論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我幾等人用,都絕唔會請斷約工人。無論係自己辭職定僱主炒,個工人一定有問題,只係多定少嘅分別。香港僱主已經唔受外僱合約保障,點解仲要貼錢受埋啲工主氣?!只要大家團結,堅持唔請斷約,啲工人玩完嘢,無人請,被迫返歸,就係最好嘅報應!

珍珠宮

馬騮山寨主 發表於 19-10-8 16:20
我幾等人用,都絕唔會請斷約工人。無論係自己辭職定僱主炒,個工人一定有問題,只係多定少嘅分別。香港僱主 ...

我真係好少請,不過如果老人家過身前僱主又通到電就會考慮,其他全不會諗

別墅

我幾等人用,都絕唔會請斷約工人。無論係自己辭職定僱主炒,個工人一定有問題,只係多定少嘅分別。香港僱主 ...

對!我家工人剛辭職,佢係第一次出國打工。第一個合約,自行斷約。我出咗post,附有她的資料。

子爵府

回覆樓主:

我10年前請第一個印就係斷約的
1個月多d炒了因偷錢
後面冇請過斷約了

寶石宮

回覆樓主:

大宅

我從無請過斷約,因為家中工主搏炒想搵第二個水魚,勸下大家,只要無人肯請斷約,佢哋就唔會咁寸玩嘢搏炒!除非諗住返家鄉喝西北風!

伯爵府

我試過一次,果次個agent 比晒前僱主信我睇,話因為老人家走左,結果果個公主,煎野時攞個鑊蓋當盾,仲一下將BB high chair 椅背,達落最低,嚇到bb 喊,第二日即炒,自止之後,唔再請斷約工人

大宅

ckfamily 發表於 19-10-12 21:42
我試過一次,果次個agent 比晒前僱主信我睇,話因為老人家走左,結果果個公主,煎野時攞個鑊蓋當盾,仲一 ...

真係無聽過斷約有好嘢,agent fee 唔平,點解要攞錢來搏一個紀錄唔好嘅人???僱主們,真係唔好請斷約

伯爵府

馬騮山寨主 發表於 19-10-13 19:13
真係無聽過斷約有好嘢,agent fee 唔平,點解要攞錢來搏一個紀錄唔好嘅人???僱主們,真係唔好請斷約
...

最慘係無良agent 夾埋工人來呃僱主,僱主又比錢又冇保障

洋房

回覆樓主:

真係無聽過斷約有好

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

rainbowred 發表於 19-10-13 22:48
真係無聽過斷約有好
我而家的工人係斷約,無問題,已經做左3年。

侯爵府

wmkcnw 發表於 19-10-16 00:58
我而家的工人係斷約,無問題,已經做左3年。

我個工人都係斷約,做緊第五年。 斷約都要睇雙方嘅,佢第一份工做咗四年,第二份工斷約做咗兩個月,係因為第二個僱主超級衰,第三份工泥我呢度,都做咗第五年啦,非常之好

侯爵府

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊