時政擂台

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

同埋我都停左facebook了,唔想睇到太多歪理,都係bk啱睇d

大宅

babyhoi 發表於 19-10-8 08:34
而家除左bk,
冇一處容納到我表態,
多謝大家聽我呻

雖然我身邊朋友親人都係藍,但日日見到地鐵、商埸被破壞,市民和警察被打,我都情緒不安。所以我都成日上BK, 因為真係好治愈,大家會互相鼓勵!你都加油!

水晶宮

回覆樓主:

琴日我個女朋友谷都開片

我真係唔想大家為咗呢啲野傷感情

我勸就勸咗,希望過2日就冇野

大家好朋友為咗呢啲野反面,真係唔藉得

男爵府

金皇冠留俾自己囡囡做嫁妝,另打條手鍊俾佢算數

珍珠宮

你阿妹唔啱,你可以繼續FB 發聲,但唔好針對家人嘅言論,而唔需要回佢地嘅政治post。
至於俾like , 我以前都係俾一般朋友post like ,但依家深黃朋友我都唔想俾like 佢地嘅非政治post , 人之常情,我本身未出過post 講政治,但回過幾個publicitan post 表達我反暴徒立場,我都覺我親友少like 咗我其他post , 唔知係因為大家呢刻只集中嘅政治post 定係心裏已unfriend 我

男爵府

你的生活願意似大陸人嗎?當你BB係香港飲左毒奶粉,你出來控訴,警察用尋釁滋事罪拉你;當你小朋友比同學打、bully,你想為小朋友出頭,但校長話打你小朋友個爸爸係李剛,冇得追究,你想香港會係咁,除非你結婚後唔生小朋友囉,否則你就明你家人不想要這樣的香港。完。

禁止訪問

侯爵府

我好想反擊,
出返個post暗串返我妹,
點解黃人鬧人就可以大大聲,

比著我,我會收起d金,或買過d平啲嘅金,再求其封反一千人情就算。人呢,既然佢都吾在乎你嘅感受,你又何苦要在乎佢嘅感受呢?求其做場戲交差就算。金皇冠就留反比個女啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

babyhoi 發表於 19-10-8 08:33
我知我父母、呀妹一向都黃,
六七月時遊行佢地都有去,
我只有叫佢地小心熱、帶傘帶扇咁,

至少你有老公支持丫! 我同隻黃人已嗌過幾次交! 上次喊晒先叫收斂左! 之前好似警察殺左佢老豆咁款! 低鬼能
放下自在

侯爵府

我好想反擊,
出返個post暗串返我妹,
點解黃人鬧人就可以大大聲,

樓主,我記得你個皇冠,你一定好錫妹妹,明白你嘅失望同傷心。

既然佢係你妹妹,你又咁錫佢,咪忍佢一次,如果係自己珍惜嘅人,我就當佢哋依段時間病咗,病情總會好轉,暫時忍一忍。

當然,唔太重要嘅人我支持你爆佢,我都unfriend咗 D人,人生苦短,唔需要keep咁多無謂朋友,情願享受自己一個人嘅清靜。

開心番啦!事情總會過去

子爵府

仲有好多籃人,吾好放棄,暴徒會有報應架

珍珠宮

你要想方法處理好自己情绪,如果唔是,在婚禮,你好難面對他們。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大家咁話
一切盡在不言中
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

wahwaip20 發表於 19-10-8 09:22
大陸係改善緊
香港係倒退緊

講得好!

都知道中國係仲有需要進步和改善的空間,但都睇到努力去改進。

反觀香港本身已擁有的優勢和特質,幾十年努力建立,三幾個月完全破壞了。

男爵府

回覆樓主:

如果熟人家人會講道理,case by case
吾系黃吾代表系藍
警察錯一樣會講,但現家明顯系暴徒錯
黃絲上腦完全不理智
D商場收就講有防暴
我講,無示威者點有防暴出現,吾好將先後順序調轉,d商場大廈商店系怕你地黃絲黑衣人
講就講左,佢地吾明我都無計
樓主如果系親人不怕,快d叫醒佢地
再甘毒播下去,香港好快比黃媒黑衣人顛倒是非害死

子爵府

2024年龍年勳章

遲早佢地都會意識到佢地自己嘅問題,政治同權力鬥爭係講不清道不明,民主管治同民主集中制管治利弊對比,因人而異,因時而異~好壞亦要放入歷史長河拉到更長時間去判斷~~
但無論任何體制,法治係依歸,冇咗標準冇咗法律規章,就會亂成一團,無法則無天,進入社會黑暗。所以,拋開任何政見,捍衛法治反對暴力破壞係絕對正確,唔需動搖。無論你初衷講得幾偉大,但建立在破壞其它人利益上,都一定係唔啱嘅。

公爵府

babyhoi 發表於 19-10-8 08:42
佢地會覺得犠牲小我好偉大,
所有野都係警察臥底做既

你講起啱。深黃人士覺得:
1)其實香港嘅情況唔算嚴重
2)那些乜乜禁幪面法,係正苦專登設出來的局引佢地踩落去
3)內地傳媒播俾內地人睇嘅香港新聞,跨張失實,(但我心諗,今時今日好多內地人識得從不同渠道得到香港嘅資訊,偏遠地區例外啦)
所以,對住深黃人士,不用多講。
你去完你妹婚禮後,無謂與她們多來往,無謂又令自己傷心。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

2024年龍年勳章

blackbean 發表於 19-10-8 08:53
我都明 雖然爸爸媽媽都系藍
但身邊同事朋友男朋友都系黃
好多時同事討論 我都系度㩒電話

C6係黃,我叫佢唔好講政治,之前都罵過佢
朋友係黃就一律絕哂交,䎵與為伍。

大宅

cca929 發表於 19-10-8 09:21
你的生活願意似大陸人嗎?當你BB係香港飲左毒奶粉,你出來控訴,警察用尋釁滋事罪拉你;當你小朋友比同學打 ...

毒奶粉發生喺2008年,我爸是李剛發生喺2010年,而家係2019年喇,醒下啦,唔好再摷番啲舊聞去支持今日嘅暴力行為喇。

如果你哋真心愛香港,愛民主,可唔可以容納下其他聲音? 真正嘅民主係會互相包容同尊重,而唔係得單一聲音呀!

MMM1108    發表於 19-10-19 23:40
蛋糕吖    發表於 19-10-8 23:42

子爵府

樓主,明白你的心痛。

黃金冠留比囡囡,再隨意買d金器比妹。坦白,到左今時今日,破壞左既關係其實已經冇辦法修補,但作高家姐,好好做埋婚禮呢場戲,過後分分鐘不相往來,是福是禍、各下自理。

你送份大禮比佢,不見得佢會感激,佢會繼續攻擊你的立場。簡單來說,送份大禮真係貼錢買難受。大家不如表面功夫做好,嘻嘻哈哈過左大喜日子,拜拜。

樓主,我同樣比親戚惡言相向,只有自己家庭丶父母丶6299立場一致,我終於明白,有老公同心同行便可,所謂親戚,合則來不合則去,不要被所謂血緣綁死自己。

Life must go on!記住你並不孤單。還有好多人,像人你像我一同努力中。

首頁
12345...15

尾頁

跳至