時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

情況係,我和平地出嚟行,
你唔應,你聽唔到,
仲話我阻街,
所以要放催淚彈驅散。

到你喪放催淚彈時,
我戴裝備保護自己,
你就話:如果只係和平遊行,你洗乜要戴裝備?

你放黑社會出嚟打人,
你自己又不停打人,
打到人爆曬缸,碎曬骨,
之後人地還拖,
你譴責人地暴力!

當你用高一級武力制服人時,
你怪責人地進一步反抗?

留意返丫,
誰是首先使用暴力嗰個?

和平表達訴求,
從來都係示威者既期望。
有邊個想比人打,比人拉,比人被自殺?!

連200萬人既聲音,
你都聽唔到,
我大聲啲,
你怪我無禮?!

究竟問題係出喺邊度?

停,
大家都想!
但邊個先可以停止依場爭戰?!

栩栩    發表於 19-10-8 23:44
E_gold8806    發表於 19-10-8 23:31
FJmom    發表於 19-10-8 22:43
kpfz    發表於 19-10-8 21:49

子爵府

文宣
------------- 完 ----------------

tammy_my    發表於 19-10-8 23:13
Chowying    發表於 19-10-8 21:52

大宅

AI67 發表於 19-10-8 21:49
你唔應,你聽唔到,
仲話我阻街,

珍珠宮

你唔應,你聽唔到,
仲話我阻街,

其實,點解一定要聽你的話?
你們所謂自我感覺良好,好感動

解決這場夢,只有出軍,不過,都仲要看香港是否值得出

大宅

kpfz 發表於 19-10-8 21:50
文宣
------------- 完 ----------------

容不下不同立場,心胸狹窄,可悲!

FJmom    發表於 19-10-8 22:44

別墅

回覆樓主:

黃絲邊有錯架,錯永遠係其他人!

FJmom    發表於 19-10-8 22:44

大宅

你唔應,你聽唔到,
仲話我阻街,

今日痴登係咪唔夠人衝,改為個個做低等文宣呢?

走返去痴登啦!呢度唔啱你㗎!
忠告你,呢度睇得多會變藍㗎!

nanalum    發表於 19-10-9 01:03

男爵府

你唔應,你聽唔到,
仲話我阻街,

唔好衰 x 左!用歪理去講(emoji)(emoji)

象牙宮

回覆樓主:

你講一定要聽架? 唔夠半數市民咪唔聽囉!你越暴力咪越暴力制服囉,蠢蛋!帶咩裝備保護自己啫,你又唔係軍人

禁止訪問

大宅

最早 如果你地和平行,有不反對通知書,點會放催淚彈啊?唔好搞錯。係你地唔和平去行,違法佔路,“叫你唔走”,先放催淚彈。

男爵府

AI67 發表於 19-10-8 21:56

哦! “ 你哋就去燒優品360, 去打爛美心, 去破壞地鐵同民建聯議員的辦事處.....”
---正正因為你哋容不下不同立場, 心胸狹窄, 所以就去打砸燒, 係極可悲同可恥!
你哋自己都其心不正, 仲夠膽係度話人!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

政府回應左喇,但不是答應晒.
一部份答應,其他不答應,
你們就屈政府冇回應過,
不是真相, 並不公道.
不是全部答應,咁用暴力就可合理化?
圍毆異己、打爛異己的店舖、四圍放火塞路、砸同燒地鐵、剪交通燈、阻人返工返學、掉雜物落路軌令列車出軌,
危害市民性命,
可稱得上是為民請命嗎?

按你們的邏輯,我們泛藍也有
五大訴求:
1)立即停止暴力, 包括生物和死物
2)刑毁及傷人的人去自首,決不特赦
3)可以杯葛, 但不可阻人做生意或阻市民去幫襯
4)刑毁的人要賠償損失
5)不要再提港獨, 因和中國打仗是找死

如你們不是五個訴求全部答應, 就係冇回應, 去你們家'裝修'及'生火取暖'也同樣是合理的

男爵府

轉載:
👍寫得非常好!鏗鏘有力!
《一位在台灣的朋友,剛傳來的評論供參考,他今年69歲,原藉山東,巳退休,他父親解放前是做生意的有錢人,1949年逃難到台北》

*《香港的示威者,為什麼你得不到我的尊敬?》*

你為什麼要蒙面呢?
蒙了面還要責怪別人假扮你、嫁禍你,不是證明你自己無知嗎?

你不是說有心理準備為香港民主犧牲生命嗎?你既然連死都不怕,怎麼還害怕別人認出你?

中國的「六四」天安門學生運動、台灣的太陽花運動、法國的黃背心運動,都是光明正大爭取自認是公平正義的理念,有哪一個人蒙面呢?哪裡像你這樣蒙面不敢以真面目見人呢?

我只能說你一定是個敢做不敢當、十足的自私鬼!

你阻礙地鐵運作、破壞設施在先,港鐵為了保護自己的財產安全,要求警方進駐,哪裡有錯?如果有壞人闖進你家破壞,你不也是應該打電話叫警察來趕走壞人,保護你的財物嗎?你怪罪港鐵什麼呢?

你阻礙地鐵機場公共交通,還說是為香港爭取民主,你知道你影響了多少人的工作嗎?你連最基本的尊重別人權利都不懂,懂什麼民主呢?你想爭取的這種「民主」,我絕對不要。

更絕的是,你抗議就抗議,拿以前的殖民地旗子出來做什麼呢?拿英國、美國國旗出來做什麼呢?還寫著「Trump, Free Hong Kong」。自己沒本事,只好找洋人主子求助,這不是擺明了自己的奴才和買辦性格嗎?被人家嘲笑之後,現在才改拿聯合國旗子出來,你到底有沒有腦子呢?

像你這樣丟汽油彈,恣意破壞和攻擊的動作如果發生在美國,你知道美國的警察會怎樣對你嗎?你知道美國警察平均每天槍殺兩個美國平民嗎?你還無知的拿美國國旗?

你有看過印尼的抗議活動拿出荷蘭國旗嗎?越南的示威活動拿出法國國旗?就算是台灣當年的野百合運動也沒人拿出日本國旗吧?只能說你還真的沒有自己當家作主的資格,難怪人家不給你真普選。

我也不知道你現在在抗爭什麼?
送中法案已經撤回,你現在到底是爭民主還是爭人權?是「反送中」還是「反中」?
是抗議貧富差距太大還是抗議黑警?
好像什麼都是,又好像什麼也不是。

你的「五大訴求,缺一不可」根本就是「命令」,不是「協商」!

你都已經講「缺一不可」了,叫人怎麼跟你談?說明你中文能力太差,難怪你會喊出「光復香港,時代革命」這樣無知的口號。你連「光復」的意義都弄不明白,「時代」又怎麼能夠「革命」呢?

「香港獨立」的口號更是滑稽,你沒有自己的軍隊,甚至沒有自己的水電供應,要獨立什麼呢?

香港已經是好有法治、講人權、又有言論自由的地方,不然黎智英為什麼不去新加坡辦蘋果日報呢?唯一只是不能選出自己的香港特首,但這是香港人自己的選擇不是嗎?本來前任特首梁振英已經爭取到「普選」特首,是你們非要堅持「真普選」,搞到最後連「普選」都沒了,怪誰呢?

民主向來就是奢侈品,民權向來也不會天上白白掉下來,是一點一滴累積起來的,要爭取就只有兩條路線:
一是體制內的改革,
一是體制外的革命,兩者都要付出代價,你以為是兒戲?
革命不必流血?
你鬧革命就必然會被軍警打,就算出人命也好正常,叫人家什麼黑警?
喊什麼委屈呢?
被打的時候哭什麼哭呢?
不就是求仁得仁而已吧?

像你這樣不想付出、只想得到、一不合意就鬧離婚;又想出街抗議,又要蒙面隱藏自己;寧願破壞別人公物,也不願自己絕食靜坐抗議的自私者,哭英喊美的買辦奴才,我實在看不到你追求什麼高尚的理想,你的程度差甘地太遠太遠,連孫文也比不上,永遠得不到我的尊敬,也難怪愈來愈多人認為你們的確就是一群噁心的無腦曱甴!!!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你哋班曱甴俾人拉晒咪完囉

男爵府

同意

男爵府

暴徒係街 打左唔少唔同立場嘅人,呢d 叫咩?

水晶宮

你唔應,你聽唔到,
仲話我阻街,

一直以來跟正常遊行路線和平遊行無警察理你。
示威者唔係阻街,係堵路堵隧道,影響其他道路使用者呀。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

淨係第一句和平示威已經錯晒,一句錯句句錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

這裏叫擂台,唇槍舌劍, 你應預左.
不同意你就係心胸狹窄?
咁你們黑衣人容得下不同意見嗎?

其他市民就冇民主自由去反對你們嗎?

多人去圍毆一個人,
打到人地成身血都唔肯停手,
算唔算心胸狹窄, 甚至係直情冇人性?

首頁
12345...6

尾頁

跳至