嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓

唔知點解門牙 有呢啲積 摸落去仲好似蝕左咁
每晚我都有用可吞牙膏幫佢刷牙
早排見佢有啲淺色嘅積 而家好似越嚟越深色咁

佢本身啲牙齒好白㗎

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2019新春慶豚圓

回覆 villa1027 的帖子

Hi villa1027,比較常見導致牙齒變色/有牙漬嘅原因,例如經常飲用深色的飲品(果汁)、有顏色醬汁,色素會沉積係囡囡牙齒表面引致牙齒變色,治本方法係減少醬汁或有色素飲品,晚用有預防蛀牙功效的牙膏(含氟量是1,000 ppm)刷牙,牙線可以清潔牙刷唔能夠刷乾淨牙齒與牙齒之間的位置架。小朋友幾大? 會唔會經常進食? 有冇去過牙醫度做檢查?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-10-4 16:11
回覆 villa1027 的帖子

Hi villa1027,比較常見導致牙齒變色/有牙漬嘅原因,例如經常飲用深色的飲品(果汁 ...

而家兩歲半
佢都間唔中會飲果汁
但係我都晚晚有幫佢刷牙㗎 啲即都會去唔到嘅咩?同埋表面好似有磨損左嘅感覺咁

2019新春慶豚圓

villa1027 發表於 19-10-5 18:22
而家兩歲半
佢都間唔中會飲果汁
但係我都晚晚有幫佢刷牙㗎 啲即都會去唔到嘅咩?同埋表面好似有磨損左嘅感 ...

媽媽晚晚有幫佢刷牙得好好呀 衛生署建議每半年至一年帶小朋友做定期口腔檢查如果媽媽有懷疑,同小朋友見下牙醫檢查牙齒會比較放心D架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-10-8 14:44
媽媽晚晚有幫佢刷牙做得好好呀 衛生署建議每半年至一年帶小朋友做定期口腔檢查,如果媽媽有懷 ...

原來係牙清漬 用牙刷竟然插刷唔甩
之後我用左木賊草 刷左5分鐘左右 而家白返晒啦
不過最多只可以每兩個星期用一次
開心返晒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2019新春慶豚圓

villa1027 發表於 19-10-9 13:51
不過最多只可以 ...

多謝媽媽分享 木賊草被熱水浸軟後有微細纖維,可用來清走因為外在因素導致的牙齒表面牙漬,媽媽留意只可輕輕力擦和間中使用,如果太用力有機會損蝕牙齒/牙肉, 頻密使用亦有機會令牙腳外露,可能會引起牙齒敏感架。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

villa1027 發表於 19-10-9 13:51
不過最多只可以 ...

木賊草係work架
月光很美麗☺

別墅

請問木賊草邊度有得賣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊