想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Yes_Mom 發表於 19-11-3 14:56
回覆 Kelly-Mei 的帖子

我另外自已去左林口長庚睇。。佢仲有個不孕症驗血套裝,抽左17筒血,再詳細驗,一 ...

我準備睇愛群翁醫師,未知幾錢,但他講過要先降低免疫指数,先可以植入,我係香港做過2次IVF,都唔着床,就怀疑自己有問题

複式洋房

Miffywsc 發表於 19-10-21 18:28
我岩岩返左翁到回診
我既免疫藥無變
只係要下次植入前打ivig

我都係準備回診翁,睇下他點醫我

大宅

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18467853

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22420361

我failed的項目同你好接近,你可以睇下

大宅

sweetsnow 發表於 19-10-20 23:15
請問ANA 超標 會點樣影響懷孕呢?

通常免疫問題會身體排斥胚胎,影響供血

大宅

ladykakaka 發表於 19-10-12 22:30
你好,請問咩係ivig呢?

IVIG全名為靜脈注射免疫球蛋白(Intravenous immunoglobulin),一般簡稱為「免疫球蛋白」,免疫球蛋白主要用於治療免疫相關的疾病,如先天或後天性免疫球蛋白低下症、免疫血小板缺乏性紫斑症、川崎病等。免疫球蛋白治療機轉不明,目前公認之作用機轉包括:可中和病態性的自體抗體、作用於巨噬細胞Fc receptor上,阻斷自體抗體跟巨噬細胞結合,減少巨噬細胞的毒性作用、抑制發炎物質釋放。

大宅

iriskk1 發表於 19-10-21 23:47
唔好意思。。。我想問下大家係有咩徵狀或者點解會覺得自己免疫有問題而去抽血驗嘅??謝謝 ...

ivf 不成功時,會去驗血找出原因

大宅

Miffywsc 發表於 19-10-7 19:58
我今年30歲
之前試過一次化學
跟住試咗一年都冇BB

我都多次唔著床。去聯合驗血發現了抗麟脂抗體。都覺得好唔開心。因為ivf 本身而家超高齡機會較低,還要有多一個免疫抗體的障礙 :(

複式洋房

minihys 發表於 19-10-8 12:04

我岩岩33歲,試佐4年,化學佐兩次,岩岩8月放佐2粒day5失敗 ...

我有免疫問題,TNF偏高,做佐5粒PGS,3粒PASS,翁講grade非常好,9月6日放佐一粒,失敗。10月18日放兩粒,放之前吊10支IVIG,23號驗到HCG已經有98,24號又吊IVIG 10瓶,25號返香港,31號係孫醫生度驗HCG已經去到1136,翁話懷孕指數非常好,叫我一個星期內打IVIG,但是今天突然流血,流佐好多好多血,已經小產。

我大意佐,應該隔一日就抽血跟蹤HCG同P4,我唔知仲可以做D咩⋯⋯我就來奔潰。

複式洋房

nss711 發表於 19-11-1 12:15
回覆 yingyingcyy 的帖子

我依家都係SZ睇緊免疫科保胎, 全年無休, 放假時上去

你好!請問你係SZ邊家醫院保胎?多謝你

大宅

回覆 CometoMum 的帖子

深圳中x 泌尿, 呢度好多jm 上去做ivf

複式洋房

nss711 發表於 19-11-7 19:36

深圳中x 泌尿, 呢度好多jm 上去做ivf

多謝你嘅回覆,我打算去諮詢下,有無話要專登搵邊個醫生?

大宅

免疫科好似有3位醫師...但要睇當值...你都可以要求排邊位的 (如果當時有當值)

複式洋房

Miffywsc 發表於 19-10-8 08:17
仲有6粒 不過grading 都麻麻
無做pgs 呀
我都想知如果我有免疫問題,其實做左pgs 既話係咪都唔會增加著床 ...

我有免疫問題,植入兩次,兩次都係植入grade好好嘅PGS胚胎,第一次淺著床失敗,第二次HCG翻倍非常好,但係到佐第5周3日突然大出血小產。好痛心

別墅

CometoMum 發表於 19-11-9 08:21
我有免疫問題,植入兩次,兩次都係植入grade好好嘅PGS胚胎,第一次淺著床失敗,第二次HCG翻倍非常好,但係 ...

醫生有無話點解?
唔好唔開心..收拾心情再接再厲

複式洋房

Miffywsc 發表於 19-11-9 11:37
醫生有無話點解?
唔好唔開心..收拾心情再接再厲

翁话依然係免疫系統嘅問題,可能我早兩日返回吊IVIG就無事。

別墅

CometoMum 發表於 19-11-9 13:50
翁话依然係免疫系統嘅問題,可能我早兩日返回吊IVIG就無事。

佢本身叫你去孫醫生到吊ivig? 但其實你已經植入後都有吊,翁有無話你免疫邊個item fail 令你要吊得咁密?

唔好咁自責,希望快d找到好d既方案令下次痴實!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至