自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

99%都會對沖,好有良心同財力嘅公司先會唔對沖啦。

禁止訪問

公爵府

skymancar 發表於 19-10-3 10:24
同事話好衰嘅雇主先會對沖MPF,但我所知公司會對沖嘅,咁其實真係有好多雇主無對沖到?
...

應該話正常嘅都會咁做,係好好好好嘅僱主先唔會對沖。

大宅

skymancar 發表於 19-10-3 10:24
同事話好衰嘅雇主先會對沖MPF,但我所知公司會對沖嘅,咁其實真係有好多雇主無對沖到?
...

我舊公司是大公司,幾年前炒了一批人,我同事話佢的遣散費冇對沖mpf ,公司都算有人情味

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 11:06
每一個政策,一定有利有弊
有mpf之後,老闆以mpf之名,開價都低左,加人工手緊左,變相舊錢都唔係公司出, ...

又唔使講話剥削
事實係舊錢點搬啫

調轉你做老闆, 個做法係可以咁做
你另外俾, 係你大方
你跟住做係人情, 唔通我又話係剥削你?

李卓人自己試過炒人, 咪一樣對沖
俾人笑左幾年添啦
天朗氣清

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實對沖同唔對沖, 條數點計? 有無formula 可以計下, 想幫自己計一計.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tinlong22 發表於 19-10-3 11:43
又唔使講話剥削
事實係舊錢點搬啫

咁你都識講,本來mpf係要老闆供譴散費,即基本人工外應俾嘅
如果老闆因為呢舊開支,減人工,唔係剥削員工係咩?

咁亦要公道講句,如果員工自己走,果5% mpf係員工拎走
所以剥削只存在於對沖時

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LovelyKwan 發表於 19-10-3 11:49
回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實對沖同唔對沖, 條數點計? 有無formula 可以計下, 想幫自己計一計.

計黎無用,公司要對就對,法例俾嘅
對沖咪扣返公司供在mpf嘅錢
唔對沖咪唔扣,mpf供左照俾你,公司自己另外俾長服譴散囉

子爵府

實際99%都會對冲,仲有勞工法例lay off 可以max 賠30萬only,仲做得耐,基本係MPF 够cover, 譴散係年資*2/3每月人工

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 11:50
咁你都識講,本來mpf係要老闆供譴散費,即基本人工外應俾嘅
如果老闆因為呢舊開支,減人工,唔係剥削員工 ...

咁你又知唔知未有MPF之前, 好多公司其實都係無俾譴散費?
直接清盤你吹佢唔漲

本來無既野, 又何來剥削?
天朗氣清

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我有對沖

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 11:50

咁你都識講,本來mpf係要老闆供譴散費,即基本人工外 ...

應為遣散費!
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

tinlong22 發表於 19-10-3 11:00
當年行MPF, 就係因為驚公司無錢俾遣散費
先叫僱主供, 日後就係僱主供款拎出黎對沖
而家僱主供左款
先叫佢地唔好拎黎對沖
我完全唔知係咩玩法

現在的人"太年青"了, 根本不了解當年政府搞MPF的用意.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

正常系會對沖,我之前再之前一份工系日本貿易公司做秘書,全公司得3個人,阿日本老細仲要炒我以外唯一既員工,不過老細唔知遣散費可以用MPF對沖,甘炒人既野系老細做,我當唔知無提。
我上一份工被遣散系有對沖,不過感恩被遣散。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

tinlong22 發表於 19-10-3 11:00
當年行MPF, 就係因為驚公司無錢俾遣散費
先叫僱主供, 日後就係僱主供款拎出黎對沖
而家僱主供左款

當日政府叫僱主供MFP的原意是萬一公司執, 都有一筆錢可以補償, 但現在比人話扣錢嘅公司無良

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

tinlong22 發表於 19-10-3 11:54
咁你又知唔知未有MPF之前, 好多公司其實都係無俾譴散費?
直接清盤你吹佢唔漲

正解

珍珠宮

回覆樓主:

當然係會用作對沖啦!mpf成立其中一個原因係咁用喎!

hungng    發表於 19-10-3 12:26

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 19-10-3 11:06
每一個政策,一定有利有弊
有mpf之後,老闆以mpf之名,開價都低左,加人工手緊左,變相舊錢都唔係公司出, ...

咁做係費時一做夠4年11個月就炒人,其實有利亦有弊

珍珠宮

回覆樓主:

我公司以前係冇退休保障,只有合約滿有一個月酬金,年年俾我去旅行,買野洗曬,後來有mpf先要焗供款,果時真係好嬲,每月都少咗收入,但依家睇返又ok喎 ,如果每年俾酬金我實用鬼曬,退休真係死

首頁
12345...6

尾頁

跳至