自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

塊面已經成日一達達紅色,有時仲會腫起一粒粒,而家轉天氣又乾,食藥會好些,一晤食藥又係咁,用咩護膚品好?
我一向冇敏感冇濕疹,前幾年幫公司執啲十年冇人理過的文件櫃之後,係塊面出咗一達後就冇斷過尾⋯⋯

琥珀宮

lawmiki 發表於 19-10-3 11:38
塊面已經成日一達達紅色,有時仲會腫起一粒粒,而家轉天氣又乾,食藥會好些,一晤食藥又係咁,用咩護膚品好 ...

用開稀嘅滴露敷患處,約20分比1左右,敷完搽保濕lotion或凡事林,再唔係搽一滴維e油或甜杏仁油就算,我仔勁濕疹用呢個方法先work
你呢種係過敏,慢慢會好

伯爵府

回覆 lawmiki 的帖子

你試雅漾,最潤個隻面霜,玻璃樽款。好似450左右,萬靈,屈人寺有開架。

伯爵府

畀面勳章

la roche posay,我前排敏感係呢個牌子救返我d皮膚。萬O有一set 裝細細支,百幾蚊一set, 可以試下啱唔啱先

公爵府

回覆樓主:

Physiogel.. 好work。。

我開始用時好嚴重,紅同甩皮,所以我用紅色果條line (ai cream) ... 用左2枝後,情況改善左好多,就用佢普通果條line (藍色),又平好抵用。

有時我用其他mask後敏感,都會用ai cream黎揸,揸1,2晚就ok。。

wcpcelia    發表於 19-10-5 16:19

大宅

wannabe118 發表於 19-10-3 13:16
Physiogel.. 好work。。

我開始用時好嚴重,紅同甩皮,所以我用紅色果條line (ai cream) ... 用左2枝後 ...

x2 推薦,我都係今年年初開始敏感生痘,轉左好多隻護膚品都唔得,依家轉左physiogel ai cream 啱啱三個星期已經改善好多

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

cheechi 發表於 19-10-3 13:10
la roche posay,我前排敏感係呢個牌子救返我d皮膚。萬O有一set 裝細細支,百幾蚊一set, 可以試下啱唔啱先
...

Me too, 得呢個牌子啱我
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

+1,又平又抵用

雖然我唔算係敏感皮膚,只係遇到刺激既時候先會泛紅,但依隻我都覺得好好用。

男爵府

...

我都係用佢,尤其B5cream,呢排轉天氣敏感,所有護膚品停晒都只敢查佢

LeBlue    發表於 19-10-3 16:55

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

DIY 呢兩款,work for some friends .

公爵府

...

la roche posay x2,
watson個套120元。ciciplant cream就15g.
manning 個套 160,元 ciciplant cream 40g

侯爵府

lawmiki 發表於 19-10-3 11:38
塊面已經成日一達達紅色,有時仲會腫起一粒粒,而家轉天氣又乾,食藥會好些,一晤食藥又係咁,用咩護膚品好 ...

朋友送,呢支幾好用

男爵府

...

這set我有買,但一塗杰身牙膏裝嗰支,就腫起一粒粒,同埋痕。所以夏天我只塗浠啲嗰支,但而家天氣又太亁⋯⋯

男爵府

mandy952 發表於 19-10-3 12:48
用開稀嘅滴露敷患處,約20分比1左右,敷完搽保濕lotion或凡事林,再唔係搽一滴維e油或甜杏仁油就算,我仔勁 ...

好的,我試下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

...
我都係用呢隻牌子,不過我係去專櫃買。

之前每隔兩、三日塊面就會痕和出濕疹,轉咗呢隻牌子之後就好少再出。

男爵府

我一向都敏感底,所以皮膚一向偏乾,所以護膚品剩係補濕係唔夠嘅,其實一定要用d滋潤系列,我用開Avene, ok嫁!又唔貴,又容易買,不妨一試!

伯爵府

畀面勳章

lawmiki 發表於 19-10-3 16:19
這set我有買,但一塗杰身牙膏裝嗰支,就腫起一粒粒,同埋痕。所以夏天我只塗浠啲嗰支,但而家天氣又太亁⋯ ...

你有無試過avene? 都係for 敏感肌,佢支 moisture soothing mask唔錯。另外我會用b5 gel 加 玫瑰果油,塊面keep 到滋潤

男爵府

fafapoodle 發表於 19-10-3 18:22

我一向都敏感底,所以皮膚一向偏乾,所以護膚品剩係補濕係唔夠嘅,其實一定要用d滋潤 ...

謝謝意見,會試下。我一直冇皮膚問題,後生時連暗倉都少出。但自從執完公司嗰櫃,由一小達紅印開始,不停周面生,红、乾、甩皮、痕有齊,有時仲腫起一粒粒。仲由面生到落頸,而家連手臂摺位都有,食薬2天到就消失,但一唔食又生返出來,令到我好煩腦

伯爵府

physiogel紅色!!
一紅就塗,無事就用藍色。

男爵府

cheechi 發表於 19-10-3 18:54
你有無試過avene? 都係for 敏感肌,佢支 moisture soothing mask唔錯。另外我會用b5 gel 加 玫瑰果油,塊 ...

我舊年面部皮膚突然勁敏感搽咩都吾得,用左 Avene防敏系列既 cream同 mask好返哂,我 keep住用半年,而家皮膚又白又滑

首頁

尾頁

跳至