懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

Edd月尾,呢個星期要最後決定交訂金。
之前的起心肝諗住順產算,但越近又越驚,咁大個女都冇去過醫院咁濟,又驚生唔出最後都係全餐(emoji) 加上姑仔岩岩私家開完刀,老公見到覺得好似好輕鬆,又有點動搖。呀媽就覺得開刀難補身(emoji)叫我自己決定
Bb個頭大2-3wks, 36wk已3000g
有冇媽媽可以分享下,應該係威院順產好定仁安開刀好?

複式洋房

Mami_c 發表於 19-10-6 23:29
之前的起心肝諗住順產算,但越近又越驚,咁大個女都冇去過醫院咁濟, ...

開刀

男爵府

開刀好D

大宅

之前的起心肝諗住順產算,但越近又越驚,咁大個女都冇去過醫院咁濟, ...

開刀

大宅

我係食全餐㗎,我BB果時38週5突然穿水,我情況係本身諗住第一胎所以順產,陣痛左大半日左右,但我開到8度我都係生唔出 最後因為阿B血壓跌緊所以醫生話唔等得要轉緊急開刀 果時都無理得噤多喇,母子平安最重要。
開刀後係頭幾日傷口痛,不過有心理準備都真係幾痛,我自己本身都算忍得痛但都覺得痛過陣痛嘅痛。同埋如果之後要補身要等到啲惡露無晒至可以開始補。
希望可以幫到你啦

大宅

你想開刀係因為怕痛定生唔出,驚最後食全餐?

大宅

hyccnam 發表於 19-10-7 06:40
我係食全餐㗎,我BB果時38週5突然穿水,我情況係本身諗住第一胎所以順產,陣痛左大半日左右,但我開到8度我 ...

人地話女人生仔等於斷廿條肋骨嘅痛,如果開刀傷口之後仲痛過陣痛。。。 唔敢諗

大宅

yelling3 發表於 19-10-7 10:30
人地話女人生仔等於斷廿條肋骨嘅痛,如果開刀傷口之後仲痛過陣痛。。。 唔敢諗
...

我無打無痛,所以開到8度果時其實真係好痛好痛,但之後開刀傷口係麻醉過後第二朝醫生叫我試下落床去洗手間,個人想起身果一下,個傷口真係勁痛,我個人就嚟痛到裂開,就算好想見BB我個人一想起身個傷口就痛,我係完全無力行到去BB房睇BB,但忍受到果一日嘅痛之後就會慢慢變好

洋房

yan1008 發表於 19-10-7 09:45
你想開刀係因為怕痛定生唔出,驚最後食全餐?

怕痛完一大輪都要全餐,之前照結構有睇到bb臍帶好近宮頸,有機會開刀。之後威爾斯俾左期keep住check,結論係冇結論,亦都因為當時日間病房既經歷,有點驚左係公立

洋房

hyccnam 發表於 19-10-7 13:05
我無打無痛,所以開到8度果時其實真係好痛好痛,但之後開刀傷口係麻醉過後第二朝醫生叫我試下落床去洗手間 ...

你係公立開刀?

洋房

hyccnam 發表於 19-10-7 06:40
我係食全餐㗎,我BB果時38週5突然穿水,我情況係本身諗住第一胎所以順產,陣痛左大半日左右,但我開到8度我 ...

本身都係諗住順產,但越來越驚,同埋最後驚要開刀

已刪除用户

大宅

回覆 Mami_c 的帖子

完全明白。但係我又睇得出自己好著重身體,想生完快d養好身體。意見一大堆,你自己仲有時間去諗或者同朋友傾下。我37歲第一胎時,都揀公立同順產,我個人比較偏好自然,做一個母親應該經歷順產同餵人奶先叫做完整,今年40歲第二胎仍然揀順產公立同人奶,因為第一胎自己有不足,想做得更好。為bb設想揀公立,你唔知道佢係咩情況出世,健康的話,公立唔一定留你3日兩夜,36小時已經比你走,touch wood 有時公立初生嬰兒經驗比私家豐富,私家搞唔掂都叫你返公立,到時你有另一樣野擔心。公立房係唔好食唔好瞓,我自己帶晒眼罩headphones,自己又可以落餐廳買野食。希望你早日決定到自己嘅路,生產順利。

大宅

Carmen8080 發表於 19-10-7 14:26
勁多人第一胎政府 第二胎私家 你就知乜事啦

以我開刀嘅經驗 如果你係預約自行入院 然後開刀 根本個痛係濕 ...

你意思開刀唔痛?

已刪除用户

大宅

Mami_c 發表於 19-10-7 14:10
你係公立開刀?
唔係呀~我私家醫院生㗎

男爵府

我覺得人一世物一世,點都要試下順產
開刀試過就應該番唔到轉頭

大宅

回覆樓主:

個人覺得,公立開刀同私家開刀係完全2回事,如果唔係而家都唔會咁多人揀私家開刀啦

複式洋房

我係仁安開刀噶,我本身都係打算順產,但醫生根據我bb情況建議剖腹。開刀真系好快生,最疼係第二日起身,不過我覺得也不是十分痛,之後兩三日個痛楚都會慢慢減輕。

洋房

Nagomi 發表於 19-10-7 17:49
個人覺得,公立開刀同私家開刀係完全2回事,如果唔係而家都唔會咁多人揀私家開刀啦
...

就係驚呢樣,睇其他mama論無論手勢疤痕痛楚都差好遠,上次去威爾斯檢查 11個人圍住我做陰即超 一我覺得好尷尬 二我好怕到時做左實習品

首頁

尾頁

跳至