懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題!我有食Materna維他命及DHA魚油,都甩好多,好困擾,請教各位點改善!

男爵府

BabyDong2020 發表於 19-10-7 15:14
如題!我有食Materna維他命及DHA魚油,都甩好多,好困擾,請教各位點改善!
...

冇得理,唔理最好,生完先算,因為甩頭髪係荷爾蒙改變+最近轉季,會甩多左.我由bingo開始就明顯甩多左,nifty知道係仔,唔知係咪關佢事
目前19W,仲係甩多過以前,好在頭髮算厚

大宅

回覆 laisausau 的帖子

你本身頭髮厚都好d,我頭髮唔厚,重要成日見到地下有頭髮真係好灰

洋房

laisausau 發表於 19-10-7 18:40

冇得理,唔理最好,生完先算,因為甩頭髪係荷爾蒙改變+ ...

我嗰個都係仔啊!

洋房

166176 發表於 19-10-7 19:03
回覆 laisausau 的帖子

你本身頭髮厚都好d,我頭髮唔厚,重要成日見到地下有頭髮真係好灰 ...

我本身厚,但日日一把把咁甩(長髮),擔心甩到無(依家明顯細扎過以前)

大宅

BabyDong2020 發表於 19-10-7 15:14
...

我大仔5歲,依家第二胎10周,未有之前大半年已經勁甩,但諗住有,唔敢點食藥唔理住,但依家更加甩得多,已經用好多唔同防脫洗頭水,都唔見有明顯好轉,真係好驚未生已經甩晒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)產檢問過醫生,但佢都話無咩幫到我,叫儘量剪短d唔好留咁長(emoji)(emoji)

男爵府

BabyDong2020 發表於 19-10-7 22:19
我本身厚,但日日一把把咁甩(長髮),擔心甩到無(依家明顯細扎過以前)
...

我唔理費時越緊張越甩,反正每日扎起馬尾,因為怕熱&方便返工,湊女,飲食夠營養就ok,一定一定要早d訓.

洋房

laisausau 發表於 19-10-7 23:45
我唔理費時越緊張越甩,反正每日扎起馬尾,因為怕熱&方便返工,湊女,飲食夠營養就ok,一定一定要早d訓.
...

我係夜瞓嘅,咁我早瞓翻睇下有無好d. Thanks.

複式洋房

...

我都係4個月開始甩,甩到我都驚,換洗頭水,飲鈣飲鎂飲黑芝麻黑豆水都無用,但到左7個月左右就突然自己停左甩,依家就生都無乜甩。所以我都唔知咩原因

別墅

甩頭髮係正常 最緊要留意下有冇新毛毛生出黎
初時會甩得勁啲 中期會好啲
之後可以食啲芝麻糊補下

複式洋房

...

你要補充多D植物性蛋白質,你而家頭髮幾長呀?甩頭髮係唔夠蛋白質都預兆呀。多多補充

複式洋房

我平時都有甩頭髮,依家同平時差不多,但白頭髮多左

洋房

緣圓 發表於 19-10-8 13:28
我都係4個月開始甩,甩到我都驚,換洗頭水,飲鈣飲鎂飲黑芝麻黑豆水都無用,但到左7個月左右就突然自己停 ...

咁我唯有等

洋房

bb世界 發表於 19-10-8 18:22
甩頭髮係正常 最緊要留意下有冇新毛毛生出黎
初時會甩得勁啲 中期會好啲
之後可以食啲芝麻糊補下

我唔知有無毛毛生出來,因為嚴重嘅係呢兩三星期,呢幾日開始咗食芝麻醬了,但又不能多食

洋房

saisaimi 發表於 19-10-8 20:59
你要補充多D植物性蛋白質,你而家頭髮幾長呀?甩頭髮係唔夠蛋白質都預兆呀。多多補充
...

我日日食蛋菜肉魚同鮮奶,就係少食豆類,咁我食翻多少少睇下有無好d. Thanks

別墅

...

我一過左3個月之後就即將d頭髮剪短晒,平時早睡早起,放假一定午睡,到依家甩頭髮仲少過以前成家人都話剪左好好,特別係我老公有潔癖
剪短對我來講真係好好,以前沖完涼就攰到就訓著(頭髮長),跟本吹頭髮都係痛苦第二日訓醒,我梳兩野就得,成個人好乾爽舒服,全日面油都減少晒。(我以前聽中醫講朝早唔好洗頭,後期我慢慢習慣左頭髮真係好左好多)。
我諗住2月生B前再剪到耳朵一半的長度,雖然外觀上可能差d,但對坐月來講會有好多好處,至少唔洗頭用布擦兩野再吹乾就好舒服,我相信坐月係女人第二重生。加油

洋房

RainniePoon_FB 發表於 19-10-9 08:09
我一過左3個月之後就即將d頭髮剪短晒,平時早睡早起,放假一定午睡,到依家甩頭髮仲少過以前:f ...

我都打算剪短易打理

別墅

唔好成日掂啲頭髮,我都有食materna and Dha,係比較幫助到補充營養架

別墅

回覆 BabyDong2020 的帖子

我第一胎經驗, 去到5個月左右就會停咗唔甩頭髮, 直到生完第4,5個月開始勁甩, 甩到有病咁, 真係薄哂

男爵府

記得補充多啲維他命,一路食住,生左都繼續食

首頁

尾頁

跳至