懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位準媽媽好,

小女子BB 女喺9月出世了,7磅幾,高5X cm.

懷孕嗰時去私家照結構,醫生係咁問有冇feel到BB 踢我,我真係完全feel唔到,嗰陣21week, 佢係咁話冇理由喎,其他媽咪點點點....

喺第二次政府糖尿測試中咗妊娠糖尿,啱啱8.1,之後跟餐單食冇爆標,試過食M記之後都冇爆錶,跟住我就冇再篤手指。再之後政府產檢話咁耐都冇record, 如果BB 糖尿出世好肥,又點點點...下次去睇再冇record就捉我入院,咁我先篤返幾次比佢哋睇。

參加產前運動班個物理治療師話我會陰肌肉做得唔好,又話我對腳冇力,(其實之前成日做gym weight training 度過四頭肌肌肉比例係好高的),又話未見過啲人對腳好似我咁腫,雖然嗰陣真係好腫,比佢踩到地底泥。

到37week再睇政府產檢同醫生講BB 郁小咗3份1, 係咪因為個肚大咗,醫生即要我去病房駁機測試係咪BB 有事或者唔舒服,我話要做幾耐,佢話要一個鐘,我同醫生講有好重要appointment唔做住,佢即問有咩重要得過個B 呢?點點點... 咁我就去咗做測試。

後來認識到啲早產媽媽,佢話28week 先feel到BB 踢佢...

我想講嘅係我從來都冇因為醫生呀,物理治療師嘅說話影響自己,西方醫學非常科學,乜都有parameters或佢哋指標,但係我唔擔心,因為我覺得照結構冇事,其他嘢唔使亦冇得擔心咁多,始終個BB未出嚟就算醫生做到嘅嘢都好有限,有乜嘢都應該生出嚟先可以做。

好想借呢個post 比JM睇吓,真係唔使咁緊張,當然糖尿超標好多要立即調節飲食,其他嘢真係冇咁需要緊張,無論人哋講咩都好,只要每日feel 到BB踢你就ok喇,唔好比任何壓力自己。想順產順利嘅就練好Core即 腹部肌肉同對佢嘅肌肉,咁就有力push BB出嚟。

祝大家產程順利!

回覆 Hehehahayeah 的帖子

Hello Hehehahayeah, 恭喜媽媽!賀爾蒙既影響加上身份既轉變, 有機會令孕媽媽緊張, 正如媽媽所講, 媽媽係孕期盡量放鬆心情, DBB傾計唱歌, 珍惜同BB獨有既時光, BB會感受到架 依家照顧BB方面okay嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

BB ok, 多謝關心:-)
Hehehahayeah 發表於 19-10-13 23:33
回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

BB ok, 多謝關心:-)

唔好客氣 初生BB最鍾意媽媽嘅臉同聲音,媽媽聲音和氣味都會令佢有安全感,日間時間媽媽多D同佢唱歌、傾計、按摩、tummy time,減少佢日頭瞓覺時間,可以促進BB腦部發育,夜晚都瞓得好D架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

我認同懷孕放鬆心情係好事
我都係放鬆心情去懷孕,懷孕一直俾好多人話我肚細同太瘦要食多啲嘢,其實每次產檢醫生都話bb size正常
即使我係穿水流到baba聲,都係平常心地去醫院,反而我老公好緊張

不過,妊娠糖尿對孕婦同bb都構成風險
若然唔控制好血糖,bb出世要經常驗血糖指數,若bb血糖過低係可以好危險,所以醫護緊張血糖指數係好正常

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 19-10-20 13:10
我認同懷孕放鬆心情係好事
我都係放鬆心情去懷孕,懷孕一直俾好多人話我肚細同太瘦要食多啲嘢,其實 ...

繼上

胎動亦係一個好重要嘅指標,反映胎兒健康狀況
每次產檢醫生一定問有無胎動/胎動密唔密
你同醫生講胎動少咗,醫生即刻同你做詳細檢查係好正常
我記得呢度有位媽媽分享過,佗第二胎後期時發現胎動減少,即刻睇醫生檢查照超聲波,醫生照完話bb正常
後來唔放心再睇多個醫生,醫生話唔尋常要緊急開刀,bb出世後發現bb感染李斯特菌,幸好盡早開刀接受治療,否則後果......

懷孕期間身心健康最重要,能夠放鬆心情去懷孕係好事,祝大家都身體健康~

首頁

尾頁

跳至