懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

試左漫長時間今次終於2條線(第一次),
好驚會化學,請問依家呢個時間睇中醫等佢開藥痴實得唔得呢?
因為我本身都有睇開中醫調理,
或者有冇話食咩會痴實啲呢?
感謝分享!

水晶宮

Hellobyethanks 發表於 19-10-3 12:56
試左漫長時間今次終於2條線(第一次),
好驚會化學,請問依家呢個時間睇中醫等佢開藥痴實得唔得呢? ...

如果個胎本身係化學,你食咩做咩都冇用,根本唔關事。

老實講,冇事冇幹唔需要食藥。真係唔OK的話,食藥其實喺大部分 case 都幫唔到啲咩,只係令你覺得你做咗嘢。放鬆啲啦。

別墅

我有睇呀.. 個中醫頭3個月都係話幫我安胎囉
有冇用我都唔知道 佢就講到我開頭D脈象唔太好佢都擔心
不過個中醫想我繼續睇到生 自己唔太同意
所以睇到3個月就無再睇
諗住32周後就再去清胎毒囉..

複式洋房

回覆樓主:

我有飲緊中藥 12w, 我都諗緊應唔應該停飲,每日一杯

別墅

我之前都有睇中醫調理身體,懷孕左我中醫話唔會開藥,除非身體有感冒或嚴重唔舒服,始終中藥都係藥,可免則免

複式洋房

Kithie 發表於 19-10-14 12:52
我有飲緊中藥 12w, 我都諗緊應唔應該停飲,每日一杯

我開頭都有繼續飲,但依家每日都食好多唔同營養既食物,都覺得好似有點too much,暫時唔飲住了。

複式洋房

Followmisss 發表於 19-10-14 17:00
我之前都有睇中醫調理身體,懷孕左我中醫話唔會開藥,除非身體有感冒或嚴重唔舒服,始終中藥都係藥,可免則 ...

係呀,始終都係藥,我依家寧願食多啲唔同營養好過。

複式洋房

回覆 Hellobyethanks 的帖子

我由計劃懷孕到真正懷孕,一直都有睇中醫,亦一直注意飲食及多休息,但最終仍在六週時小產我諗最重要都係睇個胎本身點
妳最好訓多D,小心飲食,唔好行太快,唔好蹲身
如果妳擔心都可以睇下睇開的中醫

首頁

尾頁

跳至