1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

來來去去都係識講ba da 講過幾次ma真係幾次而已 教極佢講mama佢都唔識 真係唔知應該點 求各位賜教

男爵府

Bbmkl 發表於 19-10-7 21:09
來來去去都係識講ba da 講過幾次ma真係幾次而已 教極佢講mama佢都唔識 真係唔知應該點 求各位賜教:pi ...

不厭其煩每日重複同佢講嘅,由簡單既野開始教起,媽媽/爸爸/奶奶/餅餅/飯飯,佢嘗試發音都可以讚下佢,每日同佢睇多d圖書
我個仔16個半月先正式叫媽媽同奶奶,之後愈來愈多單字,唔洗擔心
平時唔好太就佢,比零食前教佢肯餅餅,要教好幾日,飲奶前教佢講奶奶,開頭可能會唔肯開聲講發脾氣喊,慢慢試啦

大宅

多D同佢睇圖書,唔駛多,可以睇來睇去都係果幾本,大公仔,最好有D日常生活嘅野,講嘅時候誇張D,等佢記住。唔好怕煩怕悶,要不停重複。如果太擔心,可以同健康院姑娘講,安排做評估

珍珠宮

我以為正常,我小朋友15個月淨係識講爸爸媽媽

大宅

我仔13個月多D,都吾算識講野哦,就成日爹爹爹,打打打甘講,發了好多BB音,媽媽吾識講,但平時一D指令都識聼同做到,所以我吾擔心講野哦,13,14個月好細咋

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-10-7 21:33
不厭其煩每日重複同佢講嘅,由簡單既野開始教起,媽媽/爸爸/奶奶/餅餅/飯飯,佢嘗試發音都可以讚下佢,每 ...

多謝你的建議 因為我已經日日教佢媽媽 但佢都係唔講 教到我都有啲灰心

複式洋房

mamiemily 發表於 19-10-8 09:25
多D同佢睇圖書,唔駛多,可以睇來睇去都係果幾本,大公仔,最好有D日常生活嘅野,講嘅時候誇張D,等佢記住 ...

我仔唔睇書 就用來食或者撕

複式洋房

irismomopig 發表於 19-10-8 14:38
我仔13個月多D,都吾算識講野哦,就成日爹爹爹,打打打甘講,發了好多BB音,媽媽吾識講,但平時一D指令都識 ...

我仔都識5個指令 叫佢做唔係次次都成功 但我做佢都會照做

複式洋房

mcs74 發表於 19-10-8 12:53
我以為正常,我小朋友15個月淨係識講爸爸媽媽

我都唔知正唔正常 我見我同日bb已經識講好多 好大對比

伯爵府

我囝快15個月, 只係識講 wow wow, 喵喵. 不懂什麼是爸爸媽媽.

聽指令識拜拜.
以前細個見我舉手拉筋, 姐姐教佢 "做運動", 佢就會識舉手. 依家大大下又唔會聽此指令. 佢座係度, 叫佢"聞嗅腳", 叫五次有一次會將腳放入口

大宅

來來去去都係識講ba da 講過幾次ma真係幾次而已 教極佢講mama佢都唔識 真係唔知應該點 求各位賜教:pi ...

14個月講到baba已經吾錯,mama糸難發音d, 慢慢黎bb仲好細!bb發展神速,不用太擔心!

複式洋房

我個女就18個月 教佢簡單既都同你講,佢自己玩就會講好多bb話(我覺得好得意) 因為唔知佢講乜,哈哈
你個b仲細 慢慢嚟 俾d時間佢 ,個個bb發展都唔同,千祈唔好去比較 辛苦係自己 我個女全家既人物 都識講,其實可以話(下,識呢d炸) 但我心態就覺得 算唔錯 慢慢教 小朋友需要時間學習 所以你都唔洗灰心 仲有時間,機會!

複式洋房

1882 發表於 19-10-10 11:47
14個月講到baba已經吾錯,mama糸難發音d, 慢慢黎bb仲好細!bb發展神速,不用太擔心!
...

同意你所講 有d發音 佢地未識 慢慢嚟 只要佢聽得明你講乜 再大d 你講乜佢又會跟住講 唔係俾壓力自己 俾多啲時間佢

大宅

唔需要擔心,我個女21個月先開始講大人話,一個月未夠已經識講勁多字,而家講埋句子,特然間開竅!識駁嘴妳仲驚

男爵府

回覆 Bbmkl 的帖子

唔駛急. 我女當年15個月都未識講. 到識講就唔停嘴.

同BB用短句, 多啲講有意義的完整句, 少講單字. 有時問吓佢問題, 自問自答都得.

一歲的BB, 已經明白你大部份的說話, 係講唔出.

多啲鼓勵佢講出自己想你做的事, 問佢"你係咪想食奶?" 講"我要良奶"啦, 之類, (佢好可能只講"奶"字), 有助鼓勵表達.

首頁

尾頁

跳至