家庭理財

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bearking 發表於 19-10-18 11:29
有人知道永隆今日港元3個月定存有幾多息吗?今日见快閃6個月得2厘半

https://www.cmbwinglungbank.com/wlb_corporate/hk/personal/investments/financial-information/interest-rates/deposit-interest-rates.html

低左
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tailooklate 發表於 19-10-18 10:43
中信、永隆 可以用App 方便
集友、交銀D rate雖然靚 但要落分行做 如果屋企/公司附近無 會好麻煩 :to ...

唔好意思
想問即係集友銀行/交通銀行去分行會高啲定係因為要新資金?
謝謝

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-18 11:55
https://www.cmbwinglungbank.com/wlb_corporate/hk/personal/investments/financial-information/interes ...

惨!岩岩開左户,今日張票4点先用到,D息咁低,如果做完定期想打走,登记第3者户口係咪要去分行搞呀?

寶石宮

bearking 發表於 19-10-18 12:08

惨!岩岩開左户,今日張票4点先用到,D息咁低,如果做完 ...

在apps你睇唔睇到新開户5%?我開左好耐,所以無見過新開戶優惠,不過有人做過
咩叫做第三者戶口呀?頭先我經過銀行門口都有貼住以下優惠

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-18 14:13
在apps你睇唔睇到新開户5%?我開左好耐,所以無見過新開戶優惠,不過有人做過
咩叫做第三者戶口呀?頭先我 ...

我都唔知係咪咁樣叫,我想知做完定期,由永隆轉走去中銀或者中信,係咪網上登记唔到,要去分行度搞,新開户5%,我揾到响邊度了

寶石宮

bearking 發表於 19-10-18 14:19
我都唔知係咪咁樣叫,我想知做完定期,由永隆轉走去中銀或者中信,係咪網上登记唔到,要去分行度搞,新開 ...

就咁轉去中信唔識
我未開中信,想開多一個,未睇到邊間會方便又高息d
搵到優惠就好
記得過數留番一萬蚊

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-18 14:26
就咁轉去中信唔識
我未開中信,想開多一個,未睇到邊間會方便又高息d
搵到優惠就好

係咩?你唔講我完全唔知要留一萬蚊呀,開中信啦,我覺得都好用,又方便,利息又幾好

寶石宮

bearking 發表於 19-10-18 15:15
係咩?你唔講我完全唔知要留一萬蚊呀,開中信啦,我覺得都好用,又方便,利息又幾好
...

我以前開就係5000蚊最低存款額,今年年初職員提我宜家改左係一萬
你問清楚先?因為暑假多左好多間銀行取消最低存款,呢間我冇留意有冇份
中信開户,定期最少幾多錢呀?因為我見其他post,有啲銀行要20萬以上

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-18 15:20
我以前開就係5000蚊最低存款額,今年年初職員提我宜家改左係一萬
你問清楚先?因為暑假多左好多間銀行取消 ...

中信10000都做到定存嫁,中信開户,頭1次做港元定期,做3個月,有3厘8,最小1万,最多10万

crystal媽咪    發表於 19-10-18 15:33

大宅

crystal媽咪 發表於 19-10-18 11:57
唔好意思
想問即係集友銀行/交通銀行去分行會高啲定係因為要新資金?
謝謝
和新舊資金無關
而是佢地D高息定存全部都要親身去分行櫃台定先做到
網上銀行做不到這個Rate

珍珠宮

tailooklate 發表於 19-10-18 17:32
和新舊資金無關

唔覺有人分享交通定期個rate, 同集友一樣要100萬入場嗎?

寶石宮

tailooklate 發表於 19-10-18 17:32
和新舊資金無關

明白
thanks

伯爵府

wallshar 發表於 19-10-8 21:33
渣打 舊客專智融資的借賃利率為P-3.5或更低, 即係最高借賃利率都是1.875厘。而渣打定期存款的融資率為90%, ...

請問你邊度睇到1.875%?
我見剛上寫2.81%
scb 真係收緊你1.875%?

呢個似借出來比人做外幣掛勾。或沽空外幣。如做定期我計過不太化算 。
如拆息突然扯高,可能倒sit 喎。

但近期減息,吐出來頂幾個月都可能ok

男爵府

畀面勳章

1mocha 發表於 19-10-18 20:04

請問你邊度睇到1.875%?

放大張相,我用红筆圈住,如果用P計,賃款利率P-3.5厘。

我當然計過scb 真係只係收我1.875厘。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

和新舊資金無關

留意集友就算提款咭都要分行攞唔會寄,所有高息定期都要分行做,仲要排超長隊,定期完都會轉走。

男爵府

睛靈勳章

DFSON 發表於 19-10-4 12:20
thx~

瘳創興2.6 厘
火龍果

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

I CBC 今日
年利率 2.5%.
定期 168 日

新戶口 + 開新信用卡 = + $1200

男爵府

BOBO128 發表於 19-10-21 19:07
I CBC 今日
年利率 2.5%.
定期 168 日

幾好喎,去問下先,謝謝!

民房

BOBO128 發表於 19-10-21 19:07
I CBC 今日
年利率 2.5%.
定期 168 日

點樣新客户加信用卡=$1200? 係咪要幫佢開埋信用卡?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Fish_xxfiiish 的帖子

同時開立理財金賬戶 + MASTER = $1100 回贈 MASTER ( 耍簽$3000 咭) + $100 惠康 COUPON

首頁

尾頁

跳至