時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

琴晚零晨2點幾,認識10幾年既朋友打黎哭訴,近月發生既事,知道自己個仔有份出去破壞,終於忍唔住,等個仔返黎,好直接講出佢自己心底話,簡單講出幾樣
媽問:你覺現在摧毀香港,係為香港好
仔答:只知增取到,破壞係必須既。
媽問:假如有1日,我係街比人打到昏迷,都係你地岩。
仔答:冇人叫你做出背叛事,只係教訓唔會打死你。
媽問:你現先16歲,比人捉到就毀你前途值得嗎?
仔答:放心唔會告得入,就算係都係罰錢同守行為。
媽再問:你點樣先會收手停止。
仔答:佢預左會長期作戰。直至抗爭成功

侯爵府

jimliu713 發表於 19-10-7 14:34
琴晚零晨2點幾,認識10幾年既朋友打黎哭訴,近月發生既事,知道自己個仔有份出去破壞,終於忍唔住,等個仔 ...

朋友就好激動,沖入個仔間房,將所有個仔既都打爛,同佢個仔講,我呢個家,所有野都係我同爸爸去建立,你乜都未有附出過,等於現香港一樣,係全部香港人,唔係你班暴徒建立。我唔明有乜推動你,令你變到黑白不分。盲目支持。如果要見自己下一代有人唔做,去做曱甴。我希望下一個比人拉係你,因我一個人唔識去教你,你爸爸只係離開我地短短2年,你就變到另一個人,只怪你爸爸突然過身,冇多個人係你身邊去教導你。我係一個普通女人,我好多野都唔識,但起碼我識去分析所有真假事情。知乜野係岩同錯。知乜野係犯法。知乜野係良知。

大宅

回覆樓主:

平時叫佢去拖地又無咁積極

侯爵府

回覆樓主:

佢講完呢番話勁喊,個仔就軟化左,話我要時間去諗,最多應承你,我唔行前排。但出去遊行我一定會。朋友話:唔洗喇。你鍾意點就點,我都有中指,每晚9點前唔返我就鎖門。我唔會再軟弱。我唔會因怕冇左你,而迫自己順從你。
同佢講完電話,個心好唔開心,一邊同佢講,一邊2個都係到喊。只可以同佢講,佢都軟化,知果日有遊行,就早幾日叫佢要陪你,盡量唔比佢出去囉。或跟埋一齊去,我話我都架。佢就答,佢都會試下。

hungng    發表於 19-10-7 18:02

男爵府

香港孩子無得救

子爵府

畀面勳章

你睇佢地拜自己先人都冇咁勤力,寧願去太子站拜空氣,仲要日loop 夜loop,永遠懷念咁款,就知佢地醫番都哂藥費

子爵府

俾人洗腦,唔會告得到,講笑!未試過中央秋後算賬的能力。好可憐!

大宅

鄧你朋友可憐,有仔女嘅人先會明白果種痛,希望你朋友可以加油!!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

自己個仔,唔好趕佢出門口。佢哋信埋嗰啲唔會有事,最多判守行為,就係聽得太多人渣的誤導。

個仔有冇其他感情好的 朋友或長輩?幫手一齊勸。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

Feel so sorry for your friend

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好心酸,媽媽加油

伯爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

banbanmm 發表於 19-10-7 14:40
自己個仔,唔好趕佢出門口。佢哋信埋嗰啲唔會有事,最多判守行為,就係聽得太多人渣的誤導。

個仔有冇其他 ...

"最多判守行為"

我都覺得佢喎

你有冇幾單判重d 既等樓主share 比朋友仔睇

補充內容 (19-10-7 14:46):
都覺得係都覺得係

子爵府

邊個同佢地講告唔入?搵出黎,唔好比個人人再害人

即係叫學生運毒話無事,痴線,係一定要坐監,男童院女童院關到夠18歲過監獄

年青人真係無常識?教通識不如教常識啦

大宅

真係,乜都冇付出嘅人有咩資格去破壞?

水晶宮

2024勳章

只能話,對家洗腦能力一流
真係要多同仔女交流,佢哋聽到好多歪理、假新聞、假圖,我地都需要多充實自己,用真相揭穿他們的謊言

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

邊個話畀啲細路聽 ,最多只係守行為 ?佢哋係咪黐咗線?咁都信!冇腦真係冇腦!

水晶宮

回覆樓主:

前幾日喺魚米家食lunch, 聽到個女職員阿姐講電話,同個女講你唔好再出去,你而家嘅責任係要同我讀好啲書。一邊講一邊喊,其他職員都喺度安慰佢。

Mmiikk    發表於 19-10-7 16:27

珍珠宮

畀面勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-10-7 14:45
"最多判守行為"

除咗使唔使坐監等刑罰,是非觀念亦都好重要。隨時私了打人、甚至截查汽車查手機, 這都是極權國家或者恐怖分子才會做的行為,與公義絕對無關, 如果將自己的底線定得越來越低,不停寛恕暴徒的行為, 甚至去美化, 是把暴徒和整個社會都推向滅亡。

琥珀宮

jimliu713 發表於 19-10-7 14:35
佢講完呢番話勁喊,個仔就軟化左,話我要時間去諗,最多應承你,我唔行前排。但出去遊行我一定會。朋友話: ...

呢個阿媽好好啦,比我未發生時已同阿仔講出去支持暴徒就一直支持落去,門鎖都換埋,從此各不相干,佢可以自立就唔好返黎,that's all

首頁

尾頁

跳至