時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

平平常常 發表於 19-10-8 11:41
廣播語言非粵非英,聽起來像是泰語之類的外語,發生地點應該是外國。

講清楚啲先,地點應該係香港嚟嘅,地鐵站,講嘅都係廣東話,不過係消防電台同個消防員嘅對話嚟,聽到佢講‘消防出車細搶’,可能因為口罩,面具影響發聲,覺得唔似廣東話

拍片嘅,應該係一個新加坡嘅遊客/記者,應該唔係消防,如果係,掛住拍片都唔幫手,一定畀人鬧死

Friday    發表於 19-10-8 14:49

大宅

2020勳章

回覆樓主:

消防員由服務以來保護香港既事深得敬佩,近幾月,消防員態度各樣,己經令我,失望改變,或者其他市民對警察觀感唔同哂,又係咁原因,明明睇一樣野係為市民做,都覺好假或應該),或者真要一個長時間,或天災,佢先得到市民信任,

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果得一個, 消防真係要清黑消

Farfetchhyt    發表於 19-10-8 13:48
Farfetchhyt    發表於 19-10-8 13:48

侯爵府

2020勳章

Small_Panda 發表於 19-10-8 11:47
講清楚啲先,地點應該係香港嚟嘅,地鐵站,講嘅都係廣東話,不過係消防電台同個消防員嘅對話嚟,聽到佢講 ...

我再認真聽一次,你是對的!

我一開始以為那是地鐵公司在站內的廣播,語調很奇怪,所以以為是外國地鐵站的廣播。原來這是消防員跟校方電台的對話,我從來沒有聽過這類通訊對話。

我誠心向這位富有使命感的香港消防員致敬!感謝你在香港最需要你的時候,挺身而出,奮不顧身去滅火。你是真英雄!

男爵府

2020勳章

感動。。。
但得佢一個人?

侯爵府

2020勳章

「拍片嘅,應該係一個新加坡嘅遊客/記者,應該唔係消防,如果係,掛住拍片都唔幫手,一定畀人鬧死」

那是你的個人猜測而已。

這個拍攝的人,如果是一個普通外國遊客,那就非常罕有!起火地點連其他消防員都進不來,火光熊熊,濃煙滾滾,任何一個旁觀者,沒有專業防煙工具的話,分分鐘因吸入過量濃煙而昏迷!這是一場暴動,保險不賠,正常人不會繼續逗留旁觀,會盡快遠離危險之地。如果拍攝的人是一位記者,那麼這段影片比較大機會在他任職的媒體公開播放出來。會有記者旁白:例如 BBC news reporting 之類。

所以,整個完整情節,有待觀察。

侯爵府

2020勳章

還有就是,樓主指示的那位所謂的「星加坡人」,大概就是張貼此段視頻在YouTube那個帳戶名稱吧。視頻說明文字那裡並沒有說張貼者就是拍攝者。

YouTube 帳戶名稱是可以自由取用的,而且此帳戶同時張貼了不少版本的「曱甴國歌」。

一位頻臨絕種的勇敢消防員孤身救火事蹟,是在什麼情況下拍攝出來的呢?!為什麼就只有一位消防員可以進去地鐵站,其他消防員都進不來呢?他們都被禁錮了嗎?很多疑問。

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

俾我講中暴徒會升級燒地鐵站

大宅

2020勳章

平平常常 發表於 19-10-8 12:29
「拍片嘅,應該係一個新加坡嘅遊客/記者,應該唔係消防,如果係,掛住拍片都唔幫手,一定畀人鬧死」

我又係咁諗,咁大火正常消防員即時叫"遊客或拍攝者"離開現場,同埋咁大火冇可能得一個消防去救火,真係其他黄晒唔郁只願救公仔?

複式洋房

回覆樓主:

我諗佢都係不恥D黃同事
做返佢份內應該做嘅嘢

Friday    發表於 19-10-8 14:50

大宅

平平常常 發表於 19-10-8 12:42
還有就是,樓主指示的那位所謂的「星加坡人」,大概就是張貼此段視頻在YouTube那個帳戶名稱吧。視頻說明文 ...

咁係咪要send 俾消防調查一下, 為何只有一名消防救火?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

子爵府

2020勳章

我聽到對話有提在觀塘, 相信是有真心愛香港的消防員,
大家要給他們支持 ! ~~

Friday    發表於 19-10-8 14:51

大宅

其實係有人有心分化消防同警隊,我覺得消防一定有鬼,但並唔係大部分,有人故意用一d黃絲消防做嘅嘢去抹黑整個消防

男爵府

2020勳章

平平常常 發表於 19-10-8 12:42
還有就是,樓主指示的那位所謂的「星加坡人」,大概就是張貼此段視頻在YouTube那個帳戶名稱吧。視頻說明文 ...

同意,唔係話唔信消防會救火,只係呢條片令人好多疑問

大宅

2020勳章

應該係香港,張poster係陳奕迅演唱會,我估可能係地鐵職員拍嘅,點解得一個人就唔知喇,可能其他人冇入鏡啫,不過呢個消防動作勤快,觀感實在係好過之前嗰啲多多聲。

大宅

2020勳章

正直消防員加油

侯爵府

2020勳章

Suki_zuky 發表於 19-10-8 22:12
同意,唔係話唔信消防會救火,只係呢條片令人好多疑問

我現在想通了。拍攝這條視頻的人,目的現在已經達到了!你看看我們在這個貼的回應,都是不信任消防員。其實情況有點像CIA用片面資訊來分化不同人對警察的看法一樣。因為我們的注意力都集中在支持警察,所以很容易就會接收了一些以為是自己陣營的加料信息,其實裡面有分化作用。

大家可以看看我今天在另外一個貼的留言。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22846175

侯爵府

2020勳章

Augflower 發表於 19-10-8 13:20
咁係咪要send 俾消防調查一下, 為何只有一名消防救火?

我們更應該寫信去消防處表揚這位消防員的英勇表現啊!我們應該用正面的行動去鼓勵做得好的消防員,讓他們得到應有的掌聲。

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁都信有盡責既消防既,但最近幾次消防既表現真係令消防面目無光,而消防如果再唔整治害群之馬就真係辜負左市民一向對佢地既支持

首頁

尾頁

跳至