想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

RainniePoon_FB 發表於 19-10-8 21:43
建議入紙排左政府人工受孕先,印象中政府做人工受孕有年齡限制,可能同成功受孕率有關,如果排得來過左年 ...
調整都用2年睇黎我都要休養下

民房

kowingbb 發表於 19-10-9 16:34
你有無左一D孕前準備?例如調理身體個D 我又係好似你咁 但我一向身體都比較差 所以就keep住睇中醫調理 仲有 ...

我淨係有吃一D滋補野咋 其實都想去睇下中醫 唔介意可以問你係睇邊個?

別墅

回覆 meibo1314 的帖子

當年我33, 試咗一年都唔成功,都係好唔願意去睇不育科,覺得點解人哋咁容易有BB,自己就要去睇不育科。不過好彩我先生好正面,鼓勵一齊去睇。做完檢查,先生冇問題,係我卵巢衰退,所以難有BB。好彩做咗兩次iui,生咗一個,之後諗住要IVF 再生另一個(因為已經高齡),點知就自然有咗。所以真係要趁早去做檢查,快快搵到咩原因

民房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
meibo1314 發表於 19-10-9 17:29
我淨係有吃一D滋補野咋 其實都想去睇下中醫 唔介意可以問你係睇邊個?

我係睇坑口尚生X中醫既林珍妮醫師,
好好人又會成日提點我好多要注意既地方

複式洋房

super_cat 發表於 19-10-8 13:54
如果已經試咗一年都唔得,非常建議你攞封轉介信去排政府不育科先,中間再用自己方法慢慢試

因為排政府都 ...

請問你係瑪麗做嗎?

大宅

2019新春慶豚圓

GIY 發表於 19-10-10 12:37
請問你係瑪麗做嗎?

係呀

複式洋房

super_cat 發表於 19-10-10 12:38
係呀

可唔可以pm你

民房

唔好灰心啊 有好多方法可以試!
加油!

複式洋房

想問一問政府睇不育科係咪一定要有醫生証明身體上有問題, 而令到不育先收症?
如果已經係私家做晒checking 都話男女雙方無問題, 呢 d case 係咪唔收?

別墅

ALYYCC 發表於 19-10-10 16:25
想問一問政府睇不育科係咪一定要有醫生証明身體上有問題, 而令到不育先收症?
如果已經係私家做晒checking ...

係,要有醫生轉介書先可以排政府不育科。你就咁去婦科/普通科(唔肯定得唔得,你可以先打去想排果間政府問下先),話超過一年都未能懷孕,叫佢寫轉介信比你排政府。
雙方冇問題都會收症的,只要係超過一年都未能懷孕就得。
我都係原因不明,已經排緊政府了。

複式洋房

Emily1201 發表於 19-10-10 16:40

係,要有醫生轉介書先可以排政府不育科。你就咁去婦科/ ...

我朋友年頭小產, 睇左半年中醫去調理身體, 又做晒checking 話身體正常, 而家仍然努力中, 但佢已經35歲, 佢呢個case 係咪要等出年年頭先排得政府?

別墅

ALYYCC 發表於 19-10-10 16:52
我朋友年頭小產, 睇左半年中醫去調理身體, 又做晒checking 話身體正常, 而家仍然努力中, 但佢已經35歲, ...

咁尼個我又唔知,不過我見有JM 話如果嘗試過自然懷孕,政府好似唔接受排的。

複式洋房

Emily1201 發表於 19-10-10 18:43
咁尼個我又唔知,不過我見有JM 話如果嘗試過自然懷孕,政府好似唔接受排的。
...

好的。 謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊