0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

bb濕疹問題時好時壞,都有同佢去睇醫生,有多搽cream,但都係咁樣。C6話係奶粉問題,其實係咪真係有關係嫁?

複式洋房

都有機會會有關係
會唔會問下醫生睇下要唔要轉奶粉?

複式洋房

最好就直接去做致敏test, 睇下係唔係關奶粉事
有d奶粉有致敏源, 有d未必有架

別墅

2019勳章

popon 發表於 19-10-4 11:48
bb濕疹問題時好時壞,都有同佢去睇醫生,有多搽cream,但都係咁樣。C6話係奶粉問題,其實係咪真係有關係嫁? ...

可以試試水解蛋白奶粉一排,比能恩更強(可以先試試能恩)大大下會好d,一日塗多幾次cream,冬天要塗油,保濕。我仔現在三歲多,兩歲開始轉返正常奶粉沒有問題

複式洋房

szetop 發表於 19-10-8 16:10
都有機會會有關係
會唔會問下醫生睇下要唔要轉奶粉?

我見有d mama 幫小朋友轉左食enfinitas都有改善.你都可以試下

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
用有機沐浴茶幫BB沖涼, 唔好用會起BUBBLE既沐浴露. 我阿女用緊WILLOW BY THE SEA, 香港都買到.
www.greenest-magic.com

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
都有關係,JM你帶bb去睇醫生順手問下洗唔洗轉低敏奶粉?

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
濕疹B試下轉有水解乳清蛋白嘅奶粉,幾有用。
我家姐個b都有濕疹既,而家轉左babynes之後就冇咁易敏感,濕疹都發少左。

複式洋房

2019勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Jadmamama 發表於 19-10-9 23:49
我見有d mama 幫小朋友轉左食enfinitas都有改善.你都可以試下

佢有咩原因會有幫助, 又唔係低敏

複式洋房

2019勳章

JackyJac 發表於 19-10-10 10:53
用有機沐浴茶幫BB沖涼, 唔好用會起BUBBLE既沐浴露. 我阿女用緊WILLOW BY THE SEA, 香港都買到.
www.greene ...

我都幾sure係奶奶問題
因為bb用緊個d bath and wash已經係防敏架喇

複式洋房

2019勳章

FLmorning 發表於 19-10-11 16:44
濕疹B試下轉有水解乳清蛋白嘅奶粉,幾有用。
我家姐個b都有濕疹既,而家轉左babynes之後就冇咁易敏感,濕疹 ...

但有水解乳清蛋白嘅奶粉唔係都偏甜咩?
因為我聽人話呢隻成日係苦苦地咁既

複式洋房

發表於 前天 16:23 |顯示全部帖子
popon 發表於 19-10-14 15:36
但有水解乳清蛋白嘅奶粉唔係都偏甜咩?
因為我聽人話呢隻成日係苦苦地咁既

一開始我都有d擔心,但上次係佢專門店買個時試左味,其實真係好淡口。
我覺得比仔仔之前食個隻再淡d,佢地食左都差唔多有半年,都唔見佢有惹痰。

別墅

2019勳章

發表於 昨天 09:24 |顯示全部帖子
popon 發表於 19-10-4 11:48
bb濕疹問題時好時壞,都有同佢去睇醫生,有多搽cream,但都係咁樣。C6話係奶粉問題,其實係咪真係有關係嫁? ...

我仔個半月都係濕疹去睇醫生,本身飲aptamil 白金版之後醫生叫飲同牌低敏再➕狂保濕真係有好轉,宜家4個半月大見人話能恩低敏點好點好結果轉完皮膚就開始生翻紅色一噠噠(emoji)便便仲要墨綠色好恐怖

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊