1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡返第3日n班,日日喊,但佢唔係因為分離而喊,而係做d佢唔想做既嘢而喊,例如放低書包,坐好點名等等,一喊就一發不可收拾,喊到放學,其他堂都上唔到,請問大家知唔知呢個情況,要幾耐時間會好d?今日見佢見到學校門口已經唔開心了

大宅

holly0519 發表於 19-10-4 13:38
囡囡返第3日n班,日日喊,但佢唔係因為分離而喊,而係做d佢唔想做既嘢而喊,例如放低書包,坐好點名等等, ...

呢啲每間學校都要做嘅routine 嘢,唯有要佢自己習慣,慢慢人做佢又做就會好。有啲人適應要好耐!

大宅

mrs.3845 發表於 19-10-11 13:40
呢啲每間學校都要做嘅routine 嘢,唯有要佢自己習慣,慢慢人做佢又做就會好。有啲人適應要好耐!
...

好飄忽,尋日上英文堂喊,今日又好似唔多願意返學了

男爵府

最好扮乜都唔知. 其實佢地得嘅, 只係想詐嬌

我個返全日, 要食早餐食午餐.
過渡期叫家長陪食, 又要餵又食得少.

之後午餐班家長慢左入去, 見到佢地個個自己開始食緊. 佢地一見班家長就好似偷野俾人發現咁, 呆一呆, 明明個個可以自己食. 成班就扭返計.
校長即刻下令結束過渡期, 第二日全部無人陪.

大宅

holly0519 發表於 19-10-4 13:38
囡囡返第3日n班,日日喊,但佢唔係因為分離而喊,而係做d佢唔想做既嘢而喊,例如放低書包,坐好點名等等, ...

小朋友可能未慣守規矩,可以係屋企build up 一啲rules比佢,等佢慢慢知道屋企同學校都係要咁做~ 唔知幇唔幫到你

大宅

加貝 發表於 19-10-13 01:15
小朋友可能未慣守規矩,可以係屋企build up 一啲rules比佢,等佢慢慢知道屋企同學校都係要咁做~ 唔知幇唔 ...

但佢係屋企成日發脾氣,我嘗試一下,謝謝!!

大宅

fasola 發表於 19-10-11 17:56
最好扮乜都唔知. 其實佢地得嘅, 只係想詐嬌

我個返全日, 要食早餐食午餐.

希望佢喺學校會好d,冇錯!喺屋企成日都詐大人嬌架

首頁

尾頁

跳至