懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

醫院飲糖水唔合格
空肚4.1、糖水後9.7
第一個禮拜屋企吉手,有一次超標
空肚5.3、餐後8.6
仲有一星期返醫院覆診、會唔會又要食餐?咩情況下要打針?

本身嘔得好勁、食乜嘔乜、亦好少食甜嘢、仲要中埋妊糖、依加先13週、好難捱、心情好差
有冇同路媽媽分享下?好擔心bb健康、好驚生完變咗真糖尿

複式洋房

咁早驗糖尿嘅?家族史有?

大宅

Mag1010 發表於 19-10-7 13:20
醫院飲糖水唔合格

我27週入院住左9日!一開始空肚6.1食左營養餐之後長期過8-9最後要打胰島素打到生.最好食完飯去行下散下步.行30-45分鐘對糖尿好有幫助加油

別墅

Mag1010 發表於 19-10-7 13:20
醫院飲糖水唔合格

唔使怕。 我本身超重,第一胎嗰陣第一次去健康院已經安排飲糖水喇。岩岩開始控制飲食嗰陣係好氣餒,好似食咩都唔岩 都超標咁嫁。試多幾餐 你會發現自己食咩 食幾多會超嫁喇。放鬆啲,唔好咁緊張,BB係肚裡面好好。

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 14:21
唔使怕。 我本身超重,第一胎嗰陣第一次去健康院已經安排飲糖水喇。岩岩開始控制飲食嗰陣係好氣餒,好似食 ...

岀街你會食咩?我已經好迷惘,好似食咩都超咁。。。特別係午餐。仲要控制係7入面,我呢個星期未一有一次合格過。。。(餐後2hrs)

別墅

angelchan04 發表於 19-10-7 15:26
岀街你會食咩?我已經好迷惘,好似食咩都超咁。。。特別係午餐。仲要控制係7入面,我呢個星期未一有一次合 ...

我發現我出街食肉食菜都唔會超 ,只要唔好食咁飽就得,大約7~8成飽。我試過去大家樂食牛扒 飲氣水 (當然啲意粉啊粟米啊就食2啖就算)都唔會超標。我亦都試過食菜心 食到好飽 都超標。

慢慢黎啦 ,試下試下咁就會搵到竅門控制血糖嫁喇。

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 15:34

我發現我出街食肉食菜都唔會超 ,只要唔好食咁飽就得, ...

個營養師話要有碳水化合物先難搞。。者係你一定要有份飯/粉/米線果啲。。。
夜晚我搵到食咩,因為可以自己係屋企煮,係下午比較麻煩

別墅

angelchan04 發表於 19-10-7 16:15
個營養師話要有碳水化合物先難搞。。者係你一定要有份飯/粉/米線果啲。。。
夜晚我搵到食咩,因為可以自己 ...

意粉嗰啲你有冇試過,我會食意粉係好過飯既,儘量要啲冇汁既。同埋我上網睇碳水化合物唔一定指飯 粉 麵,我自己就食好少飯粉麵,都係菜多肉少咁食,食到7~8成飽就停,2個鐘後吉完手指再食水果。第一胎都keep住冇重過,BB出世都有中碼7磅。

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 16:23

意粉嗰啲你有冇試過,我會食意粉係好過飯既,儘量要啲 ...

我知意粉gi底,無試過,因為岀街啲意粉唔係炒就係焗,好似都唔係好掂,哈哈

別墅

angelchan04 發表於 19-10-7 16:39
我知意粉gi底,無試過,因為岀街啲意粉唔係炒就係焗,好似都唔係好掂,哈哈
...

我試過食麥當勞都冇事嫁,避開啲包。即係脆辣雞腿包我會食少一塊包。冇超標,不過都俾老公話。

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 16:48
我試過食麥當勞都冇事嫁,避開啲包。即係脆辣雞腿包我會食少一塊包。冇超標,不過都俾老公話。
...

哈哈。。。同我一樣,我果日同我老公去食m記,返去想睇下oven幾多,點知2hr篤岀黎得7.1,比我預期底,不過我老公都係唔比我再食

民房

其實你個情形,如果本身無超重又無點食甜野,最大可能係個胎盤位置壓到個胰臟因此有妊娠糖尿。如果真係咁(可問問醫生),就咩飲食運動都無乜用。

複式洋房

驚奇大媽 發表於 19-10-7 14:20
我27週入院住左9日!一開始空肚6.1食左營養餐之後長期過8-9最後要打胰島素打到生.最好食完飯去行下散下步. ...

而加開始食完飯都去行下、希望有幫助啦、睇住個指標會好大壓力、謝謝妳鼓勵

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 14:21
唔使怕。 我本身超重,第一胎嗰陣第一次去健康院已經安排飲糖水喇。岩岩開始控制飲食嗰陣係好氣餒,好似食 ...

多謝妳留言鼓勵、啱啱開始真係唔知點控制份量好、樣樣都試下、希望快啲揾啱方向、真的要諗方法放鬆下、太大壓力對bb都有影響、請問妳產後幾耐可以回復正常水平?

別墅

Mag1010 發表於 19-10-7 19:22
多謝妳留言鼓勵、啱啱開始真係唔知點控制份量好、樣樣都試下、希望快啲揾啱方向、真的要諗方法 ...

產後我冇特別留意血糖啊。我只係記住糖尿姑娘講生左BB之後瘋狂咁喂人奶就得,唔使咁擔心血糖。

複式洋房

angelchan04 發表於 19-10-7 15:26
岀街你會食咩?我已經好迷惘,好似食咩都超咁。。。特別係午餐。仲要控制係7入面,我呢個星期未一有一次合 ...

依加好少食街外嘢了、間中出去食都係叫啲什菜煲、蒸水蛋咁、唔敢食太濃味嘢、午餐自己煮通粉食、加少少肉同菜、好清淡下、我都經歷緊呢個迷網期、樣樣試下睇下咩啱自己、一齊加油呀

複式洋房

Mag1010 發表於 19-10-7 19:31
依加好少食街外嘢了、間中出去食都係叫啲什菜煲、蒸水蛋咁、唔敢食太濃味嘢、午餐自己煮通粉食、加少少肉 ...

你可以食下烏冬,我食烏冬個數字都唔過7
仲要烏冬加2條腸仔都係得6.3

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

注意醬汁類比較容易超,只要小心控制飲食就ok

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 16:23

意粉嗰啲你有冇試過,我會食意粉係好過飯既,儘量要啲 ...

我本身唔大飯引、以前半碗飯都未必食到、依加多數煮通粉食、少食多餐、請問妳bb出世有冇超重?產後幾耐回復正常水平?好擔心會變真糖尿
謝謝妳留言、祝妳同bb健康快樂

複式洋房

snowing_ping 發表於 19-10-7 15:34

我發現我出街食肉食菜都唔會超 ,只要唔好食咁飽就得, ...

咁妳控製得好好呀、我巳經唔太敢出街食飯了、試學下妳食7、8成飽、睇下效果先、謝謝妳的建議

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊