想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上年試過一次化學懷孕,剛剛的9月份亦做了IVF,放了3粒Day 3,但最終全告失敗。
而家睇返轉頭,會否因自己的Anti-Thyroglobulin Ab 數值過高,所以養唔起個胎呢?
本身有甲狀腺衰退問題,有食開甲狀腺補充劑,亦問過台灣IVF醫生,但佢話我只得呢個數量超過正常,不用特意食/打免疫藥。
有冇jm同我一樣ab數值高,做ivf而又能成功的呢?你哋的IVF醫生有冇俾免疫藥你哋食?係睇边位醫生?我想問吓其他醫生的意見,3粒也未能著床,結果有啲難受.....

複式洋房

sbbbab 發表於 19-10-6 23:53
上年試過一次化學懷孕,剛剛的9月份亦做了IVF,放了3粒Day 3,但最終全告失敗。
而家睇返轉頭,會否因自己 ...

我都係ATA 過高。上個月去左植入。最後。。生化左。

複式洋房

回覆 laisix1028 的帖子

到底只係我哋咁橋唔好彩,定係患有ATAB過高的人,準備懷孕時就應食免疫藥呢?可能去一次台灣,搵吓翁或送子鳥問問會比較好吧。

複式洋房

sbbbab 發表於 19-10-7 01:10

到底只係我哋咁橋唔好彩,定係患有ATAB過高的人,準備懷孕時就應食免疫藥呢?可能 ...

醫師一直都有開免疫葯比我食。醫師話因Ata過高會攻擊BB..所以而家都會Keep 住抽血驗!再唔係既話。可以去台灣尃睇免疫。

複式洋房

請問你係睇邊位醫生的?係咪只有ATA過高同甲狀腺衰退的問題?醫生係開乜野藥同食量係幾多呢?啲藥的作用係為了降低ATA嘅數值變回正常嗎?
不好意思咁多問題,一陣我會去見IVF醫生,想同醫生再詳談開免疫藥的事情。如果佢唔建議,我都想搵台灣的免疫醫生傾傾,請問jm有冇相關的資料呢?

複式洋房

sbbbab 發表於 19-10-7 07:47

請問你係睇邊位醫生的?係咪只有ATA過高同甲狀腺衰退的問題?醫生係開乜野藥同食 ...

我係送子鳥王醫師。我係ATA過高。開左Plaquenil 比我早晚各一次。作用係降低返ATA數值。

大宅

我Anti TG 140幾,稍為超標,ATA正常,tsh都正常。
另外,Anti nuclear antibody都超標。

當時準備做ivf,問過幾個醫生,
一位生育科醫生,兩位內分泌科醫生,一位類風濕科醫生(睇免疫病嘅醫生),4位都話我冇問題,唔需要食藥,主因係我冇任何病徵。

做ivf好好彩一次bingo,現在就快10weeks啦

懷孕約5weeks時再抽血驗tsh,
發現超標一倍(懷孕要細過2.5,我成5.幾)
立即再睇私家的內分泌醫生,
醫生話可能懷孕時嘅荷爾蒙都會影響甲狀腺素,
佢話冇乜大問題,只要食返甲狀腺補充劑就可以。

及後再問另一位公立醫院的內分泌醫生,
佢都話anti tg positive唔代表d乜,只要ata冇事都唔使太擔心,
佢仲話佢自己都係anti tg positive,
記得每隔幾個月keep住驗血驗tsh就可以。

民房

xanexane 發表於 19-10-7 20:00
我Anti TG 140幾,稍為超標,ATA正常,tsh都正常。
另外,Anti nuclear antibody都超標。

请问什么是ATA ?

大宅

jywong! 發表於 19-10-10 20:00
请问什么是ATA ?

其實我打錯,我ATA稍高,anti TPO正常
至於咩係ATA你可以睇吓呢個網

http://ryan-immunology-pregnant.blogspot.com/2015/04/ata-anti-thyroglobulin-antibodies.html?m=1

大宅

我剛剛都係驗到 Anti-Thyroglobulin Ab 過高,想問你最後睇咗邊個醫生?

首頁

尾頁

跳至