自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

littlect 發表於 19-10-8 19:35
我諗係登記後預你識自動先覺行去繳費處,但我吾識所以登記後就坐住等叫名之類…
...

你去邊間醫院呀?QE係登記時即刻俾埋錢,同一窗口即時俾㗎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

littlect 發表於 19-10-8 14:36
早一星期因為意外受傷情急下到公立醫院睇急症,登記左等候中都係轉軚到私院睇門診,收到公院賬單先知,原來 ...
接受分流呢一部就要比錢

珍珠宮

回覆樓主:

收錢嗰度係會計負責,嗰邊唔會知個病人有無睇症,姑娘無責任幫病人取消,病人可以自己同返登記個職員講,但已經過去,就試下搵返醫管局嘅會計部

珍珠宮

fanfan2606 發表於 19-10-8 19:29
第一次聽到急症室唔係一登記就收錢唔知係咪間間公院唔同做法?

可以後數

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

登記就已經要比錢架啦

別墅

MM2H 發表於 19-10-8 14:41
中途走時有冇通知取消?

冇。醫院寫明一旦掛號無得退

水晶宮

littlect 發表於 19-10-8 14:54
只有通知姑娘…姑娘又話冇問題

無問題,唔代表唔駛比錢

我估佢以為你問佢中途走得唔得,以為你已比錢,佢見你無咩即時危急情況,離開係真係無問題

侯爵府

littlect 發表於 19-10-8 14:59
登記果位職員冇問我攞…因為我第1次睇急症,冇經驗

就算當時無俾錢,之後都會寄信俾你要交番。

珍珠宮

早一星期因為意外受傷情急下到公立醫院睇急症,登記左等候中都係轉軚到私院睇門診,收到公院賬單先知,原來 ...
你係玩野定你根本唔係香港人呀??? 一向急症係登果時要俾架啦! 你有錢根本又唔大件事, 正常都唔會去急症啦, 貪佢等得耐咩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

果個叫登記費
放下自在

已刪除用户

琥珀宮

唔係登記時俾埋錢架啦咩?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

登記處已有通告,大大隻字寫左,一經登記 恕不退款

珊瑚宮

其實係邊.間医院?
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ricecooking 發表於 19-10-8 19:08
一直是埋去登記時就即時比錢先,你可以後數既?

可以架! 醫院會寄單後付
放下自在

子爵府

我諗係登記後預你識自動先覺行去繳費處,但我吾識所以登記後就坐住等叫名之類…
...

錯了。

急症室係登記時俾埋錢 除非你無証明文件係身,証明唔到係本人,可以就咁講身份証登記先,咁就會寄番單俾你交費。

如果係入醫院住,咁出院時就去繳費處交費先,再連同藥單去取藥處拎藥。

唔知你去邊間咁奇特,定職員出錯。

男爵府

...

但唔係登記個到俾埋錢?
我睇聯合,威爾斯係登記時同時間俾埋錢

珍珠宮

回覆樓主:

一向登記就要俾錢架啦!

大宅

香港的急症室,一經登記睇病,立刻收錢和要身份證登記,之後,先可以入分流站見護士,按病情再分流,無可能先去分流站見護士先,再話收你錢,除非你病情危急,醫左先,仲有,登記左之後,就算你唔見醫生,都要收錢,

男爵府

我做急症登記,一般都係登記即比錢,但睇情況啦,可以後數既
有時我地見人好似你咁流緊血就登記左先比你盡快去分流比姑娘處理傷口先,之後等寄單好似你咁
咁一經分流就一定無得退,佢地有晒記錄call左你名三次你都無應就當missing,錢要照比
所以你同姑娘講話唔睇佢話無問題,你自行決定

首頁

尾頁

跳至