自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

同事話好衰嘅雇主先會對沖MPF,但我所知公司會對沖嘅,咁其實真係有好多雇主無對沖到?

侯爵府

skymancar 發表於 19-10-3 10:24
同事話好衰嘅雇主先會對沖MPF,但我所知公司會對沖嘅,咁其實真係有好多雇主無對沖到?
...

老爺(做咗20年)及99有對冲mpf

別墅

唔係一定會對沖咩..........

大宅

gggillau 發表於 19-10-3 10:26
唔係一定會對沖咩..........

係啦,公司遣散員工,mpf對沖,但同事噤講,所以問下大家實際情況。因為我都是會計搭單做admin,驚做錯

Jen Chan

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

有人冇對沖
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章

...

都唔係嘅, 僱傭條例~
法例規定,僱主可以利用僱主供款所產生的累算權益,抵銷向你支付的長期服務金/遣散費。僱主可從你帳戶抵銷的款額,不應多於向你支付的長期服務金/遣散費款額。

如果公司唔對沖, 要公司攞呢筆長服/遺散金出來, 係額外支出, 除非公司/老闆唔計較。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...
我c6前公司(細)就係用MPF對沖當遣散費
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ic34 發表於 19-10-3 10:36
我c6前公司(細)就係用MPF對沖當遣散費
咁樣MPF 入面僱主供款部份咪少咗? 唔該

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rolandbb 發表於 19-10-3 10:42
咁樣MPF 入面僱主供款部份咪少咗? 唔該
C6話佢前公司用公司(僱主)供果筆對沖喎... 佢(c6)供果筆照擺係度
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ic34 發表於 19-10-3 10:45
C6話佢前公司用公司(僱主)供果筆對沖喎... 佢(c6)供果筆照擺係度
明白了, 唔該你.

伯爵府

Xmas吸收勳章

...
應該咁講, 只好好好嘅僱主先唔會對沖, 相信95%以上僱主會對沖 MPF

hungng    發表於 19-10-3 12:20
wcpcelia    發表於 19-10-3 12:10

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

我上一份工3月份全公司遣散, 英國公司 ,有好多同事做咗十幾年,全部唔對沖mpf

子爵府

HAPPYBOBB 發表於 19-10-3 10:49
應該咁講, 只好好好嘅僱主先唔會對沖, 相信95%以上僱主會對沖 MPF

相信係99%, 100 個都未必有一個唔會對沖!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我之前兩間公司都無做對冲。 如果跟勞工法例其實好 mean, 不過係無犯法,係有d不近人情咁話囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當年行MPF, 就係因為驚公司無錢俾遣散費
先叫僱主供, 日後就係僱主供款拎出黎對沖
而家僱主供左款
先叫佢地唔好拎黎對沖
我完全唔知係咩玩法
天朗氣清

水晶宮

畀面勳章

無錯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正常係會對沖,除非公司賣大包,或傻傻下唔知訂

侯爵府

環保接龍勳章

通常都會對沖, 無話衰唔衰既,
鬼叫法例容計咩.
有D 公司對沖後, 會extra 俾多1-2個月人工,
不過, 呢D係人情. 唔係法例.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tinlong22 發表於 19-10-3 11:00
當年行MPF, 就係因為驚公司無錢俾遣散費
先叫僱主供, 日後就係僱主供款拎出黎對沖
而家僱主供左款

每一個政策,一定有利有弊
有mpf之後,老闆以mpf之名,開價都低左,加人工手緊左,變相舊錢都唔係公司出,係剥削員工得黎
好了,中到中年,老闆嫌年資高人工貴,炒人唔手軟(反正舊錢已供左喺度)
即攪黎攪去,要員工自己供錢黎炒自己/做退休金,成件事根本搵笨

象牙宮

有上限的,有朋友公司執時係另外賠足有百幾萬,
唔係間間公司咁好。

首頁
12345...6

尾頁

跳至