夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 mingmama 的帖子

是, 反而奶奶好D, 老公而家比唔到家用奶奶, 而我因為太多開支, 只可以象徵式比少少。

因為同奶奶住得近, 晚晚返去食飯又有飯帶, 我比的錢肯定唔夠她買餸, 因為她日日煲湯, 餐餐有魚有肉有菜。她都好體諒沒有計。

大宅

mimilau01 發表於 19-10-9 15:02
回覆 mingmama 的帖子

你有個咁既奶奶總算好彩,至少有個依靠
我奶奶簡直極品,知道自己個仔出軌,居然仲打比我媽先發制人講我壞話,話佢個仔唔會出面溝女
正ㄧ有其母必有其子

男爵府

回覆 mimilau01 的帖子

樓主,面對呢個局面你已經處理得好好,好叻。抗逆能力好高。家家有本難念的經。
唔評論離唔離婚,但有個好奶奶,對你同小朋友都好,至少有個依靠。

阿媽有阿姨嘅錢支持,就集中自己個家庭先。

加油,支持你!

大宅

mimilau01 發表於 19-10-8 15:30
如果不是要還債, 我是樂意養阿媽, 亦一直比錢比左十幾年了。 佢一有額外開支 (例如裝修、私家醫院check野) ...

你阿媽由細到大都無理過你,
你都可以唔洗特別理佢,
你只需俾返你覺得合適嘅家用佢便可,
平時無乜特別就咪鬼聯絡

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

你呀媽下次再話你自私,你就大大聲話係學佢!我呀媽同你呀媽9成似,你為左小朋友,真係唔駛俾臉你呀媽啦,狠心D叫佢有病就睇公立!!

複式洋房

Belavizio 發表於 19-10-9 19:24

樓主,面對呢個局面你已經處理得好好,好叻。抗逆能力好高。家家有本難念的經。

謝謝各位鼓勵,呢d家醜,知的家人就只有阿媽、奶奶同阿姨。朋友無人知,因為好難同認識的人講。自己好唔開心都無人傾訴,搞到壓力好大情緒差,成日頭痛、成日喊、要食藥先睡到。
係呢度講左出來舒服好多,好多謝大家的意見及鼓勵。

奶奶真係好好,佢知道老公呢單野,都有主動比錢我應急,仲話日後搞唔掂可以出聲,她會幫手。不過我想盡量自己搞掂唔想再用她的錢。今個月阿仔的教育基金已經供完,出年3月又有一筆小債項還完叫做鬆番少少(雖然仲有漫漫長路)。奶奶的支持都是其中一個比一次機會老公的因素。

希望老公日後生生性性,真心改過,不要我和奶奶再擔心。

伯爵府

2024年龍年勳章

mimilau01 發表於 19-10-9 22:55
謝謝各位鼓勵,呢d家醜,知的家人就只有阿媽、奶奶同阿姨。朋友無人知,因為好難同認識的人講。自己好唔開 ...

你媽媽有綜援點解仲要你養?
落難仲同你計,啲錢留俾個仔好過。

男爵府

回覆樓主:

樓主,睇完你個故事,
覺得妳媽比老公更煩 !
真的回娘家住極大壓力 !
平租一人單位水電燃油費多極有限,有數得計 !

無可能要妳三分之二,太過分了,你媽都幾貪心 ! 又自私 ! 拜金者 !
又要威又要戴頭盔 !

樓主太過順人意 ! 你唔係黃大仙有求必應,你亦唔係提款機任由阿媽攞幾多就幾多 !
好奇一問,你媽夠年齡攞長者生活津貼未? 攞醫療券未 ?如果有更加唔使俾三分之二。
【掉轉俾我-唔肯攞綜援既話/
每月租金水電燃油費由我交/
唔信伙食錢要三分之二/
無可能日日病要睇私家 】

複式洋房

回覆 cedarcone 的帖子

阿媽2年後就可以攞長者津貼, 到時可以比少D她。2年後老公D債項又有多一部份會還完, 又可以鬆一些。目前要咬緊牙關渡過, 希望在明天 ~~

我父母自私無得改, 希望老公真心悔改, 阿仔生生性性。因為父母咁樣, 我提醒自己一定唔可以成為阿仔的負擔, 要買保險、準備他的教育基金、供好層樓退休。

男爵府

mini1204 發表於 19-10-8 16:32
一切都係睇你狠吾狠心
我份人極端自私自我
你對我好我自然回報

男爵府

唔識安慰你...自己搬出去湊埋小朋友..真係需求好大勇氣..冇地方呻就上黎呻啦

複式洋房

回覆 APIGMA 的帖子

佢話我自私涼薄果陣我真係嬲到爆! 如果我真係自私就不會到現在周身債仲比錢佢, 基本上我是在積蓄補貼來比佢的。

而佢自己多年來都無比錢阿公阿婆LAW. 真係好想知, 邊個先係自私!

唔係所有父母都會為兒女, 也有自私的父母。從小到大, 我住在二百多尺開放式公屋, 我的空間只有一格碌架床及一張溫習用的書桌, 小學中學是9年免費教育, 大學是借政府出來做野還。基本沒有零用錢(只是每天給$25吃飯), 放假他們只會打牌或煲劇, 好少帶我去公園 (一年可能就一、兩次), 更加不會去旅行, 亦不會為我將來作任何準備。但我一出來做野就要比一半人工做家用, 覺得呢個係我責任。阿媽仲覺得自己好錫我做得好好 (咁起碼我都叫做有飽飯食、有瓦遮頭、有衫著、病左可以去睇醫生、沒有受虐待)。她想養兒防老, 也應該生多一個, 但她又怕付出。阿媽話要我一半人工的原因是想幫屋企儲番個錢, 不過到我有需要是一分錢都沒有LAW.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

mini1204 發表於 19-10-8 16:32
一切都係睇你狠吾狠心
我份人極端自私自我
你對我好我自然回報

X2

所以我很少煩惱。剛剛無無聊聊食咗個$600幾的午餐。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

mini1204 發表於 19-10-8 23:43
可能係吾甘心
亦可能係怕行出 comfort zone
所以永遠諗永遠怨而吾行第一步

寧要真舒坦都吾要假温暖

假溫暖和要面子真是耽誤不少人,令他們活得不開心,還有怨無路訴,抑鬱在心裡,所以不會活得真舒坦

水晶宮

mimilau01 發表於 19-10-9 10:37
回覆 cedarcone 的帖子

樓主都算辛苦命。點都唔會返娘家同住,費事聽佢咁多説話,正如你説,如果要給她三分二薪金,不如自己租個細單位住。無論如何,我也不會加家用,少聯絡,盡量避免補貼她的額外開支

侯爵府

Emmyy 發表於 19-10-8 23:26
只要中間一有小朋友,關係永遠都斬唔開
我係討厭佢,我恨佢唔知足,我恨佢自私不顧後果破壞小朋友家庭
男 ...

我覺得呢啲咩為咗完整家庭寧願唔離婚其實只係你一廂情願。 我老豆又係洗腳唔抹腳一心唸住發達但係爭人錢 我媽係離婚既話娘家層公屋都可以用黎換居屋 唔使驚我老豆拎層樓去按
如果我老公爭人錢或者玩女人就一定離婚 我一人都可以湊大個仔 攬住個廢物有咩用

littlefunpig    發表於 19-10-16 17:40

侯爵府

mimilau01 發表於 19-10-9 13:12
回覆 Emmyy 的帖子

戒賭真係信一成都死
我老豆話戒咗幾十年都係賭

別墅

Emmyy 發表於 19-10-9 15:10
你有個咁既奶奶總算好彩,至少有個依靠
我奶奶簡直極品,知道自己個仔出軌,居然仲打比我媽先發制人講我壞 ...

路過見你情況好心up,我同你一樣比前夫打好傷,前奶仲打電話來駡我弄散頭家吾忍,別人女吾會錫只當街外你,現狂俾前夫害死

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我以前同你一樣,唔敢同人講呀媽呀爸有幾衰,自己童年過得幾慘.........但而家我唔怕啦,我知佢地基本生活無問題,我唔會再俾錢佢地,如果有人話我不孝,我就會數返佢地既惡行出黎!

子爵府

樓主,你太善良,比我一定趕佢走,佢咁想要自由,你咪比自由佢囉。
屋企大家都有份,佢賭個時有無諗起你地先?佢太自私啦。。。
你媽媽又係自私,只同你講錢,比我唔想同佢聯絡添呀

首頁

尾頁

跳至