自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:11
事源我囡成日做錯事只識喊。
今晚油水彩,佢倒瀉晒d水,我認我係好大聲話倒瀉晒喇,佢冇講對唔住,只係呆咗 ...

你話你惡係本能反應
佢見你惡就喊都係本能反應

你不如試下唔好再咁惡,你唔改變點要求個囡改變

翡翠宮

回覆樓主:

小朋友似係太驚你
試下轉個方法
唔好咁惡,唔好黑面
溫柔啲教佢
希望有改善

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 19-10-2 23:11
今晚油水彩,佢倒瀉晒d水,我認我係好大聲話倒瀉晒喇,佢冇講對唔住,只係呆咗 ...

因為佢知自己做錯事,第一時間就係怕比人鬧,驚到乜嘢都唔咁講,每個小朋友個膽都唔一樣,佢應該係較為細膽,當然有d事又唔可以太玻璃心,否則個人會好負面,下次佢再犯錯,你忍一忍度火,跟著放輕問佢你做錯咗,應該要講咩㗎?咁你當然預咗佢驚到唔可以即時答你啦!咁你咪等吓佢冷靜咗先囉,道理一定要比佢知,做錯事喊係冇用,勇於道歉就最叻叻,試多幾次就有進步㗎啦

水晶宮

試下慢慢講,吾好罵住先

大宅

你自己情緒管理唔好,期望個女唔喊認錯,你覺得會發生咩?鬧係有用就唔使開post,小朋友淨係識驚你,到長大時衹係一個冇自信心嘅人,係佢心中你衹得個惡樣,呢樣係合情合理嘅賽果!我阿媽就係好似你咁惡,我仍然好記得佢鬧我打瀉墨汁整污漕件衫,罰我冇衫着嘅事!我就算有道歉,一樣罰我!所以你認定係你女錯,就要惡佢兇佢,咁你態度差,旁人話你,你繼續咁惡,你就冇錯?你唔識控制自己,個女俾其他人教好過!

侯爵府

你個女都只係比你鬧先喊
我個女做錯嘢 我好多時都唔會鬧
一個正常眼神望住佢 我強調 唔係怒視 真係望一望佢
佢個玻璃心就已經碎成一地 然後隊個頭落梳化扮驚死
有時仲喊定先
我好少鬧佢 只係叫佢執返手尾
但由於婆婆太縱佢 佢已經覺得我咁好衰

別墅

回覆樓主:

其實諗深D,大聲同惡嗰吓係樓主的本能反應,咁一驚嗰吓呆同喊何常又吾係囡囡的本能反應嗎?大人有時都好難控制自己,何況幾歲小朋友,唯有先從自己入手,control好自己情緒再慢慢教啦,我都覺教細路真係好辛苦的,旁人睇就易,但其實每日都死好多細胞,真係EQ大考驗,媽媽們大家加油啦!

珍珠宮

王國教室勳章

Lopopo 發表於 19-10-3 13:54
你話你惡係本能反應
佢見你惡就喊都係本能反應

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我同你 你個囡同我個囡 完全一模一樣, 次次話親佢都係發呆唔識講對唔住,講多兩句仲喊,我都知一定我平時都好惡,所以我盡量已經唔再發惡了,佢做錯野,我會慢慢同佢講,都唔會期望佢會識馬上say sorry 畢竟大人做錯野講sorry都需要大勇氣 又點可以要求小朋友講sorry講得咁輕易,但我仍會教佢做錯野係要講sorry ,希望佢潛移默化,大大下會自動自覺。
btw,而家語氣重少少都一樣係眼望望你,發呆跟住喊。
我諗樓主你覺得激氣係因為其實佢講一句對喊住已經可以完結到件事,但你要明白佢只係個小朋友,你鬧佢佢只會先係驚再係恐,情緒一下子佔據左佢成個腦,有話都說不清

公爵府

好媽媽勳章

小朋友要教育唔係教訓,唔知你岩唔岩聽,如果你比人嚇親,你都會呆一呆,佢只係正常反應,媽咪你要睇開啲唔好次次都咁「本能」大聲講,有時大人大聲小小咋,小朋友當你鬧佢嫁

伯爵府

回覆樓主:

你要控制好自己情緒再去教個細路

珍珠宮

回覆樓主:

佢在乎你先會介意俾你鬧,平時多d讚下佢啦 ,讚多d信心多d ga

伯爵府

skybiebie 發表於 19-10-3 10:26

""我知我係好大聲好悪,但個下係本能反應""

Agree

侯爵府

最好唔好再鬧
長大後會無哂信心

伯爵府

我都試過自然反應第一下大聲咗d嚇親呀仔。但係可能你要學吓慢慢調節吓自己,唔好第一反應就咁大。你控制自己情緒容易過一個5歲小朋友。所以你要先做榜樣。

小朋友反應好直接,你惡佢驚佢喊好正常。不如試下你第一反應唔好大聲,但係同佢講哎呀點解咁唔小心㗎,咁樣唔得㗎,係咪要同媽咪講對唔住?跟著一齊清潔。聽你咁講,佢唔係唔知要講對唔住,似只係當下嚇親或者驚會比你鬧先呆一呆。

冷靜d,小朋友唔會學咗少少事就驚俾人鬧。又唔洗驚小朋友學咗d咁激動咁容易咁大反應。最後又唔會影響母女關係。

我知有時真係好激氣,但係為咗小朋友努力改變少少,回報會好大。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

你要記住,如果你郁d就鬧人,佢大個一係變得刻薄、一係就變鵪鶉
你想佢好就要改下你d脾氣

大宅

倒瀉水好小事 ,好明顯係你一直以來鬧開佢,佢係係想睇下你咩反應先,你一鬧佢就喊 ,喊到咁上下又等你氹,呢個變咗係佢解決問題嘅方法好唔得,你囡5歲識得處理問題,下次你唔好鬧佢先,提醒下佢倒瀉水應該點做,等佢自己解決,抹返乾淨,抹完之後讚下佢等佢,下次自己有信心去解決問題

大宅

mollybach 發表於 19-10-3 08:39
你戒咗對住小朋友大聲大吼嘅習慣先,我明係本能,但要明白佢5歲人仔突然有人大聲講嘢,大人都會嚇一嚇,何 ...

我情況同樓主一樣,囡囡而家都係k3,平時一大聲鬧個女就喊,有時一個無心動作,以為我想打佢,佢就震,之後聽下講座, 見下社工,問題就解決了,對住小朋友,每天都要鬥智鬥力,不是惡能解決問題

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

你本能係大聲鬧
佢本能係爆喊

如果你改到唔閙
佢就改到唔喊

大宅

我諗要旁人教,我囡由識講sorry後,佢做錯事就會教佢講。如佢激嬲我,爸爸就會叫佢同我Sorry,佢激嬲爸爸,我就會叫佢同爸爸sorry。教多幾次佢做錯事自己會講,不過而家會加句,媽咪好惡丫

首頁

尾頁

跳至