時事熱話

跳至

首頁

尾頁

公爵府

繼香港公共醫療醫生協會會長,以及杏林覺醒的黃任匡醫生評論警察開槍事件之後, 請容許我們從醫學或者醫護界的角度參與一下評論。
( 為了令讀者易於理解, 本文將用口語作出描述。)

1) 有人話: 有冇搞錯呀,個警察對正個學生嘅心臟來射?

答案: 如果警察真係對正這位傷者的心臟來射, 呢位示威者一早就已經死咗喇! 因為如果子彈射中心臟, 傷者好大機會馬上心臟停頓, 又或者因為心臟破裂 ,大量內出血而在短時間之內死亡。

醫管局嘅消息亦都澄清, 傷者只係肺部受傷, 以及其他相關嘅併發症,不過佢並冇被射中心臟。 所以懇請各位市民停止再以訛傳訛

2) 有人話,有冇搞錯啊,有成3分鐘警察將傷者置之不顧呀!

根據新聞片段顯示,傷者受傷倒地之後,仍然有暴民向受傷人士以及警察方向投擲汽油彈。其實真係救援之時,就算係war zone , 救援人員先評估環境去確認自己同埋傷者處於一個安全嘅環境係非常重要嘅。否則大家都死晒或者一起着火的話,咁,仲點同人急救呢?至於有無call 白車,咁就一定有啦!

3) 黃任匡話,傷者中槍倒地之後,乜乜物物,任何一個上述器官被對方打中,幾分鐘延誤救治,也足以致命呀!

如果傷者失去知覺,又或者心臟停頓,幾分鐘就梗係好緊要啦!但係大家睇返現場嘅片段,傷者倒地之後依然一直在大聲講嘢,除咗呼喊痛楚之外,亦能與所謂的記者對話,及講述自己的身分證號碼和姓名諸如此類。好明顯,係advanced trauma life support 嘅急救角度嘅ABC,即係Airway, breathing 同埋circulation 三樣急救要控制嘅範疇來講,佢係嗰刻,都冇咩大問題喎!仲fully orientated 添呀!唔係點講得出自己身分證號碼呀!警察係full gear , 不過身上嘅gear , 唔包括處理槍傷喎!就算黃任匡你喺現場,傷者暫時ABC 都正常,比你咁勁,你打算點樣急救啊?不如講嚟聽吓?

仲有呀,傷者被脫去上衣接受急救時,個地上面連血都見唔到㗎,當然佢係有機會喺胸腔內大量出血啦,不過咁,既然我哋肉眼睇唔到,唔該PDA唔好使用’學生中槍旋即倒地並大量出血’ 呢啲令人莫名奇妙嘅描述吖,作為醫生,係唔應該胡亂作假描述病人病情的!如果你現正考緊專業試時喺度胡亂作sign , 你Fail 左啦!

好啦,咁為咗澄清各位嘅謬誤,我們特意將患者的心臟位置,用簡單圖案顯示出嚟。

1)請問, 子彈的進入點entry site 後面是心臟嗎?

答案 :如此嘅位置, 進入點好明顯不是心臟啦。

2)那請問,子彈的進入點是在肩膊附近嗎?

大家睇清楚位置, 然後問下你自己,例如你覺得呢個位有痛, 睇醫生嘅時候,你係咪會形容係膊頭附近呢? 你可能會形容為胸口, 但係作為layman(普通人), 形容呢個位置係膊頭附近,其實都合情合理喎!

3) 有人話: 個彈殼距離心臟3 cm 咋! 仲唔係想射個心臟?

答案:首先,點解大家會睇得咁清楚呢? 原因係,有完全欠缺醫療操守嘅醫護人員, 喺病者去到急症室不久之後 , 就將傷者嘅 x光檢查照片放上網吖嘛, 更嚴重的是,連電腦掃描嘅造影都可以流放出嚟。至於點樣先至可以偷偷將呢啲資料拍低呢?如果你喺醫院工作過,好明顯,共犯係唔會得一個嘅。

根據醫護守則, 所有病人嘅私隱必須受到高度的保護, 不能讓未獲得授權的人士查閱 。可惜在今次事件上,無論香港公共醫療醫生協會的發言人喇,杏林覺醒的黃任匡 , 甚至醫學界立法局委員陳沛然等等 , 一概沒有對此事作出任何表示,但係大家有否記得,在六月初, 這幾位醫護人員都曾經高調開記者招待會,大聲疾呼要求醫院管理局要採取一切方法保持病人私隱, 以及不停重複向醫護人員宣傳如何可以合法地阻止警察獲得病人資料呢 ?由此可見,幾位醫生對病人私隱的要求,也隨著政治立場而作出了雙重標準。

為此, 我們也譴責三位醫生, 根據個人和政治立場 ,改變了對於病人私隱的追求。我哋唔能夠話佢哋冇醫德, 不過,我們相信佢哋要重新學習同醫生有關的醫務以及專業守則。

我們在此特別嚴厲譴責相關的醫護人員藐視病人私隱, 將一個正在進行急救的病人狀況毫無保留地放在網上全面公開, 並促請醫管局以及瑪嘉烈醫院Hospital Chief Executive 必須徹查外露病人私隱的相關員工身份, 並作出相關處分。

不過講咗咁耐!我哋最後嘅重點總結,就係子彈嘅entry site 絕對係 far from the heart and the gun was definitely not pointing at the heart !

weldrick    發表於 19-10-4 21:39
janicetsang    發表於 19-10-4 18:39
SiuBBee    發表於 19-10-4 17:23

男爵府

公爵府

回覆樓主:

good, 當然眼傷女士講得幾大條道理。
今次就post張x-ray.
呢d係咩道理。
咁清楚的分析,俾d人睇清楚。

男爵府

push!!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

回覆樓主:

講得好好,寫的人是誰?

大宅

Yeelim 發表於 19-10-4 15:14
繼香港公共醫療醫生協會會長,以及杏林覺醒的黃任匡醫生評論警察開槍事件之後, 請容許我們從醫學或者醫護 ...

男爵府

請得很清楚明白!

男爵府

Push
:wave:

伯爵府

心盲的不會看的

男爵府

嗰班黃醫生黃護士個個都雙重標準㗎喇。不知所謂。 應該釘埋佢啲醫生牌添呀

大宅

Push

大宅

要向醫管局追究,點解泄漏病人資料?

大宅

大宅

0404lau 發表於 19-10-4 15:43

其實,真係好想佢哋流出爆眼女嗰張電腦素描和X光片, 可惜佢哋知道自己理虧都龜縮咗!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

大宅

容易明,謝分享

大宅

男爵府

回覆樓主:

謝分享

男爵府

BK Milk勳章

Yeelim 發表於 19-10-4 15:14
繼香港公共醫療醫生協會會長,以及杏林覺醒的黃任匡醫生評論警察開槍事件之後, 請容許我們從醫學或者醫護 ...

果個黃任匡,係“從未瞓醒”。

首頁

尾頁

跳至