懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然會喺私家生,但好多朋友話留個記錄係公立醫院會好啲,咁尋日喺威記係第一次檢查,超聲波嘅時候,一入去係兩個好Green嘅女仔,我都唔知到底佢係護士?醫生?但好明顯其中一個係實習生,另外一個只係比較senior,個實習生勁大力按落我個肚度,照來照去,好似用我個肚來做下實習咁,我同佢講有啲痛,佢冇理,都算啦,佢開始幫我度頸皮,每次度嘅時候都要問佢後面個同事係咪呢個位,跟住佢度咗兩次就話我責界,一次2.3, 一次2.6, 老公就問佢咁你攞乜嘢來做一個標準來確定係責界?佢話攞最尾嗰次數據,咁我老公就話你度多次呀,再度2.4,三次都唔一樣

大宅

bchk8863 發表於 19-10-3 13:48
雖然會喺私家生,但好多朋友話留個記錄係公立醫院會好啲,咁尋日喺威記係第一次檢查,超聲波嘅時候,一入去 ...

而佢每次度嘅時候,起點同終點都唔一樣,而家返到屋企個肚仲陰陰痛,喺私家做T21報告仲未返,依家比佢搞到心囉囉攣,私家診所叫我唔好俾政府嚇親,十個九個都話責界,嚇到媽媽們都驚 。
各位媽媽,有試過喺政府度頸皮,然後喺私家度有好大嘅差別嗎?

子爵府

bchk8863 發表於 19-10-3 13:49
而佢每次度嘅時候,起點同終點都唔一樣,而家返到屋企個肚仲陰陰痛,喺私家做T21報告仲未返,依家比佢搞到 ...

我前年某日上午喺威院做Oscar 1.5mm,下午喺私家做Nifty 1.7mm。

別墅

雖然會喺私家生,但好多朋友話留個記錄係公立醫院會好啲,咁尋日喺威記係第一次檢查,超聲波嘅時候,一入去 ...

我之前都去威記第一次產檢,係個好有經驗的護士幫我照,好仔細,因為隔離企住左個實習生,照左有半個鐘,逐part講解...我估真係睇你好唔好彩,但我被照果個都好悶..

子爵府

係會有唔同數字架,因為bb會動,而且只係電腦到度,每次係會差dd
而痛都係會架,因為佢要用d力先照到
但放心bb有胎水保護冇事的

大宅

Daisywong313 發表於 19-10-3 16:40
係會有唔同數字架,因為bb會動,而且只係電腦到度,每次係會差dd
而痛都係會架,因為佢要用d力先照到
但放 ...

但佢真係好大力 ,我今日仲痛緊

大宅

RainniePoon_FB 發表於 19-10-3 16:24

我之前都去威記第一次產檢,係個好有經驗的護士幫我 ...

可能有時真係撞彩數

大宅

ipcs 發表於 19-10-3 14:22
我前年某日上午喺威院做Oscar 1.5mm,下午喺私家做Nifty 1.7mm。

其實幾多以下先正常?有啲醫生話3mm,有啲2.5mm以下,擔心中

子爵府

bchk8863 發表於 19-10-3 16:46
其實幾多以下先正常?有啲醫生話3mm,有啲2.5mm以下,擔心中

我大仔果陣2mm話頸皮厚度正常,不過血報告就第21對染色體高危。
我都聽過3mm係上限,我諗比較理想是唔過2.5mm吧。

大宅

ipcs 發表於 19-10-3 16:58
我大仔果陣2mm話頸皮厚度正常,不過血報告就第21對染色體高危。
我都聽過3mm係上限,我諗比較理想是唔過2. ...

好,明白,唔該晒你

複式洋房

我係私家做nifty pro,做前有幫我度頸皮,都係話2.5為凖,個日我bb坐佐係到,都係幫我度到2.3,但醫生話bb姿態會有影響,所以叫我等報告 用報告作凖。

子爵府

bchk8863 發表於 19-10-3 16:44

正常丫,我痛左好多日

別墅

我兩個月前係威院度頸皮,應該係護士長+ 2個實習生。
但全程係護士長照,實習就企係後面聽,咁啱阿b 又合作,位置幾好,所以護士長就逐樣講,我講左我驗左nifty pro, 佢重試估左阿b 性別,重估中埋,又數下阿b 手指,中間都會出問題問實習生要佢地答,我同我老公都好似一齊上堂咁~
你唔好驚住,我記得個日都有驗血,你報告出左未?

大宅

Justina_mami 發表於 19-10-3 19:53
我兩個月前係威院度頸皮,應該係護士長+ 2個實習生。
但全程係護士長照,實習就企係後面聽,咁啱阿b 又合作 ...

尋日抽血,政府報告未岀,另外私家等緊t21

大宅

Ting8 發表於 19-10-3 19:22
我係私家做nifty pro,做前有幫我度頸皮,都係話2.5為凖,個日我bb坐佐係到,都係幫我度到2.3,但醫生話bb ...

你依家幾多週?醫生話頸皮厚都會影響個心臟,擔心中

大宅

bchk8863 發表於 19-10-3 16:44

正常的,我兩胎都係一位專業護士度,因胎位唔啱度,所以好用力地推個肚,等BB 轉一轉,兩次都痛三日左右

複式洋房

bchk8863 發表於 19-10-3 20:56
你依家幾多週?醫生話頸皮厚都會影響個心臟,擔心中

19week啦,放心。等完報告 再私家政府兩邊做產檢,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

我嗰日照都係話bb頸皮厚呀,5日後仲打黎話唐氏係高風險。:(
好彩我一早已經係私家做咗nifty..
個報告早過威院打黎,
如果唔係就咁聽佢個電話真係嚇死。
但係我都有照去威院聽報告,
上咗去同個姑娘講我話做咗nifty,報告正常,
佢話:: 哦,咁得啦你可以唔理醫院呢份=_=

不過知佢嗰日照既姑娘同埋講報告姑娘都睇得出係有經驗仲有禮貌既,好彩好彩

大宅

Yattung2020 發表於 19-10-4 12:47
我嗰日照都係話bb頸皮厚呀,5日後仲打黎話唐氏係高風險。:(
好彩我一早已經係私家做咗nifty..
個報告早過 ...

原來係咁,我都岀左t21報告正常,即刻好放心,但威記話頸皮厚有可能心臟問題,又要等結構先知

複式洋房

bchk8863 發表於 19-10-4 12:58
原來係咁,我都岀左t21報告正常,即刻好放心,但威記話頸皮厚有可能心臟問題,又要等結構先知
...

佢比左結構期我呀,不過我都會照去私家照
有時真係寧願佢唔比好過比,比左搞到我覺得好似有事咁

首頁

尾頁

跳至