自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

小兒現小學3年級,一直加減數經常計錯,唔小心,但理解題目又好強喎,只會計錯數,又唔係唔識計。以前有朋友話初小唔小心係正常,但見佢小三開學後仍無改善,請問各位家長有可行方法解決或練習嗎? 謝謝

子爵府

回覆樓主:

學校教背1-18加減

大宅

winghei豬 發表於 19-10-6 18:12
小兒現小學3年級,一直加減數經常計錯,唔小心,但理解題目又好強喎,只會計錯數,又唔係唔識計。以前有朋 ...

你有冇聽過日本 用手指計數? 因為你一定有手指, 只要記得公式, 手指彈出,咁就唔會計錯數。(有少少似 公文數,算盤入咗腦內嗰啲)

大宅

小兒現小學3年級,一直加減數經常計錯,唔小心,但理解題目又好強喎,只會計錯數,又唔係唔識計。以前有朋 ...

我記得, 我女 ,大約4歲, 學日本手指法, 三位數, 幾百加幾; 幾百減幾百, 完全冇難度。六歲, 小一,加減乘除, 已經完全學完。

男爵府

BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 19-10-6 18:51
你有冇聽過日本 用手指計數? 因為你一定有手指, 只要記得公式, 手指彈出,咁就唔會計錯數。(有少少似 ...

thx
等我搵搵先,謝謝

大宅

香港熊貓 發表於 19-10-6 18:53
我記得, 我女 ,大約4歲, 學日本手指法, 三位數, 幾百加幾; 幾百減幾百, 完全冇難度。六歲, 小一, ...

想知多啲關於日本手指法?係邊到學到?

男爵府

大宅

Bradbubu 發表於 19-10-6 19:52
想知多啲關於日本手指法?係邊到學到?

係一種媽媽和小朋友一起學習的快樂活動。

男爵府

我女都係一樣,又係三年班,解題能力好,近排加減數,錯得過份,係完全衰大意,叫佢再改正俾我,又可以改得岩架喎,完全衰大意唔細心!
面家我要佢每日做十題加減,要連續5日無錯,先可以停

珍珠宮

香港熊貓 發表於 19-10-6 20:59
係一種媽媽和小朋友一起學習的快樂活動。

我都想知多d,請問邊度可以睇到thanks

琥珀宮

若是不小心,要叫佢習慣返check

你check佢功課有錯,唔好話佢知錯邊到條,叫佢返check,要佢自己搵條錯數出黎

男爵府

BK Milk勳章

木土土 發表於 19-10-6 21:28
若是不小心,要叫佢習慣返check

你check佢功課有錯,唔好話佢知錯邊到條,叫佢返check,要佢自己搵條錯數 ...

好,我試試,thx

男爵府

BK Milk勳章

sandrafan 發表於 19-10-6 21:02
我女都係一樣,又係三年班,解題能力好,近排加減數,錯得過份,係完全衰大意,叫佢再改正俾我,又可以改 ...

same same,一模一樣。錯左叫佢改正又啱喎。仲要次次式無錯,答案就會計錯

男爵府

winghei豬 發表於 19-10-6 21:32
same same,一模一樣。錯左叫佢改正又啱喎。仲要次次式無錯,答案就會計錯
...

呢樣野二年班考試衰過,列式岩架,係最後答案錯,嬲死人!
上到三年班,見到加減數,我都驚呀!所以而家要開始執緊d

水晶宮

其實呢,加減乘除幾快幾叻,唔代表數學係叻。所以唔駛太緊張的,平日多操卷就得。我女小學時數學經常得60幾70分。到左小六開竅,中學澎澎聲,依家大學讀數學系。

男爵府

我記得, 我女 ,大約4歲, 學日本手指法, 三位數, 幾百加幾; 幾百減幾百, 完全冇難度。六歲, 小一, ...

請問邊到有得學

大宅

請問邊度有得學?

珍珠宮

減齡達人勳章

winghei豬 發表於 19-10-6 21:32
...

恭喜你
上到中學、考DSE, 只要條式和步驟啱,就幾乎滿分,最尾的答案通常只佔1分。

APIGMA    發表於 19-10-6 23:09

侯爵府

Kittymummy 發表於 19-10-6 21:40
其實呢,加減乘除幾快幾叻,唔代表數學係叻。所以唔駛太緊張的,平日多操卷就得。我女小學時數學經常得60 ...

我都想等阿女開竅的一天,請問是突然一日開竅?有冇方法?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我未聽過日本指法,等我睇吓先

首頁

尾頁

跳至