時事熱話

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jumphigh 發表於 19-10-8 13:00
想繼續的是不是暴徒, 呢樣見仁見智。
但我認同你, 要停止動盪, 林鄭必須走出第一步釋出真正的善意
...

林鄭釋出既善意已經超出我地既想像, 點解暴徒仲得寸進尺武力同暴力都升級?

你認為仲應該釋出咩善意?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

林鄭無再推其他緊急法,已經好友善啦!

水晶宮

曱甴搞出來,佢哋未肯停咋,宜家重利用左啲學生

洋房

1773 發表於 19-10-8 12:47
真心覺得現在只有暴徒想繼續,正常人,不論藍或黃都想完,大家只要一個下台階。特首,你聽唔聽到?

...

我覺得其實示威者一定唔係最想繼續既人,我諗冇人想星期一至五上完堂翻完工星期六日明明有得抖仲要出黎日曬雨淋,要冒著比人拉比人打既危險,仲要咁堅持左四個月,唔好諗到示威者出黎好似好易咁,你戴口罩出黎行一日你就知咩事。同埋而家唯一可以解決件事既係政府,唔係示威者,解決問題既方法從來係解決製造問題既人(林鄭),而唔係指出有問題既人(示威者)。當然對於連日示威活動所造成既交通不便我都覺得係有啲麻煩,但係我地都只不過係提早少少出門口,提早少少翻屋企,咁小事都要嗌生嗌死其實好自私,希望你會明白。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

可能樓主自已都唔知篇文既重點,想大家俾d提示,可惜大家你眼望我眼,霧里看花
感恩每天, 每人, 活在當下!

珍珠宮

無人叫班暴徒出來架喎!佢地要出都吹佢地唔脹,我地假期都想出外行下、食下、玩下!而家出街見到黑衣口罩暴徒就驚喇!楂車出街都驚比佢地堵路!拎手機出來都驚比人打!如果無暴徒就唔會有警察出來拉人啦!犯法就係犯法!打人、搶劫、放火、刑事毀壞全部都應該要拉!所以警察執行職務是對的!

大宅

畀面勳章

Chyl 發表於 19-10-9 21:30
我覺得其實示威者一定唔係最想繼續既人,我諗冇人想星期一至五上完堂翻完工星期六日明明有得抖仲要出黎日 ...

暴徒有錢收哦,黃痴瘋就袋千萬,其他勇武個個都二三百萬,足夠首期渣,要full paid梗要繼續啦。

洋房

sunoil 發表於 19-10-9 23:50
暴徒有錢收哦,黃痴瘋就袋千萬,其他勇武個個都二三百萬,足夠首期渣,要full paid梗要繼續啦。
...

其實如果佢地係俾錢就肯出黎,咁中國每年俾咁多錢維穩,只要中國政府俾翻錢叫示威者唔好再出咪得,使乜仲搞咁多野,所以好明顯邏輯上已經有問題,同埋你會唔會願意為左嗰少少錢冒住坐牢的危險、比人射爆眼既危險、食無數催淚彈既危險、比人打斷手腳、甚至係死既危險出黎? 一直都想問下你地,除左嗰啲好易造假既示威者薪酬圖,仲有乜證據係證明示威者有收錢?

定係因為你本身就係一個只係有利益先會肯做野既人,所以你唔相信呢個世界會有咁傻,明知唔會有回報,明知有危險,都照出去同政府抗衡既人。希望你知道,呢個世界唔係只有錢,唔係只有利益。

複式洋房

Chyl 發表於 19-10-9 21:30
我覺得其實示威者一定唔係最想繼續既人,我諗冇人想星期一至五上完堂翻完工星期六日明明有得抖仲要出黎日 ...

如果真係單純有點點不便早少少出門口就ok ,咁冇問題..
問題係佢地宜家想拆左香港咁濟,嚴重影響香港既治安,秩序,經濟,仲有聲譽,
仲有好多人既情緒, 香港已經夠多情緒病人嫁啦...
呢d後果佢地又有冇諗過,又係咪小事...
表達訴求可以有好多方法, 或者佢地既理念真係好祟高想為香港好,但唔代表要將所有佢地做既野都合理化覺得冇問題...

做媽媽的就算幾愛兒子也好, 都唔代表要認同哂佢地所有做既野, 適當地指出佢地既錯處話佢地知咁做係唔岩,咁樣先可以教到佢做一個更好既人...做黃絲都唔代表要認同哂佢地所做既事嫁...

希望你會明白, 好多人只係想安安樂樂穩穩定定咁過, 你有你追求祟高既理念, 我有我過簡單既生活, 唔好強行拉埋其他人落水....縱然你係覺得「我都係為香港人好姐!」, 你又有冇諗過其他人係咪真係需要你地呢一種既好...
真的希望你地/佢地會明白,好多人已經很累了, 真係咁有良知的話, 放過大家, 讓一讓步吧...

洋房

c9hoyeah 發表於 19-10-10 00:11
問題係佢地宜家想拆左香港咁濟,嚴重影響香港既治安, ...

係呀佢地係錯,所以我頭先都承認佢地咁做未必係岩,但我既重點係話去到呢個時候唔應該將責任推落示威者到,如果當初612林鄭肯撤回惡法但佢地仲繼續示威破壞咁當然係示威者唔岩,而相信係咁都唔會有人支持佢地。但問題係,政府比我地見到警黑合作,警察濫暴,政府無視民意,示威者一開始既和平示威都比人射爆眼而冇任何對警察既追究,當我地知道有呢啲野,我地好難扮唔知道,繼續咁無憂無慮咁生活落去,香港翻唔到以前唔係因為示威者既破壞,係因為大家知道左原來香港唔係我地想像中咁好,黑暗面表露無遺,但我地冇辦法扮唔知道。

洋房

Chyl 發表於 19-10-10 00:29
係呀佢地係錯,所以我頭先都承認佢地咁做未必係岩,但我既重點係話去到呢個時候唔應該將責任推落示威者到 ...

而最嬲既係,本來以為林鄭有誠意同市民對話,點知對話完左,就算係扮下野又好點都好,做下野去安撫下市民,安撫下示威者有幾難?佢唔係,反而要火上加油,點解林鄭不斷挑戰市民底線挑起火頭,而你地批評既唔係林鄭,而係叫示威者唔好嬲收手。講真,我好想好想個運動快啲完,我好想夜晚仲可以同屋企人出去食下飯行下街,但我更加想以後香港有一班可以值得信任既警察,可以有一個聽民意既政府..... 希望你明白,林鄭先係罪魁禍首,佢所用既暴力比任何示威者都大都多,只不過係我地睇唔到,就係佢呢種睇唔見既政治暴力引發咁多示威者出黎。

洋房

c9hoyeah 發表於 19-10-10 00:11
問題係佢地宜家想拆左香港咁濟,嚴重影響香港既治安, ...

我好想香港回歸平靜,但我地唔可以對政治暴力視若無睹,冇人可以令示威者停止,除左林鄭!

伯爵府

你睇下琴日有班初中學生圍學校,佢哋係學邊一個呀?又賴政府冇讓步?依家暴力風氣已經漫延到中小學,有唔啱聽即刻用暴力方式解決,戴上口罩代表唔需要受法律約束,做乜都得

男爵府

開心吸收勳章

Chyl 發表於 19-10-10 00:40
而最嬲既係,本來以為林鄭有誠意同市民對話,點知對話完左,就算係扮下野又好點都好,做下野去安撫下市民 ...

林鄭撤回收例後,暴徒有冇收斂?冇,929同101嘅破壞來得更嚴峻。而且出禁蒙面話啫,又唔係唔比你示威,有guts咪堂堂正正去表達,匿埋口罩後扮正義。淨係得你班暴民嬲?我哋班正常市民都好嬲。

子爵府

liza831 發表於 19-10-10 08:36
林鄭撤回收例後,暴徒有冇收斂?冇,929同101嘅破壞來得更嚴峻。而且出禁蒙面話啫,又唔係唔比你示威,有g ...

同意,跟本佢哋目的都不是修例,而是X獨,咁又點會停呀?

複式洋房

Chyl 發表於 19-10-10 00:29
係呀佢地係錯,所以我頭先都承認佢地咁做未必係岩,但我既重點係話去到呢個時候唔應該將責任推落示威者到 ...

政府有做得唔好既地方,但政府一早都肯承認政策係完全失敗,暫緩過,停止過,有講過唔會再搞,但你地有冇同時都讓一讓冷靜少少,有冇人會覺得太好了我地做到野令政府讓步了而開心?你地冇,反而因為每個人都放大左「壽終正寢」呢四個字而大造文章仲將行動不斷升級變得更激進。
假如當初你地都肯退一步唔係咁樣追住上要打到人地落谷底先安樂,又或者轉返用d冇咁激進既方法既話件事就唔會搞到宜家咁,亦唔會有咁多人受傷。然後你地可能會話唔用激進方法冇用嫁!你點可以肯定冇用?你地堅持左幾耐?點解未見有用就要認為暴力先解決到問題?
年輕人夠熱血,用得正確係真係可以令社會進步。但如果熱血到只係一味向前衝唔識收既,只會令自己同更多人受傷。我見到d人係網上不斷叫年輕人加油,其實呢句係最自私,真正為佢地好就應該教佢地點做人,「退一步海闊天空」呢句係人都識,但點解冇人會同班年輕人講反而叫佢地一直衝?佢地咁有正義感我明,我感激佢地既心,但有時方法錯左就係錯左,要勇於承認責任而唔係不斷推責任去別人到。
仲有,每個人都有黑暗面,我有你有警察有示威者都會有,你地都必須願意接受佢地所做既野唔係完全單純為香港好呢個事實。面對不同既聲音就用暴力解決,好多都只係普通手無寸鐵既市民。示威者比人打會叫痛,會喊,咁比示威者打同圍毆戈班人呢?唔識痛?冇呀媽生既?「己所不欲,勿斯於人」,你唔想比人打咁點解要打人,呢句野又係係人都識,點解你地咁有良知但冇人會話當面話班示威者?點解fb既留言都係打得好,打得唔夠同抵死呢d既說話?咁樣叫人點承認點認同你地係有良知?
就係你地不斷不斷既縱容導致佢地以為自己做乜都岩做乜都正義,唔識收令愈黎愈多人受傷。
你說警察暴力你說警察黑暗,但你地都只是五十步笑百步。件事搞到咁,唔好再將責任推哂去政府到了。真係咁想香港好,就做好自己先再去改變香港...

唔想再爭論啦,各持己見,沒有意思,沒有結果..一樣既係,希望香港早日回復和平。

水晶宮

俾人強姦完。仲要釋出誠意。原諒個強姦犯。俾個落臺階佢。如果唔係。不能停止強姦。乜世界。

洋房

liza831 發表於 19-10-10 08:36
林鄭撤回收例後,暴徒有冇收斂?冇,929同101嘅破壞來得更嚴峻。而且出禁蒙面話啫,又唔係唔比你示威,有g ...

首先,你知唔知道林鄭並冇完全撤回收例,佢只係話動議撤回,即係話撤回條例好大機會喺立法會再次被駁回;其次,林鄭明顯錯過最佳撤回條例既時機,過左三個月,犧牲咁多人命,先換黎動議撤回一條根本唔應該存在既條例你覺得合唔合理? 第三,你睇林鄭同市民對話就知道,市民而家最關注既係獨立調查委員會,佢唔單止可以還警察一個清白,更加可以調查示威者有冇收錢,教科書有冇洗腦,甚至連政府既決策有冇問題都可以查,既然問心無愧,咁咪即管去查,但好明顯政府根本唔敢查! 呢個訴求根據全港民意調查有七成幾港人都同意,亦係最能抒緩而家困局既方法,但林鄭冇做!

大宅

畀面勳章

Chyl 發表於 19-10-10 00:05
其實如果佢地係俾錢就肯出黎,咁中國每年俾咁多錢維穩,只要中國政府俾翻錢叫示威者唔好再出咪得,使乜仲 ...

我相信絕對有人系無條件去咗一樣嘢。嗰啲人有嘅係一個愛國心。我諗呢樣嘢黃絲係唔會有嘅,所以冇同你哋討論嘅空間。
我都相信有啲係傻仔,冇錢俾人慫恿,俾人利用去沖去打搶燒砸。你話冇人會為咗錢去破壞香港。流言嘅嘢未必空穴來風。一開始你哋嘅,口號好偉大,為咗我哋嘅下一代,而家唔企出來你嘅下一代就會冇自由。而家唔好講我哋下一代,呢一代我哋完全已經無自由了。

珍珠宮

1773 發表於 19-10-8 12:47
真心覺得現在只有暴徒想繼續,正常人,不論藍或黃都想完,大家只要一個下台階。特首,你聽唔聽到?

...
請問可點讓步?又點為之落台階

首頁

尾頁

跳至