懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Mami_c 發表於 19-10-6 23:29
Edd月尾,呢個星期要最後決定交訂金。
之前的起心肝諗住順產算,但越近又越驚,咁大個女都冇去過醫院咁濟, ...

我同您情況差唔多 edd11月頭 bb 34週2.6kg 頭仔keep住大2-3weeks 但我都係諗住照揀順產 因為我自己覺得唔係個個媽媽都可以揀順產 有得試順產都係一種緣份 而且對媽媽復原快d 因為我自己同老公諗住生多個

男爵府

回覆樓主:

我自己係威院順產,真係好痛好辛苦,一邊陣痛一邊喊,個刻覺得自己好慘 但因為我無剪下面無傷口,我生完2日後就健步如飛
其實所有雌性生物就被賦予生育嘅能力,所以你唔使懷疑自己會唔生唔出bb,醫生會因應當時情況決定係咪要緊急開刀,或者用吸盤或者剪會陰
如果你經濟許可就直接去私家,可以簡無痛分娩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

男人睇女人開刀梗係輕鬆, 因為佢地唔係捱幾刀, 又唔駛坐月丫麻.

陣痛係咪咁痛因人而異, 話順產唔痛就呃你, 不過有好多止痛方法, 包括呼吸法, 打針, 打無痛, 敷暖包等. 我生3個都唔算好痛, 第一胎時淨係打止痛針, 副係用係眼瞓, 我咁啱瞓左4個鐘就醒, bb 出世後要打解藥. 第2,3 胎冇用止痛藥, 總算捱得過.

陣痛痛唔係刺痛, 你當係超大力握緊拳頭咁, 同俾刀界親手指既刺痛唔同.

如果要食全餐就係天意, 唔好諗太多. 多數人順產都唔會特別講, 係有特別經歷至講出黎啫.

你要衡量兩者風險同埋好壞處, 痛唔痛同食全餐唔係主要考慮因素. 有d jm 話開過刀, 之後有腸黏連或第二胎胎盤問題, 亦有人話傷口痕左好多年等等.. 當然都有順產亦有唔同風險.... 你搵舊post 參考同埋問清楚資料先.

順產開刀都係咁住醫院, 我鍾意住大房同單人房, 大房夠熱鬧唔怕悶, 亦有人怕大房嘈瞓唔到, 而單人房有私穩, 我唔鍾意住細房. 政府有限探病時間同人數都好好.

我第一胎時專登揀政府, 因為身邊d 朋友既bb 都有小問題, 係政府跟進得好好. 而我唔好彩用得著佢d 服務, 我同大仔住左差唔多2個禮拜醫院, 果陣起碼唔駛擔心錢. 其實果陣係大床位所以我可以留院陪大仔, 如果你生完覺得冇問題, 可以提出提早出院, 醫生批就得.

衡量過覺得邊樣適合自己同bb 多d 就揀果樣, 揀左就唔好再諗. 祝順利.

yan1008    發表於 19-10-8 03:02

侯爵府

一定私家開刀
我係仁安開刀
到而家都好懷念住院既日子

大宅

如果$冇問題,一定係私家開刀!
搵到個好醫生,基本上傷口唔會好痛!
我係d少少痛就想死,成日m痛到以為自己子宮有事但俾醫生話我只係痛點低既人
開刀真係唔算痛,係之前沖涼麻煩d

男爵府

Mami_c 發表於 19-10-7 19:37
我都好爭扎 如果威爾斯定左我要開刀
我已經決定到一定去私家
有少少想試順產 但又好驚

私家開刀。人生唔係樣樣野都要試的,包括順產。私家開刀唔單止冇咁痛,仲有產後唔使睇B 休息得好啲。至於啲錢留唔留返俾阿B 根本就兩回事,唔通1年後阿B 要讀playgroup 或者N 班你地兩公婆會話「因為私家開左刀,冇錢讀」咩?頭一年阿B 啲奶粉尿片錢唔通又因爲你住私家而要買次一等咩?根本就係兩種錢黎。有budget 梗係住私家。

大宅

回覆樓主:

個人認為,陣痛時會後悔唔選開刀。生完時就覺得好彩冇開刀。

當然每人的考慮因素不同,決定權始終在自己。祝生產順利!!~

別墅

回覆 Mami_c 的帖子

有經濟能力緊係私家開刀.........service都差好遠啦~~~~~

大宅

MommyPanel勳章

MichelleM 發表於 19-10-7 21:51
醫生手術費大約兩萬二, 出院所有野加埋大概6萬3

醫生費加左咁多?上次收$15000咋,定係你揀左時辰?

洋房

MS10 發表於 19-10-8 17:19
醫生費加左咁多?上次收$15000咋,定係你揀左時辰?

揀時辰係醫院收㗎, 應該唔關佢事 (emoji) 你幾時生㗎?

大宅

Mami_c 發表於 19-10-6 23:29
Edd月尾,呢個星期要最後決定交訂金。
之前的起心肝諗住順產算,但越近又越驚,咁大個女都冇去過醫院咁濟, ...

我自己係威院食左全餐,我落產房前已經知可以打無痛,但我都驚到好後悔揀左順產,我認我係好驚死架人,我係產房聽到好多媽媽一邊陣痛一邊喊,越聽越驚,我最後係緊急開刀,相比我每個月來月經要痛到食2粒止痛藥加1粒消炎止痛藥先止到架痛,我覺得開刀唔係好痛,起碼食2粒止痛藥已經唔痛。

大宅

Macmmia 發表於 19-10-8 18:43
我自己係威院食左全餐,我落產房前已經知可以打無痛,但我都驚到好後悔揀左順產,我認我係好驚死架人,我 ...

威院會俾打無痛?我聽過幾個話連笑氣都無

子爵府

我私家開刀
啲痛好小意思
但復原比較慢係真嘅

別墅

hyccnam 發表於 19-10-7 06:40
我係食全餐㗎,我BB果時38週5突然穿水,我情況係本身諗住第一胎所以順產,陣痛左大半日左右,但我開到8度我 ...

請問你全餐埋單幾錢吖?

大宅

carmen619 發表於 19-10-8 20:34
請問你全餐埋單幾錢吖?
唔好意思呀,我唔係係香港生㗎

別墅

Mami_c 發表於 19-10-7 14:12
本身都係諗住順產,但越來越驚,同埋最後驚要開刀

我同你一樣,月尾EDD,原本一心想順產,但越近EDD越驚。

大宅

MommyPanel勳章

MichelleM 發表於 19-10-8 17:24
揀時辰係醫院收㗎, 應該唔關佢事 (emoji) 你幾時生㗎?

唔係呀姑娘有講如果揀左時間醫生費就$22000,無揀就$15000。我前年生係收$15000,今年我5、6月果時都問過仲係一樣價的

大宅

acskphc 發表於 19-10-8 13:54
個人認為,陣痛時會後悔唔選開刀。生完時就覺得好彩冇開刀。

當然每人的考慮因素不同,決定權始終在自己。 ...

完全認同!

別墅

hyccnam 發表於 19-10-8 20:36
唔好意思呀,我唔係係香港生㗎

唔梗要

複式洋房

clarasunny 發表於 19-10-7 18:01
我係仁安開刀噶,我本身都係打算順產,但醫生根據我bb情況建議剖腹。開刀真系好快生,最疼係第二日起身, ...

醫生係咪吾會開止痛藥俾你食架?

首頁

尾頁

跳至