉。

如果你唔改變自己,好大機會以後,佢會怕左你,有事發生佢會驚你鬧而收收埋埋。之後你會因為佢收埋不報又再鬧,咁就惡性循環。

子爵府

親子王國15週年勳章

fukuoka_saga 發表於 19-10-3 00:04
細女細 ...

你都識講,佢係大女,而另一個係細女,即係兩個唔同個體。一班 30 個小朋友,一樣都係咁教,咪一樣有人滿分有人唔合格,冇得話點解大分別。

睇眉頭眼額,有啲小朋友先天已知,好多人都係要人生經歷先體會明白,甚至有人一世都睇唔透。你大女好驚錯,驚你鬧,唔識反應。呢啲如果家長唔處理好,會形成陰影,好容易越大就越收收埋埋。今日你種下的因,就是明日的果。我係過來人,特別體會到,家長唔控制情緒,他日親子關係就越難修補。所以我從來都冇對小朋友大聲講野,佢犯錯我亦會保持冷靜,打瀉野我第一時間教識佢處理,絕對唔會鬧,只會提醒。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

K3 其實好细個,有時好論盡,油彩呀,水呀呢類倒瀉好平常, 樓主你爆嗰下應該嚇親佢,所以佢呆左! 試下唔好咁大聲,嗰一下其實好難hold 但都要忍下!
其實小朋友未必get 到自己做錯D乜,但喝佢嗰下嘅畫面會記好耐。我試過一次差唔多情況... 大聲左,幾年之後我囡都仲記得媽咪好惡 我後悔咁大聲話過佢!
教小朋友真係少D EQ 都唔得, 其實係佢教緊我地

大宅

因為你好大聲好惡,所以佢本能反應係喊

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我小朋友都是k3丫,佢有時都好論盡,我第一下都係會好嬲架,因為我覺得好煩,有時我都會忍不住鬧,有時就深呼吸忍住情緒推佢俾爸爸先,快手善後咗個地方先,跟住我發覺自己情緒都會好d

首頁
12345...7

尾頁

跳至