時政擂台

跳至

首頁
45678...15

尾頁

公爵府

2019勳章

火爆 發表於 19-10-14 00:05
每個部門都有自己負責嘅項目

馬路範圍係屬於警察,如有火警/即時危險 消防先會處理,佢地會有自己嘅工作 ...

但消防火都唔救喎!話有免險存在,所以唔清路障,咁點解開閘放暴徒又唔危險既唔通真係(暴徒消防一家親),所以唔驚?

大宅

2019勳章

火爆 發表於 19-10-14 00:05
每個部門都有自己負責嘅項目

馬路範圍係屬於警察,如有火警/即時危險 消防先會處理,佢地會有自己嘅工作 ...

邊個話馬路係警察處理?你查清楚消防工作守則同範圍未?
前兩日我先打爆電話叫消防清理馬路竹枝,佢哋咪一樣嚟左清理。
我會繼續做好市民,打比消防清路障,最多提佢哋帶多啲人手,暴徒仲喺度。

複式洋房

happy_bunny 發表於 19-10-14 00:08
都係架,但 Party 應該 制衡所有暴力, 黑警也好,暴徒也好, 都要為他們所做的行為負上 法律責任
...

其實香港依家咁多人行出黎指責警察,真係每一個都係愚民,無腦,無思想?一定有原因d 人先會咁。有良知嘅人,無論見到警察/巿民 比人打到流晒血,都會有測忍之心,但今時今日演變成"抵死", 藍又好黃又好,幾咁得人驚。但問我的話,示威者係唔啱,但黑警嘅行為更加難以原諒。

警察濫權,濫暴,濫捕,係最令巿民心寒的。

設立獨立調查,已經可以平息到好多人嘅惱火。
雙普選,其實一早基本法已經有呢個承諾,2012 應該要做嘅野,一直拖,反口,拖到今日。

複式洋房

irenelsy 發表於 19-10-14 00:15
邊個話馬路係警察處理?你查清楚消防工作守則同範圍未?
前兩日我先打爆電話叫消防清理馬路竹枝,佢哋咪一 ...

https://www.gov.hk/tc/about/abouthk/factsheets/docs/fire_services.pdf

當中沒有提及清除路障

複式洋房

火爆 發表於 19-10-14 00:18
其實香港依家咁多人行出黎指責警察,真係每一個都係愚民,無腦,無思想?一定有原因d 人先會咁。有良知嘅 ...

咁而家又有咁多香港人見到d暴徒 嘅暴行, 咁唔通 譴責呢啲暴行 嘅 每一個人都係 愚民冇腦冇思想? 如果你不能原諒黑警嘅行為, 你應該都絕不認同 暴徒 嘅暴行, 呢樣都係令市民最心寒嘅, 點解我哋眼中嘅香港人會變成咁

設立獨立 調查會 唔應該淨係調查警察 應該調查所有人, 咁樣應該可以平息香港所有人嘅怒火

複式洋房

happy_bunny 發表於 19-10-14 00:25
咁而家又有咁多香港人見到d暴徒 嘅暴行, 咁唔通 譴責呢啲暴行 嘅 每一個人都係 愚民冇腦冇思想? 如果你 ...

我從來無話過佢地破壞係啱,無支持過佢地破壞。
我只係明白佢地想爭取嘅心。

獨立調查,查晒兩邊,絕對支持。

複式洋房

火爆 發表於 19-10-14 00:31
我從來無話過佢地破壞係啱,無支持過佢地破壞。
我只係明白佢地想爭取嘅心。

太好了, 我也是非常支持嚴懲那些違法人士

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

火爆 發表於 19-10-13 23:24
係呀,破壞公共設施真係唔啱架,警察拉佢都無可厚非嘅

可惜沒有跟從警例。

依家啲人變態 ,
以前銀行劫匪、強姦犯、殺人犯 畀警察拉 , 從來冇人 話由犯人角度諗

複式洋房

happy_bunny 發表於 19-10-14 00:25
咁而家又有咁多香港人見到d暴徒 嘅暴行, 咁唔通 譴責呢啲暴行 嘅 每一個人都係 愚民冇腦冇思想? 如果你 ...

呢個世界唔係非黑即白,唔係唔撐警就等如支持示威者,反之亦然,任何政見都會有人支持有人反對,各有原因,互相尊重,不應人身攻擊。問心,我無講過一句警察抵死,藍絲腦殘。

要指責應該兩邊都指,而其係偏一邊指責是但一邊囉。

暴力係雙方,唔會一邊升級,另一邊唔升級。

大宅

火爆 發表於 19-10-14 00:22
https://www.gov.hk/tc/about/abouthk/factsheets/docs/fire_services.pdf

當中沒有提及清除路障

咁警察守則有冇話要清除路障?

大宅

火爆 發表於 19-10-14 00:41
呢個世界唔係非黑即白,唔係唔撐警就等如支持示威者,反之亦然,任何政見都會有人支持有人反對,各有原因 ...

你又講得好啱喎 , 破壞者暴力升級, 執法者 武力所以升級囉

複式洋房

姸媽 發表於 19-10-14 00:13
但消防火都唔救喎!話有免險存在,所以唔清路障,咁點解開閘放暴徒又唔危險既唔通真係(暴徒消防 ...

因為消防救人"應該"不分政見,有人就救,有火就滅,你話消防救示威者,咁佢有無響警察被困時唔救佢?

消防同救護一樣,連殺人犯都要救的。

大宅

2019勳章

火爆 發表於 19-10-14 00:22

當中沒有提及清除路障

JM, 你對消防既工作定義太陝窄啦,佢哋其中一項係救援工作,所以凡有市民遇到意外需要救援,佢哋就要幫手,就好似上次個女人著對boot除唔到,都有3個消防到場幫佢除。
不過你講得啱既係只投訴清路障,消防未必受,所以我打去通常都會話啲路障令亞婆過唔到馬路,又令到啲車差啲撞向行人路。
各位JM, 知道點樣叫消防幫手啦

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

2019勳章

其實香港依家咁多人行出黎指責警察,真係每一個都係愚民,無腦,無思想?一定有原因d 人先會咁。有良知嘅 ...

乜香港還有示威者?我近月只見暴徒咋喎!仲要係一班無人性既暴徒,香港真係多謝香港警察,仍然盡力維持香港
希望警方繼續努力!盡快還香港安寧!

複式洋房

ocarebear 發表於 19-10-14 00:43
你又講得好啱喎 , 破壞者暴力升級, 執法者 武力所以升級囉

咁都可以係執法者先升級,示威者所以升級姐。

大宅

火爆 發表於 19-10-14 00:45
咁都可以係執法者先升級,示威者所以升級姐。

你哋班人講嘢 本末倒置

6月前 ,有沒有人講 警察濫捕 , 警察過份暴力 ?

複式洋房

ocarebear 發表於 19-10-14 00:48
你哋班人講嘢 本末倒置

6月前 ,有沒有人講 警察濫捕 , 警察過份暴力 ?

6月前未有送中事件發生,無事無幹咪無野囉。

先有送中法,才有續後事件

本末倒置? 立場不同龍門就會自動有人搬。
嘈呢d 野根本無意思。

複式洋房

死曱甴

大宅

2019勳章

火爆 發表於 19-10-14 00:44
因為消防救人"應該"不分政見,有人就救,有火就滅,你話消防救示威者,咁佢有無響警察被困時唔救佢?

消 ...

梗係有啦!你有冇睇新聞㗎,點解依兩個星期突然咁多人投訴消防,咪就係佢哋三番四次見住幾十個暴徒打一個警察,或者一個藍絲都唔肯救囉,有晒片喎,你有冇睇㗎。
我唔係想同你駁嘴,不過當前局勢,不容任何一個政府部門唔幫手。
你鍾意中立又好,和理非又好,基本唔影響,但千祈唔好阻住我哋拉出政府糧既一齊止暴制亂。
我唔再覆啦, 因為真係好多投訴各部門各公營機構要send 出去。

大宅

2019勳章

rm_hk2001 發表於 19-10-13 23:03
過主啦,死曱甴

藍絲原來真係腦殘的

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊