0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

B女2個半月 6kg
平時抱佢都手痛 沖涼都唔係好夠力托住
C6平時夜放工 放假由佢沖 B女成日喊到拆天
菲傭可幫手沖 B女都好享受 但我唔想假手於佢
我幫B女時 佢都一時時喊 但因唔夠力 加上佢旭來旭去 腰同手都好辛苦
大家有咩建議

洋房

青鳥dogcom 發表於 19-10-2 23:22
B女2個半月 6kg

6kg就唔夠力,咁再大d點算....你自己就下位,放高d個盆唔使彎咁低條腰試吓好唔好啲,但係要確保穩陣喎

你觀察下工人姐姐係點做到, BB咁細,都係你就佢㗎啦,冇理由佢就你

大宅

B女2個半月 6kg

我彎唔到腰,所以日日都擺個盤喺廚房洗手盤上面幫佢沖涼,
我企喺度幫佢沖,加上有用沖涼網,輕輕鬆鬆就沖完,因為我冇雞手鴨腳,佢都好enjoy沖涼

別墅

littlekite1 發表於 19-10-2 23:34
我彎唔到腰,所以日日都擺個盤喺廚房洗手盤上面幫佢沖涼,
我企喺度幫佢沖,加上有用沖涼網,輕輕鬆鬆就沖 ...

沖涼網 是否淘寶買到 如果沖背面 可把BB反身放上去?

大宅

青鳥dogcom 發表於 19-10-3 00:06
沖涼網 是否淘寶買到 如果沖背面 可把BB反身放上去?

我aeon買咋,洗背面我會將bb好似掃風咁坐喺度,跟住洗佢背脊

男爵府

六kg咋,點解會唔夠力,不太明白

別墅

moksamuel 發表於 19-10-3 12:01
六kg咋,點解會唔夠力,不太明白

6kg 唔係6磅喎
平時手抱都手痛

男爵府

青鳥dogcom 發表於 19-10-3 16:04
6kg 唔係6磅喎
平時手抱都手痛

唔計沖涼抱到起碼一歲,11-12kg ,我仔二歲幾都要扭抱,之後你點算啊

複式洋房

回覆 青鳥dogcom 的帖子

既然菲傭搞得掂,BB又舒服,而你又手痛唔夠力,咁點解要捨易取難?俾菲傭姐姐沖,你旁邊幫忙咪得

別墅

moksamuel 發表於 19-10-3 16:42
唔計沖涼抱到起碼一歲,11-12kg ,我仔二歲幾都要扭抱,之後你點算啊

見步行步

別墅

里維爾 發表於 19-10-3 17:22

既然菲傭搞得掂,BB又舒服,而你又手痛唔夠力,咁點解要捨易取難?俾菲傭姐姐沖, ...

同意。我有時抱BB都唔夠力手震 ,而家還在學習中,唔知用水樽練下力得唔得呢

別墅

angelwcy 發表於 19-10-3 21:00
同意。我有時抱BB都唔夠力手震 ,而家還在學習中,唔知用水樽練下力得唔得呢 :funn ...

平時我唔做運動 但抱完阿B後 我都會幫對手鬆筋 伸展一下 稍微好一點

別墅

里維爾 發表於 19-10-3 17:22

既然菲傭搞得掂,BB又舒服,而你又手痛唔夠力,咁點解要捨易取難?俾菲傭姐姐沖, ...

我覺得幫B沖涼係親子活動 遲d我返工 晚上放工回來才幫B沖涼 我唔想連這唯一的親子時間都俾菲傭
菲傭成日同我爭B湊 佢湊得係幾好 阿B都鍾意跟佢 所以我先更加想keep沖涼
依家我要佢協助我幫阿b沖涼 但有時真係手痛 阿B又郁黎郁去

伯爵府

半坐狀況咁沖
我係咁沖
同埋我係最後餐奶前先沖涼,即係大約夜晚十點

侯爵府

青鳥dogcom 發表於 19-10-3 16:04
6kg 唔係6磅喎
平時手抱都手痛

唔係嘛,6kg 唔夠力。我本身得8x磅,我bb 而家11kg 都係我抱住佢沖涼

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

B女2個半月 6kg

唔清楚你點幫b女沖涼,我地跟衛生署指引幫bb沖涼架,video link係下面,你睇下幫唔幫到你

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/000006.html
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

侯爵府

青鳥dogcom 發表於 19-10-3 22:56
我覺得幫B沖涼係親子活動 遲d我返工 晚上放工回來才幫B沖涼 我唔想連這唯一的親子時間都俾菲傭
菲傭成日同 ...

沖涼係唯一親子活動?你認真架

其實沖涼應該下午沖,遲d冬天夜晚沖好易冷親…………另外親子活動有好多,你餵奶,講故事,唱歌仔,陪佢玩都係親子活動

既然你bb都唔鍾意你沖,你所謂親子活動變成親子惡夢,不如俾工人搞掂算啦

別墅

freshrose 發表於 19-10-4 08:35
沖涼係唯一親子活動?你認真架

其實沖涼應該下午沖,遲d冬天夜晚沖好易冷親…………另外親子活動有好多, ...

我都有同BB玩 但遲d返工 放工返黎都8pm 玩嘅時間唔多 沖完涼餵奶 通常食最後餐奶 佢都訓住食 所以互動只有星期六日

大宅

樓主又唔夠力,腰同手又痛,其實真係好難攪,好話唔好聽沖沖下你整親,BB 都有危險
容乜易攪到雞手鴨腳,一陣沖耐左佢冷親就麻煩
以BB舒服和安全為大前提,如果姐姐真係有辦法令到BB沖涼舒服,放心交俾佢啦
要親子既遲D等佢大個D能自由出入才親子都未遲

別墅

TerryPlus 發表於 19-10-4 11:35
樓主又唔夠力,腰同手又痛,其實真係好難攪,好話唔好聽沖沖下你整親,BB 都有危險
容乜易攪到雞手鴨腳,一 ...

認同呀 bb安全係大前提 放手比姐姐幫手沖

首頁

尾頁

跳至