湊B百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位,諗緊想生 b,但冇屋企人日間幫手揍,請問知唔知有冇咩機構可以日間幫手的?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

你去社區中心問下,我朋友係果度搵到屋企附近的姨姨 湊日頭,d姨姨係社區中心check過定考過的
大事化小, 小事化毛.........

大宅

2019新春慶豚圓 最關心BB問題熱投勳章

skjacklam 發表於 19-10-4 14:03
請問各位,諗緊想生 b,但冇屋企人日間幫手揍,請問知唔知有冇咩機構可以日間幫手的?
...

育嬰園、日間暫託中心

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

育嬰院有懷孕證明就要排定隊,好full ga!我朋友個仔仔入咗,其實一個月唔平,但冇人湊都冇法

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-10-12 13:59
育嬰院有懷孕證明就要排定隊,好full ga!我朋友個仔仔入咗,其實一個月唔平,但冇人湊都冇法
...

請問大約幾錢一個月?

男爵府

2019新春慶豚圓

skjacklam 發表於 19-10-15 09:08
請問大約幾錢一個月?

唔知你住邊區,我朋友住天水圍,佢細仔返緊嗰間5千幾,佢大女嗰陣喺元郎都要5,6千一個月,講緊6、7年前……
你可以參考呢個list,係政府網頁但唔知係咪最update,https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/219/tc/Child_Care_Centre-cccai_20191008.pdf
我朋友經驗係,大包圍報定幾間,仲要有心理準備未必排到,真係好full好full,佢細仔排咗年幾先有位

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓

NLWK 發表於 19-10-21 19:26
咁貴架

差不多啦,因為可以托管好細ge bb,有d滿月就送去,呢d服務機構真係唔多,等於日頭幫你湊成日b,雙職父母需求好大,又方便過請工人,最緊要係放心囉。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

pigpiglamlam 發表於 19-10-21 20:42

差不多啦,因為可以托管好細ge bb,有d滿月就送去, ...

其實唔明點解咁貴仲要排咁耐

男爵府

2019新春慶豚圓

十五樓師奶 發表於 19-10-22 22:51
其實唔明點解咁貴仲要排咁耐

講真,5-7k真係差不多,因為可以托管bb,你諗下冇長老雖然話可以請工人,但係放唔放心又係個問題,工人質素係點都係問題,除非一直用開啦,咁雖然係貴但至少安心。其次位真係唔多,所以咪要排咁耐囉。

複式洋房

日托真係好貴, 而且一位難求, 返工人工扣返其實都唔係好化算, 所以咁多人請姐姐, 或者做全職媽媽.
或者捱2年自己湊, 等BB 2歲多可入全日N班, 到時可以請鐘點保姆睇幾個鐘, 接放學.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊