0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

生左bb之後,其實我奶量一直都唔多,所以就諗住補奶粉比bb。但99就不停咁同我講,餵人奶對bb腸胃先好,
唔餵人奶係對bb唔住…佢咁講完我真係好內疚,
但可惜奶量都仲係冇多過…

別墅

leon674 發表於 19-10-3 12:19
生左bb之後,其實我奶量一直都唔多,所以就諗住補奶粉比bb。但99就不停咁同我講,餵人奶對bb腸胃先好,
唔 ...

人奶確實係對bb腸胃好啲 但奶量5多都無辦法!5需要內疚!!
5補奶粉佢食5飽長5到肉先係對佢5住!
繼續埋身餵餵完再補奶粉 飲多啲上奶湯水 加油呀!

別墅

唔 ...

我夠奶 都唔餵人奶 (因埋唔到身 又嫌泵奶煩)
咁咪更加對唔住個女 我個女全奶粉 依家2.5個月 暫時都健康
您可能受荷爾蒙失調影響 心情低落 易受奶奶說話影響 唔好太上心
飲炒米茶 湯水 幫助上奶 隨遇而安 媽媽最緊要精神及身體健康 加油

大宅

回覆 leon674 的帖子

同意餵人奶係冇便秘同熱氣問題比佢啜多啲有助上奶
媽媽盡左力唔洗內疚 我地細個咪又係飲奶粉大 都幾健康丫~

別墅

奶量唔夠咪餵奶粉囉,冇事架!我個bb都係餵奶粉大既,而家咪又係健健康康,餵人奶盡左力就得!

禁止訪問

大宅

唔 ...

人奶的確係對bb健康d,但唔需要俾自己咁大壓力,生完bb之後初期奶量唔多係正常架,你可以食上奶supplement好似滴雞精果d,我就有飲老協珍

別墅

呢d野真係無得勉強, 好多媽媽都要補奶粉架
最緊要係bb健健康康, relax呀jm

禁止訪問

禁止訪問

大宅

唔 ...

.

大宅

青鳥dogcom 發表於 19-10-3 22:49
咁咪更加對唔住個女 我個女全奶粉 依家2.5個月 暫時都健康
...

我都係奶量好夠,但塞奶又腫痛樣樣齊,因為女唔肯埋身,下下都要泵好麻煩所以放棄左

男爵府

第二樣好處難講. 但人奶B的確無咁易便秘. 呢樣差別好明顯.
唔夠奶, 混合都ok, 泵泵埋埋, 就算夾埋得一兩餐, 都好過一餐都無.

大宅

回覆 littlekite1 的帖子

我都係奶量好夠,每日可以泵1L 以上,不過勁易塞同個胸長期痛,已經生咗一個月有多,都超級想放棄,因為一曰泵八次人都癲,根本唔夠休息。但個B試飲奶粉成日嘔.....所以都要試到一種合適嘅奶粉先可以慢慢減人奶。其實飲奶粉都可以好健康,無需太執着,最緊要係媽媽開心,先有精神湊BB。好多BB飲奶粉都冇問題,只係而家啲報道太過鼓吹一定要為母乳,餵唔到好似有問題。

大宅

青鳥dogcom 發表於 19-10-3 22:49
...

我都有同自己講要放鬆
但係好似愈係咁同自己講就愈放鬆唔到
加上99又不斷咁洗腦式要我餵...

好彩係c6有幫下口, 同埋無迫我一定要餵母乳咁ja

大宅

sto79 發表於 19-10-9 13:11
母乳係好, 但唔需要講到餵奶粉or補奶就係萬惡之源咁
jm你既身體同心理健康都一樣好重要架, 加油 ...

我知道架喇, 有母乳我都盡可能餵
不過而家都物色緊補邊奶粉俾bb, 驚佢唔適應

大宅

cche93 發表於 19-10-10 13:17
其實奶粉好多都有加到益生菌既,你又唔洗太擔心bb食完腸胃會唔好。
我兩個仔都係babynes奶粉大,腸胃都好好 ...

多謝提議, 我同c6參考下

大宅

Krislee1509 發表於 19-10-11 09:15
回覆 littlekite1 的帖子

我都係奶量好夠,每日可以泵1L 以上,不過勁易塞同個胸長期痛,已經生咗一個月有 ...

jm你同我好似呀個情況, 有同路人真係好
我仲要好唔上奶, 唔係好夠, 泵得好辛苦, 又痛...

有99幫手都尚算ok, 只要佢唔係咁轟炸我的話...
都要睇多d奶粉資料, 睇下補邊隻奶粉俾bb, 最緊要係佢健健康康

大宅

回覆 leon674 的帖子

其實我最唔鍾意啲人問人點解你唔餵人奶。做阿媽嘅,梗係想將最好嘅俾BB,但係有好多原因令媽媽唔能夠好順利咁餵人奶。好似我咁,一上奶,個胸硬晒,坐月期間不斷要去睇醫生同lactation consultant, 過咗一個月,個胸先叫做好啲。但每日都要承受奶漲之痛,冇經歷過嘅人,係唔會明白嘅。所以最緊要保持開心,唔好理人哋講乜嘢,食奶粉,食人奶都好,都可以有健康嘅BB

洋房

Mustela 低至$48/支,詳情請按

https://www.facebook.com/414263228950959/posts/929795004064443/

首頁

尾頁

跳至