0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我BB 9月22日出世. 10月11日 金鐘攞出世紙. 打算之後幾日再攞回港証 回鄉証.
回港証要相片. 想問那裡會幫BB 影証件相又合格的.

回鄉証相片. 是用一樣嗎? 還是要影另一種.

謝謝.

大宅

kennylcn 發表於 19-10-3 17:00
我BB 9月22日出世. 10月11日 金鐘攞出世紙. 打算之後幾日再攞回港証 回鄉証.
回港証要相片. 想問那裡會幫B ...

去快圖美影
你去到話影咩類型証件相就得

同埋點解要整回港証?直接整護照咪得

洋房

回覆 fafaryry 的帖子

我不清楚可以做 Passport , 不過我唸短期都唔會出國, 番大陸見親戚拜山就會既. 咁我去快圖美,搵佢幫手影相啦, 我開頭以為要好專業既先幫到BB 影.
咁回鄉証有無特別野. 謝謝.

大宅

kennylcn 發表於 19-10-3 17:21

我不清楚可以做 Passport , 不過我唸短期都唔會出國, 番大陸見親戚拜山就會既. 咁我 ...

回港証只限澳門及內地往返用,但好處係可以即整即拎
但唔急住去澳門或內地
整特區護照、身份証同回鄉証就可以帶bb去邊到都得

同埋要整好回港証或特區護照,因要帶埋回港證或特區護照先可以去申請回鄉卡

別墅

kennylcn 發表於 19-10-3 17:21

我不清楚可以做 Passport , 不過我唸短期都唔會出國, 番大陸見親戚拜山就會既. 咁我 ...

整回鄉證要爸媽既回鄉證正本。我第一次冇帶要番轉頭拎。

大宅

去任何一間沖曬店都有得影,可拎埋相片合格証明。唔洗申請回鄉證,申請護照同身分證就可以申請回鄉證架啦!重點係身份證免費,回港證要錢!身分證可以某啲場合代替出世紙,咁就唔洗仲成張證拎出街啦

大宅

Kat00Kat 發表於 19-10-4 01:57
去任何一間沖曬店都有得影,可拎埋相片合格証明。唔洗申請回鄉證,申請護照同身分證就可以申請回鄉證架啦 ...

請問身分證邊道申請?

大宅

watami 發表於 19-10-5 04:24
請問身分證邊道申請?

入境處!申請護照時一同申請埋!

大宅

提提你:攞出世紙嗰日可即日申請護照同身分證,唔洗預約㗎!但過咗當日就要預約㗎啦,而且仲要等好耐㗎!記得download三張form for 護照同身分證!其中一張需要爸媽以外嘅人簽名同留身分證copy!仲有三張bb相。記得準備好曬啲嘢,唔係就白行一趟啦!

大宅

仲要有第三者唔系直屬關系既人簽份表同副本
我果日拎就系無。
問其他人無人肯幫手,好彩最後有個婆仔肯幫手。不過要俾錢

大宅

Teapig 發表於 19-10-5 21:41
仲要有第三者唔系直屬關系既人簽份表同副本
我果日拎就系無。
問其他人無人肯幫手,好彩最後有個婆仔肯幫 ...

個婆仔咁得意既?要收錢?。。。肯收錢幫你都好好彩啦!。。。始終要俾佢自己身份証你影印,又做見証人,三唔識七,係好難既。

複式洋房

卡莉 發表於 19-10-3 21:16
整回鄉證要爸媽既回鄉證正本。我第一次冇帶要番轉頭拎。

洗唔洗兩個去?我老婆比正本我去得?

別墅

princeyeung 發表於 19-12-18 13:19
洗唔洗兩個去?我老婆比正本我去得?

剛申請完,如果用護照+身分證同BB申請回鄉證,只需要爸爸/媽媽身分證(及影印本),唔需要回鄉證
應該係回港證先要埋父母回鄉證

我用的材料:
申請表
BB證件相一張連回執
BB護照,身分證,出世紙
媽媽身分證
以上影印本各一(無影印佢會攞入去同你影好,盛惠三元一張)
260元

BB過左三個月的記得網上預約左先,到門口有自助取籌機,用身分證攞籌
首次申請個期好爆,我交左護照申請就即刻約

順便講埋,護照可以郵寄申請,但要簽支票,需要如下:
護照申請表、身分證申請表、副署表格(成set郵局有得攞)
三張相(其中一張貼副署表格上)
父/母身分證影印本
出世紙影印本
副署人身分證影印本
劃線支票

份申請表入面有埋信封,貼足郵票寄出去,收到後會有SMS畀你,同埋都有正式領取通知書寄返黎,收到後上網約返幾時攞護照,記得帶返BB本人同埋自己身分證,佢睇返BB個樣,你簽返個名,去到唔使十分鐘就攞完走得

大宅

kasiall 發表於 19-12-18 14:10
剛申請完,如果用護照+身分證同BB申請回鄉證,只需要爸爸/媽媽身分證(及影印本),唔需要回鄉證
應該係回 ...

首頁

尾頁

跳至