自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位媽媽講就天下無敵,有時小孩倒瀉野會燥係正常,我贊成要鬧,但不要太惡,要調整下

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:11
事源我囡成日做錯事只識喊。
今晚油水彩,佢倒瀉晒d水,我認我係好大聲話倒瀉晒喇,佢冇講對唔住,只係呆咗 ...

""我知我係好大聲好悪,但個下係本能反應""

你咁大個人都控制唔到你本能反應,點解expect 個5歲嘅控制到自己

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

岩岩見到篇文章,分享一下
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3783347 【教出十優女兒】做錯事只講「對唔住」並不夠!

男爵府

下次佢倒瀉水你叫佢自己抹返,一黎可以學下負責任,二黎你可以下吓火,又可以比個機會佢補償返

大宅

fukuoka_saga 發表於 19-10-3 09:24
5歲仲好細,我本身都覺得係。但想想,下年已小一,唔通到時返學仲係咁?有咩事就呆,喊?我成日同佢講,喊 ...

其實5歲話細都唔細,已經可以獨立解決某啲問題,你講得啱喊係解決唔到問題,但都要了解吓佢點解喊先,以你舉嘅兩個例子,你囡似乎唔係因為倒瀉水、水彩整污糟牆佢處理唔到而喊,佢只係因為你惡所以佢驚而喊

水晶宮

樓主,你都識得講自己大聲同惡,咁K3都係4、5歲,被人咁惡咁大聲鬧,想喊都好正常。

如果,你係比較頻密大聲的類型(一日起碼一次),咁你真係嚇怕小朋友,要收斂吓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:11
今晚油水彩,佢倒瀉晒d水,我認我係好大聲話倒瀉晒喇,佢冇講對唔住,只係呆咗 ...

Jm太失控好難教到小朋友、明白是本能反應、其實好小事、倒瀉晒又好、吾小心都好……你反應已經嚇怕小朋友、諗想想長時間在這種不能錯事情上、人都變得 焦慮、又何來第一個反應識講"媽媽對不起"要接受孩子成長在錯誤中學習

子爵府

咁會變成玻璃心,小心開導下小朋友

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實好少事,叫佢清潔番咪解決左個問題!佢自己清理番,咁就唔洗講對唔住!大聲、惡都一樣解決唔到問題,佢個女喊有咩分別?

大宅

試下你唔小心整跌野...但俾人大聲話你丫..
你會有咩感覺...其實家長要成日代入小朋友思想...
你唔應該罵佢...應該教佢後果...要佢自己抹番...
叫佢下次小心d就可以
你咁大聲佢驚..呆同喊係正常...
對小朋友係好有耐性...你成日咁惡...
只會令佢大左唔親你...咩都唔同你講...到時唔好怨..

大宅

回覆 fukuoka_saga 的帖子

我話你知...細女咁世界未必好事..佢咁做只係唔想俾人罵....
反而大女較溫馴...俾多d愛佢...大女先係潛力股...
佢玻璃心..更加要俾鼓勵佢...愈罵只會愈無自信..

別墅

雖然系你本能反應 但可能對佢黎講真系太惡
可能你都要改改 吾好即刻就大聲鬧佢
如果吾系再大d佢會好怕你

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 19-10-3 09:24
5歲仲好細,我本身都覺得係。但想想,下年已小一,唔通到時返學仲係咁?有咩事就呆,喊?我成日同佢講,喊 ...

我明你做媽咪會想佢識做你想佢做嘅嘢,但想還想,我夠想我呀媽對我體貼d,但人人際遇不同,個個小朋友強弱不同,你點可能要佢點就點,唔得就怪佢?係你問題喎!

小一係一個階段,但唔代表要進化到你講嘅階段。小一都只係6歲,漫漫長路,點解一到小一就變樽頸?都係果句,人人性格不同,唔係你話改到就改到。

仲有,你果句「喊係無用」係好高層次,小朋友係好直接,憑感覺,唔會識咁實際諗。「抹返就得」仲高層,連成人都未必領會到,如果得就無咁多人自殺啦!掉轉我叫我「慢慢教唔好嬲」你都唔得啦!你係成人都唔得,但要求小朋友做到?太over 啦

男爵府

連大人都話你惡,你下下喺佢一做錯就勁惡,你個女喺諗到道歉之前第一個反應係媽媽又要喪鬧佢,喊係好正常,正如你行錯一步面前就即衝隻怪物出黎,大把人驚到唔識走,呢個係自然反應。
你反而作為大人要諗下點教,只識話我認我大聲同惡係無用。
仲有,個個小朋友天生性格唔同,大把兄弟姊妹好細個都睇到唔同性格,你成日係咁比較一個咁識做,一個呆哂無反應,人比人比死人,要因材施教。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

lojo11 發表於 19-10-3 11:19
其實好少事,叫佢清潔番咪解決左個問題!佢自己清理番,咁就唔洗講對唔住!大聲、惡都一樣解決唔到問題,佢 ...
係囉, 佢話個5歲女一味喊解決唔到問題。但佢已經做人媽媽 都係想用惡去解決問題

珍珠宮

我2仔都係玻璃心,大聲少少或者佢覺得你鬧緊佢都會喊⋯真是怕左佢

男爵府

fukuoka_saga 發表於 19-10-3 08:53

錫大個個唔係我自己講,係我親戚朋友都係話我偏心大個 ...

似乎她喊,似太驚你惡鬧她,多過因你就她。如你唔先控制你情緒,她也難以改善!

子爵府

回覆樓主:

大女喊係因為佢知道會比媽咪鬧。其實要教佢倒瀉水要點做(去邊度攞邊條毛巾抹返),多過道歉(因為要媽咪執手尾。)
當佢下次識自己解決問題,就唔會喊(因為唔使媽咪執手尾就唔會比媽咪鬧)。
我都認同要比佢知道喊解決唔到問題(唔等於喊係冇用,因為喊係可以舒發情緒)。 不過,道歉都唔係解決問題嘅唯一方法。

伯爵府

回覆樓主:

你都講左有大聲喝佢
佢得k3,除左咸你想佢打你咩

子爵府

從你文字描述,感覺你平時對囡囡講野都係惡惡地,所以囡一做錯就驚,所以大哭?

首頁

尾頁

跳至