論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

菲姐姐話菲律賓總統已經簽署手令,如果香港騷亂持續,他將考慮撤走所有菲傭。

翡翠宮

靠嚇
玩具萬歲!

水晶宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

菲律賓徹走所有在港菲傭, 即係幚菲傭賠一個月代通知金比香港僱主, 及香港僱主不用給菲傭回鄉機票?!

複式洋房

2019新春慶豚圓

PonyMom 發表於 19-10-7 16:04
菲姐姐話菲律賓總統已經簽署手令,如果香港騷亂持續,他將考慮撤走所有菲傭。 ...

唔怪得我個姐姐三個幾月都仲未批到來

伯爵府

菲姐姐話菲律賓總統已經簽署手令,如果香港騷亂持續,他將考慮撤走所有菲傭。 ...

果個總統講嘢和做野都係估佢唔到

別墅

ConnieZhang 發表於 19-10-7 20:25
唔怪得我個姐姐三個幾月都仲未批到來

我個話黎又唔黎,agent話佢可能覺得香港唔安全,星期日休息日都無地方可以去

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 ConnieZhang 的帖子

吓,點會呀,我7月底申請,姐姐10月4日即係早幾日已經到左香港,宜家在我家工作中,我仲可以趁舊姐姐未走,幫我教新姐姐3個星期,又可以俾囡囡適應下

珍珠宮

回覆樓主:

姐姐唔黎港,佢果邊少左好多收入,我唔信

男爵府

回覆 PonyMom 的帖子

如果係, 麻煩比返一個月通知金我.. 我唔留佢....

大宅

CCHINGC 發表於 19-10-8 09:05

吓,點會呀,我7月底申請,姐姐10月4日即係早幾日已經到左香港,宜家在我家工作 ...

我5月中申請,而家都仲未批到(emoji)

大宅

2019新春慶豚圓

回覆 sandycoocoo 的帖子

會唔會係agent問題?

大宅

以今年3月數字, 香港有21.4萬菲傭.
HK$4.5K x 214K = HK$963M
國民每月收入少左九億六千萬, 當中有唔少用黎供緊樓起緊屋怕要斷供了
比僱主的代通知金亦係呢個數目.國家代資,還是叫菲傭自己出?
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

複式洋房

2019勳章

冇可能 佢地國家收入主要靠班女人出去做工人 撤走佢地即斷自己米路

男爵府

2019新春慶豚圓

sandycoocoo 發表於 19-10-9 22:20

應該係agent問題。我同朋友都係6月申請姐姐都黎左個幾月。一係agent申請時有甩漏,一係個姐姐根本黎唔到/唔會黎

洋房

唔好嚇我,我簽左2星期,希望可以12來到的

別墅

咁益我地?使唔使俾回程機票先?

大宅

莫失莫忘 發表於 19-10-10 16:21
應該係agent問題。我同朋友都係6月申請姐姐都黎左個幾月。一係agent申請時有甩漏,一係個姐姐根本黎唔到/ ...

如果係agent問題我可以點做?佢堅持話係馬尼拉delay唔係佢錯,agent fee又俾哂,我而家好沮喪

男爵府

回覆樓主:

呢樣嘢聽咗10 年啦。

複式洋房

2019新春慶豚圓

CCHINGC 發表於 19-10-8 09:05

吓,點會呀,我7月底申請,姐姐10月4日即係早幾日已經到左香港,宜家在我家工作 ...

唔知我個姐姐係咪有咩問題,宜家三個幾月仲未有消息。

複式洋房

2019新春慶豚圓

吓,你仲早過我,我六月尾申請,宜家仲沒批。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊