想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

meibo1314 發表於 19-10-8 12:12
自已今年33歲 唔算後生 結左婚一年 我地兩個都好想好想要小朋友 所以結完婚就一直都又努力去試 但一直都唔 ...

一年好短時間,你有無check ovulation?

大宅

去見生育科醫生唔代表一定要做人工受孕嘅。
可能你或者你先生係生理上有啲問題,無法成孕,只係之前未check,你哋係唔知道。

女方check咗性激素, amh數值,會否係卵巢功能問題,或者荷爾蒙影響排卵,
結構上check吓輸卵管有冇閉塞積水、子宮有冇肌瘤,腺瘤影響受精卵著床 etc

男方簡單d,去check吓精子,睇數量,形態,活躍度,是旦一方面肥佬都會影響受孕。

再複雜少少睇吓女方會唔會有免疫嘅問題,
自身免疫系統攻擊會受精卵,因而唔能夠著床。

不育成因有好多,要搵出原因先可對症下藥,
唔使下下諗到即時做人工。

男爵府

自已今年33歲 唔算後生 結左婚一年 我地兩個都好想好想要小朋友 所以結完婚就一直都又努力去試 但一直都唔 ...

如果已經試咗一年都唔得,非常建議你攞封轉介信去排政府不育科先,中間再用自己方法慢慢試

因為排政府都至少要排一兩年嘅時間,如果未排到就有咗咁就皆大歡喜,但如果排到時都仲未有就認真去面對,因為好多人都對人工受孕好抗拒,覺得未要去到呢一步,自己又試睇中醫,又試做運動,食supplement 咁,好容易拖下拖下又一年,去到真係高齡時先想做人工受孕,但到時年紀大成功機會低啲,同埋到時先排政府又排得耐,私家又好貴,咁就好難攪喇

我自己都係33歲時入紙排,排到35歲做ivf,成功生咗個BB

別墅

回覆 meibo1314 的帖子

你試下了解IUI,其實都唔算好人工

大宅

樓上有位jm 好詳細地講咗可以檢查d咩,對症下藥。

另外,既然好想生,何必介懷人工或自然受孕。。。即使人工方式~都好需要緣份眷顧。

禁止訪問

男爵府

做左生育檢查先。唔做生育檢查就試其實等於考試唔知考試範圍就溫書。了解吓咩係人工受孕先,唔好咁封建抗拒左先。再諗遠啲,唔通你而家出街見到個個B 你都會諗吓佢係人工受孕出黎定自然受孕咩,BB 就係BB,有左既時候你唔會對佢既愛減少。

大宅

自然生梗係好,但拖得耐,真係人工都未必生到。仲之生到就得,邊洗理人工定自然。係要洗d 錢囉。以前我唔識咁諗,而家有機會終生抱憾

別墅

建議入紙排左政府人工受孕先,印象中政府做人工受孕有年齡限制,可能同成功受孕率有關,如果排得來過左年齡驚你錯過。同埋真係年齡愈早懷孕對你對BB都好,唔洗甘辛苦。我同你同年,今年我努力左幾個月就中左,真心陀得好辛苦,但我之前用左2年時間調整自己,包括飲食、作息習慣、轉工及運動。懷孕前我食左一個月中藥調理,應該有幫助 (諗住食多個月醫師講我再懷孕就舒服好多)一樣知道自己年紀唔細,果陣就諗一年努力不成會另求他法(人工),因為好普遍,加油啊或許你可以再努力半年試下,只不過愈緊張我覺得愈難受孕,醫生成日講通常放鬆左順其自然,BB就來了。

大宅

RainniePoon_FB 發表於 19-10-8 21:43
建議入紙排左政府人工受孕先,印象中政府做人工受孕有年齡限制,可能同成功受孕率有關,如果排得來過左年 ...

Jm 可否pm 中醫地址資料? Thanks

大宅

先做檢查睇下咩原因才決定
可以試下監察排卵
唔得先再iui ivf
我27歲就去左做ivf了
加油 祝好孕

大宅

回覆 Sodacream 的帖子

你去左邊間做

大宅

manbill0664 發表於 19-10-8 23:21

你去左邊間做

翻左深圳中山泌尿外科醫院做
今年生左b了

大宅

可以pm ma,thanks~

子爵府

回覆 meibo1314 的帖子

其實依家人工好普遍,當然有好多人好堅持自然,但客觀事實係本身條件可能做唔到,例如男方精弱,女方有凝血,免疫問題等,咁不停試只係浪費時間,樓主同C6不如做個詳細檢查先

伯爵府

睇下醫生先(專業),睇吓精子和卵子健康/活躍程度再作打算。。。我朋友夫妻都系弱,連人工都做左两次(仲未得)……

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至