家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我用過呢間野, 上黎寫我既經驗希望其他人考慮下先決定搵唔搵佢地.
我有部金章乾衣機 , 兩年前買 $46xx 剛過保養 zdc8203w. 前幾日工人話乾唔晒 D 衫. 因為原廠要等好耐先約到. 上網搵到呢間 "https://fixes.hk/". 比晒所有 MODEL, 問題, 資料等等. 一日之後上門.

cfu 睇左話係皮帶問題, $1850 無問題我話okay. 之後佢話因為無合適皮帶係手 (長度唔o岩) 要返去拎, 要我等多兩日. 我話急用咁 cfu 之後話不如同日晚上再黎. 我當然話好,

佢走左 10 mins, 突然上返黎. 話都係再 check 一下先. 之後佢話: 我相信皮帶之外, 電子 sensor 板 都有問題 (同一時間壞兩樣?? 之前又 check 唔到咁奇??). 好啦, 我話咁要幾錢. 佢答話我部機太新, 佢地無呢方面零件. 咁佢地無野可以做, 我浪費左時間仲要比 $380 (checking fee) + $300 (因佢話要兩個人搬機, 我部機放左係洗衣機上面) = $680

我既問題係:
1. cfu 唔專業, 唔知學師定咩. check 黎 check 唔同 answer. 初初話好少新機壞電子板,唸住整又返手改口. (兩年新機又會咁o岩兩件零件同一時間有問題? I doubt)

2. 機太新佢地訂唔到零件. 我一早比左 model, 佢地完全唔話我知我新機會有咁大風險. 呢個咁大既risk 如果我知我一定唔會找佢地. 對佢地黎講咪上門試下羅, 唔得都收人工, 好過因為佢話自己新機無能力整嚇客走左. 但呢個 risk 就完全由個客 take. 舊機找唔到件我明白, 但新機你地唔惦要出聲. 佢一味用個 general disclaimer 話整唔到都要收錢. okay 我比, 不過無下次. 都希望唔好有下一個.

3. 搬機話要兩個人所以要比多 $300. 無問題應該. 機重安全 d 好. 但其實最後都係一條友上黎. 講野不盡不實, 一個人搬有咩閃失點好呢? 我比多 $300 係 for 多個人, 呢個係唔同既 service. 你可以話我無損失, 但點解要講大話?

4. 打去佢地公司. 何小姐跟進, 官腔 as expected. 佢仲問邊個同我話太新佢地無零件. cfu 唔關佢事 procedure 係要先返去 check, 過幾日如果無會通知. 但 $680 就現在要收.... 佢仲話會問問個 cfu 點解咁講(意即怪 cfu 太誠實, 用佢套官腔收左錢就得有無貨都係一個星期後既事)

總結係, 用呢 d 間公司要 take 好多 risk. 值唔值自己諗. 我一定唔會再用. 就算好采整好一時佢地既專業會唔會好快出問題?最最最重要係, 佢地無將重要既事實話比客聽, 一味用一招都話寫左整唔到都收錢. well... 生意唔係咁做. 講 d 唔講 d對個客好唔公道.

比喻搵個醫生做手術, 個個都會寫到明有咩事無得追究,各安天命. 但原來呢個醫生做呢個個手術無經驗, 出咩事都處理唔到. 個 patient 唔知咁多, 依家出左事就拎同意書出黎擋. okay 錢我比你, 但生意只做一次羅.

remark: 唔好買金章, 唔好買金章, 唔好買金章. 重要事情講三次. 四千幾一個機用 2 年 2 個月可以壞皮帶, 壞電子板. 呢 d 機送都唔好要.

複式洋房

回覆 vwcivic 的帖子

複式洋房

5 Oct update:
今日先發現 cfu 求其放返部機上去, 無 lock. 部機係可以隨手推落黎, 下面洗衣機震震下掉真係唔知點算.

複式洋房

最新update, 有同事張小姐跟進 (給個讚. 非常專業 customer service follow up) 希望可以比 cfu 再試一下維修. 我同意再上黎, 會 update 大家結果給予他們解決問題既機會.

子爵府

2019新春慶豚圓

新款點會無零件或電子板呀,舊先會無姐

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆樓主:

上門費係咪行規,未試過整大件野

複式洋房

回覆 oceandeepsea 的帖子

通常都要上門費。因為唔知有無得整,人工都可能搵唔返。呢個時候cfu 專業好重要,唔識整本來整到都攪唔到浪費金錢時間

別墅

2019新春慶豚圓

vwcivic 發表於 19-10-5 12:07

最新update, 有同事張小姐跟進 (給個讚. 非常專業 customer service follow up) 希望 ...

結果點?因爲我部洗衣機啱啱壞咗,本來都聯絡左呢間公司,後來唔知點解部機又搞返掂,但係我驚好快會再壞。等你消息!

複式洋房

2020勳章

維修都係搵返原廠有信心, 無論技術與零件, 我部金章用左5年壞電路板, 約維修好快, 維修+零件大約$1300, 師父帶埋電路板上來換, 之後用左11年到現在.

洋房

vwcivic 發表於 19-10-4 19:11
我用過呢間野, 上黎寫我既經驗希望其他人考慮下先決定搵唔搵佢地.
我有部金章乾衣機 , 兩年前買 $46xx 剛 ...

之前有位樓主話想搵呢間整洗衣機

子爵府

如果你部是新機, 點解唔搵原廠?

洋房

2020勳章

晴晴豬媽咪 發表於 20-1-5 03:25
之前有位樓主話想搵呢間整洗衣機

好彩冇搵呢間

珍珠宮

vwcivic 發表於 19-10-4 19:11
我有部金章乾衣機 , 兩年前買 $46xx 剛 ...

佢的收費應該平唔過原廠, $1850換皮帶, 好貴. 非原廠皮帶大約$60.

我多年前壞乾衣機, 原廠上門收$400人工, 發現斷皮帶, 訂原廠皮帶要等兩星期(皮帶$600), 因為見到皮帶, 只在機背面, 有個小蓋遮住, 好簡單...., 咁我就自己去配(當年$45)...., 一用, 用了8年, 上月部機甩皮帶(皮帶鬆了,但冇斷), 咁我再去配($60)... 原來雜廠皮帶可以用咁多年, 第一條原廠皮帶, 只用了2年幾.

洋房

2020勳章

howmuch 發表於 20-1-7 10:51
佢的收費應該平唔過原廠, $1850換皮帶, 好貴. 非原廠皮帶大約$60.

我多年前壞乾衣機, 原廠上門收$400人 ...

網上公司真係要小心睇清楚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊